URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2022, 08:53

"Nu înţelegem de ce ni se întâmplă asta": Refugiaţi ucraineni, ajutaţi de voluntari din Oradea după ce nu au fost lăsaţi să treacă graniţa în Ungaria (FOTO / VIDEO)

Mobilizare impresionantă a zeci de tineri, voluntari în grupul format de Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului (ARDT) Oradea. Miercuri seară, aceştia au sărit în ajutorul refugiaţilor ucraineni care au fost întorşi de la frontiera Ungariei cu România pentru că nu au avut paşapoarte biometrice, vize Schengen sau permis de şedere într-un stat UE şi i-au ajutat să se cazeze în Oradea.

Datorită unei studente voluntare şi originare din Ucraina, BIHOREANUL a reuşit să vorbească cu două familii de refugiaţi, care, după ce au fugit din calea războiului, îşi doreau să ajungă la rudele lor din Polonia şi Germania.

În misiune

Grupul de ONG-uri şi asociaţii studenţeşti coordonat de ARDT a fost anunţat rapid de impunerea noilor restricţii la frontiera cu Ungaria. Tinerii au aflat că din această cauză, miercuri noaptea, în Oradea, urma să rămână un număr mare de ucraineni.  

"Ni s-a spus că polițiștii de frontieră vor trimite autocare cu refugiaţi pe măsură ce putem noi (ONG-urile) să-i cazăm. Noi avem circa 850 de voluntari, unii membri în asociaţii studenţeşti, alţii liceeni sau colaboratori de la Crucea Roşie filiala Bihor, care au fost pregătiţi să-i liniştească pe refugiaţi, să le ofere alimente, să completeze formulare cu datele lor, să-i introducă într-o bază de date şi să ţină legătura cu ei chiar şi după ce au fost cazaţi. Avem şi circa 40 de traducători, majoritatea studenţi basarabeni care ştiu rusă, dar câţiva ştiu şi ucraineană", a declarat, pentru BIHOREANUL, Filip Barabaş preşedintele ARDT Oradea.

Printre primii voluntari implicaţi în ajutorarea refugiaţilor a fost chiar o conaţională de-a lor, Bianca Simionca, o tânără originară din Slatina, un orăşel din Transcarpatia, Ucraina.

Aceasta studiază Medicina la Oradea şi s-a oferit ca traducător.

"În zona noastră este linişte, dar chiar şi aşa mama şi fratele meu au decis să plece în Cehia la nişte rude, iar tatăl lucrează în Italia. Eu stau în cămin şi am vrut să mă alătur voluntarilor pentru a-mi ajuta semenii", a povestit fata (foto)

Vis spulberat

Bianca a fost cea care a intermediat discuţiile dintre BIHOREANUL şi câţiva dintre refugiaţii ucraineni întorşi de la punctul de frontieră Borş-Ártánd în Oradea şi cazaţi la Hotelul Astoria din centrul urbei, unde proprietarii au pus mai multe locuri la dispoziţia celor care fug de război.

Ana Perehonciuc (foto stânga), o tânără de 34 de ani, care a fugit, săptămâna trecută, duminică, din oraşul Vinnîţea, împreună cu mama şi cei doi copii ai săi (un băiat de 3 şi o fetiţă de 8 ani), a mărturisit BIHOREANULUI: "Am trecut graniţa, cu maşina, prin Republica Moldova. Am stat o noapte, apoi am pornit spre România. Soţul meu a rămas acolo, ţinem legătura, dar ştim că în caz de atac se poate întâmpla orice cu el...". 

Ana şi familia ei doreau să ajungă în Polonia, unde au rude, dar decizia inopinată a Ungariei de a închide graniţa pentru cei fără paşapoarte biometrice, vize Schengen sau permis de şedere într-un stat UE, i-a întors din drum.

"Eram deja pe drum de două zile. Mergem încet şi facem opriri dese pentru că micuţii nu mai au răbdare. Când am ajuns la vamă era deja o coloană de maşini, dar mergea destul de repede. În doar câteva minute s-a schimbat totul. Ni s-a spus că nu mai putem intra pentru că nu aveam acele documente. Aşa că ni s-a spus să ne întoarcem acasă să ne facem paşapoarte. Şi mi-aş dori să o fac, toată lumea ar vrea să plece acasă. Dar nu putem. Şi nu mai depinde de noi..." a spus femeia, cu lacrimi în ochi şi vizibil extenuată.

