URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2024, 14:17

„Nu are destui susținători”. Curtea Constituțională și-a motivat decizia de respingere a candidaturii preotului orădean Ciprian Mega la alegerile prezidențiale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituțională a României și-a motivat decizia de respingere a contestației depuse de preotul orădean Ciprian Mega împotriva deciziei Biroului Electoral Central de a refuza înregistrarea candidaturii acestuia la alegerile prezidențiale.

Contestație respinsă...

Motivarea deciziei CCR, care e definitivă, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, preotul orădean, care se dorea candidat independent, a contestat decizia Biroului Electoral Central de respingere a candidaturii sale pe considerentul că în cadrul deciziei acesteia „nu se găsește niciun considerent care să explice de ce din numărul de 219.951 de semnături depuse la BEC, doar 176.493 de semnături pot fi contorizate în sensul Legii 370/2004”.

Mega a arătat și că BEC nu ar avea abilități să verifice autenticitatea semnăturilor: 

„Personalul tehnic nu are atribuții sau competențe privind verificarea autenticității semnăturilor, acesta având posibilitatea, în cazul aprecierii unor dubii referitoare la autenticitatea semnăturilor, să procedeze la sesizarea organelor de cercetare penală”, a arătat Mega în contestația sa.

CCR menține numărătoarea semnăturilor de susținere

CCR a reținut, însă, că decizia adoptată de către BEC este legală.

„Propunerea de candidatură depusă de domnul Ciprian-Romeo Mega nu a respectat exigențele prevăzute de art. 4 alin. 2 și art. 27 alin. 2 lit. C din Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, potrivit cărora candidaturile propuse de partidele și alianțele politice, precum și candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susținute de 200.000 de alegători”, se arată în motivare.

„În legătură cu susținerile referitoare la atribuțiile sau competențele personalului tehnic al BEC constată că nu pot fi reținute, acestea reprezentând simple afirmații de natură să susțină pretinsa încălcare a textelor legale invocate, fiind exprimate suspiciuni cu privire la modalitatea concretă de verificare a listei de susținători. Or, asemenea afirmații nu sunt de natură să probeze nelegalitatea respingerii înregistrării candidaturii independente a domnului Ciprian-Romeo Mega la alegerile pentru Președintele României din 2024”, arată documentul.

Mai mult, CCR a menționat că nu poate reține o critică a referitoare la organizarea modului de lucru a BEC, acesta fiind singurul care stabilește modalitatea de verificare a semnăturilor.

Hotărârea privind respingerea contestației formulate de preotul Ciprian Mega împotriva faptului că BEC a refuzat să îi înregistreze candidatura independentă la alegerile prezidențiale este semnată  de președintele Curții Constituționale, Marian Enache. Din complet au făcut parte 8 judecători ai CCR.

Vezi aici Hotărârea CCR publicată în Monitorul Oficial al României:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON