URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2022, 13:31

"Nu faceţi plimbări!": Calitatea aerului din Oradea este "nefavorabilă". Află zona cea mai afectată!

'Nu faceţi plimbări!': Calitatea aerului din Oradea este 'nefavorabilă'. Află zona cea mai afectată! foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senzorii montaţi în Oradea de cadrul proiectului "Strop de aer" indicau pentru ziua de sâmbătă o calitate a aerului "nefavorabilă" plimbărilor şi activităţilor fizice în aer liber.

Informaţia a fost confirmată şi de site-ul oficial calitateaer.ro, actualizat de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, care indică pentru staţia BH-1, din Bulevardul Dacia, calificativul "moderat", iar pentru BH-2 din strada Matei Corvin calificativul "rău".

Aer de calitate "nefavorabilă"

Senzorii montaţi în Oradea în cadrul proiectului "Strop de aer" indicau sâmbătă dimineaţă pentru Oradea o calitate a aerului "nefavorabilă".

"Staţi acasă membrii grupurilor sensibile: vârstnici, femei însărcinate, persoane cu boli de inimă şi respiratorii", au avertizat administratorii site-ului oradea.aqi.eco.

Potrivit portalului, nu este recomandat "să practicaţi activităţi fizice în aer liber" şi nici "să faceţi plimbări afară". Mai mult, acesta avertizează orădenii să amâne deplasările cu autovehiculul "pentru a reduce emisiile de gaze".

Grade poluare "ridicat"

Potrivit portalului, senzorul montat în strada Banatului 5 indica un nivel de poluare "ridicat".

Pulberile de praf aflate în suspensie PM 2.5 (n.r. de dimensiuni de 2,5 microni), care ar fi trebuit să fie în limita maximă a 25μg/m3, erau în concentraţie de 33 μg/m3, iar cele PM 10 (n.r. de dimensiuni de 10 microni), cu limită maximă admisă de 50 μg/m3, erau de 90 μg/m3.

Cele mai mari depăşiri au fost înregistrate de senzorul din strada Matei Corvin, care indică o calitate a aerului "slabă" cu creşteri a pulberilor PM 10 la 117 μg/m3.

Pulberile în suspensie PM 2.5 şi PM 10 sunt amestecuri de particule foarte mici şi picături de lichid cauzate de poluare, trafic auto, încălzirea locuinţelor cu combustibili solizi, eroziunea rocilor, dispersia polenului şi altele care pot fi inhalate de trecători.

Confirmat oficial

Calitatea precară a aerului din Oradea a fost confirmată şi site-ul oficial calitateaer.ro actualizat de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Acesta indica pentru staţia BH-1, din Bulevardul Dacia, calificativul "moderat", iar pentru BH-2 din strada Matei Corvin calificativul "rău".

La fel, potrivit panoului de informare amplasatul în Bulevardul Dacia, lângă sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, sâmbătă la ora 10 calitatea aerului în Oradea, în general, era "moderată".

De altfel, dacă staţia de monitorizare din cartierul Nufărul indica o calitate a aerului "acceptabilă", în celălalt capăt al oraşului, pe strada Matei Corvin din cartierul Episcopia, aceasta era una "rea".

"Nu există dispersie"

Potrivit reprezentanţilor APM Bihor, depăşirile de concentraţii ale particulelor de praf în suspensie sunt un fenomen relativ frecvent în timpul iernii.

"La temperaturi scăzute, mai ales în zilele cu ceaţă nu există dispersie şi se adună concentraţii de pulberi. Fenomenul este mai pregnant în zonele de case (n.r. cum este cartierul Episcopia) unde populaţia se încălzeşte cu combustibili solizi", a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Serviciului Monitorizare și Laboratoare din cadrul APM Bihor, Adriana Calapod.

Potrivit directoarei, în Oradea concentrările de pulberi apar iarna şi nu sunt un fenomen de durată. "Într-o zi putem înregistra depăşiri ale concentraţiilor de particule după care mai multe zile în şir, nu", a spus Calapod.

Îi afectează mai ales pe astmatici, cardiaci şi copii 

Conform site-ului oficial calitateaer.ro, particulele de praf PM 2.5 şi PM 10 pot pune în pericol sănătatea populaţiei. Date fiind dimensiunile reduse, acestea pot fi inhalate pe nas şi gât şi ajunge în alveolele pulmonare unde pot provoca inflamaţii şi intoxicări.

"Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii", se menţionează pe portal.

Copiii sub 15 ani sunt mai vulnerabili pentru că, respirând mai repede decât adulţii, inhalează mai mult aer şi, deci, mai mulţi poluanţi în condiţiile în care ţesutul pulmonar le este încă sensibil.

Poluarea înrăutăţeşte simptomele astmului provocând dureri în piept şi dificultăţi respiratorii, iar expunerea la termen lung poate cauza boli cronice, cancer şi o moarte prematură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Idioti
Din surse oficiale numai minciuni am primit de doi ani incoace cu abertatii de rara speta ,inventate prin metode empirice sau tot cu PCR ul s-a masurat calitatea aerului? Atunci este clar ca este o falsa stire ,numeni nu va mai crede!
Postat 24 Ianuarie 2022, 20:15 de User anonimizat
CrisDumi aka KP
Mai trebuie sa ne spui ca Birta arde cauciucuri in fata la primarie::::::)))))
Postat 16 Ianuarie 2022, 19:55 de Sandu2100
De la ce?
S-a bășit liberalul dinsore vestul orașului, care și-a schimbat numele firmei din Nutrientul în Pazurik Imobiliare?
Postat 16 Ianuarie 2022, 13:01 de KP
"Batche vânt dă la Oradghe"
Intersantă problemă tocmai acum cand se pune la cale turbostrategia pentru Bihor, care din start e axata pe eco, verde si restrictii. Sunt sigur ca senzorii ăstia nu au detectat nici o data arderile de plastic si cauciuc practicate saptamanal de depozitele de deseuri de pe la marginea orasului.. Pregatiti-va bicicletele și șubele dragi oradeni.. stăpanirea vă vrea pietoni si economi.
Postat 15 Ianuarie 2022, 17:03 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON