Prefectul Dumitru Ţiplea i-a anunţat pe primarii din Bihor că legea privind gospodărirea şi curăţenia localităţilor s-a modificat, astfel că edilii pot acum să le impute cetăţenilor cheltuielile privind curăţenia sau dezinsecţia din zonele pe care aceştia le deţin sau administrează.
Concret, potrivit Legii 273/2020, care completează şi modifică Ordonanța Guvernului nr. 21/2002, privind gospodărirea localităților urbane și rurale, instituţiile publice, persoanele fizice şi juridice au o sumedenie de obligaţii în ceea ce priveşte curăţenia.
Ei trebuie să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale; să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora; să asigure curățenia, dezinsecţia şi deratizarea pe terenurile, imobilele și locurile de depozitare aflate în proprietate, precum și pe căile de acces.
Totodată, lista obligaţiilor este completată de menţinerea curăţeniei trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc, dar şi a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor.
„În cazul în care un proprietar nu respectă obligațiile prevăzute de lege, în termenele notificate, de 30 de zile, primarul poate aproba efectuarea de către administrația publică locală a acțiunilor de curățare și igienizare. Lucrările se vor efectua în numele și pe cheltuiala proprietarului notificat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul local, urmând ca respectiva cheltuială să fie recuperată de la proprietar în condițiile legii”, a transmis Prefectura Bihor.
Aşadar, primăriile vor putea face treaba cetăţenilor sau a firmelor, iar apoi îşi vor recupera banii de la aceştia.
„Am demarat încă de la începutul mandatului meu de prefect o serie de inițiative privind curățenia la nivelul județului, o parte din acestea în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor. Toate aceste demersuri vizează crearea unui mediu curat, care să ridice calitatea vieții bihorenilor. Cu toții ne dorim un Bihor curat și frumos, care să devină un model de bună practică la nivel național”, a precizat prefectul Dumitru Ţiplea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.