Fuga din Kiev

Într-o cameră apropiată a fost cazată şi familia lui Alexandru, un jurist de 42 de ani din Kiev. Acesta a fugit din capitala Ucrainei chiar în dimineaţa în care a început războiul, pe 24 februarie, împreună cu soţia, cei patru copii şi sora sa.

"Miercuri (în 23 februarie) aveam totul, iar joi deja nu mai aveam casă, nu mai aveam nimic. Mi-aş dori să fie un coşmar şi să mă trezesc mâine din nou acasă. Aveam planuri de viitor, eram fericiţi. Nu înţelegem de ce ni se întâmplă asta. Cu ce am greşit ca să fie război? Noi vrem pace", a spus el.

După ce au intrat în România pe la frontiera Siret, Alexandru şi familia lui aveau în plan să ajungă la o rudă stabilită în Berlin. Dar n-a fost să fie. 

Miercuri, s-au prezentat la punctul de trecere a frontierei Borş-Ártánd, unde au aflat că trebuie să se oprească. Asta pentru că micuţii familiei nu au toţi paşapoarte biometrice. "Ţelul nostru este acum să ajungem în Berlin. Sper cumva să reuşim să obţinem documentele. Până atunci nu ştim ce vom face", a spus bărbatul miercuri seara.

La finalul discuţiei cu jurnaliştii BIHOREANULUI, acesta a dorit să mulţumească românilor pentru grija faţă de ei.

"Tot drumul prin România nu am simţit niciodată foame. Oamenii au fost foarte buni cu noi, iar asta ne-a marcat. Nu avem cuvinte să le putem mulţumi românilor", a mai spus bărbatul, emoţionat.

Cele două familii au fost îndrumaţi apoi spre restaurant, unde angajaţii i-au poftit la o masă caldă, din partea casei.

Restricţii ridicate?

Miercuri noaptea, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că în urma demersurilor făcute de autorităţile din România, Ungaria va ridica regulile impuse intempestiv în aceeaşi zi, prin care nu permite intrarea pe teritoriul ţării, pe la frontierele cu România, a refugiaţilor ucraineni care nu pot prezenta un paşaport biometric. 

"Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei Péter Szijjártó, care m-a informat că în urma demersurilor RO, autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii UA fără paşapoarte biometrice nu puteau intra in HU", a transmis Aurescu.

Vezi mai jos reportajul emoționant! Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ kp: Criminali si tradatori
De la "pedeapa" de a fi nevoit sa studiezi si sa vorbesti limba oficiala a tarii in care traiesti pana la atrocitatile comise de rusi sau tradarea de care dau dovada ungurii ori de cate ori dau de greu, e cale lunga.
Postat 03 Martie 2022, 14:03 de oradeanbihor
CrisDumi aka KP
Nici Rusia nu recunoaste minoritatile
Postat 03 Martie 2022, 13:27 de Sandu2100
Minoritatea maghiară din Ucraina nu are dreptul de a învăța la școală în limba maternă.
La fel și minoritatea română, poloneză, rusă sau oricare alta, indiferent că este o opțiune primară ori secundară. Așadar, Ungaria reacționează acum ca orice țară ce face din asta ... caz de gravă discriminare. Este un răspuns explicabil la zeci de ani de amenințări, din partea Ucrainei, la adresa minorităților naționale de pe teritoriul acestei țări. Ungaria răspunde dur, la acțiunile de sorginte fascistă a liderilor ucraineni care se plâng acum pe la toate Înaltele Porți. Este cumplit ce se întâmplă în Ucraina de azi, cu acest popor lovit atât de greu de niște descreierați, și care plătește acum "oalele sparte" de marile puteri care nu se înțeleg cum să reîmpartă lumea și cum să reașeze o nouă ordine mondială doar în favoarea lor. Aceleași puteri care au bulversat o planetă pe motive de Covid. Iar acum, când tot nu reușesc să se echilibreze ca influență, se războiesc pe seama unor oameni nevinovați.
Postat 03 Martie 2022, 12:56 de KP
Slugile lui Putin
Rusine sa le fie pentru ce fac acum si pentru tot ce au facut in zona, de-a lungul istoriei. Rusine si ungurilor spalati pe creier, din afara Ungariei, care au impresia ca Orban (prietenul criminalului Putin) le vrea binele..
Postat 03 Martie 2022, 10:00 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON