URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Februarie 2025, 16:45

Noutate la Spitalul Județean din Oradea: aplicație AI pentru pacienți, medici și manageri, în probe de săptămâna viitoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Pe trei secții intră în probe săptămâna următoare programul AI”, a anunțat managerul Spitalului Județean din Oradea, dr. Carp, referindu-se la un proiect dezvoltat sub coordonarea lui George Haber, unul dintre orădenii care au dat lovitura în tehnologiile moderne în SUA.

Denumit ZenAiOS, proiectul vizează dezvoltarea unei aplicații care să fie utilizată de pacienți, de medici și de administrația spitalului în scopul eficientizării activității acestuia.

„Niciodată...”

Potrivit managerului Spitalului Județean, cele trei secții unde urmează să fie testată aplicația bazată pe Inteligența Artificială sunt cele de Urologie, Interne și Gastroenterologie.

„Se va adresa pacienților, medicilor și administrației”, a spus dr. Gheorghe Carp într-o conferință de presă pe care a susținut-o vineri, pentru a prezenta raportul de activitate a Spitalului Județean pe anul trecut.

Fără să intre în detalii, Carp a exemplificat utilitatea aplicației pentru pacienți, afirmând că aceștia o vor putea folosi pentru a-și înțelege mai bine atât afecțiunile, cât și terapiile indicate de medici, pentru aceștia fiindcă pe baza simptomatologiei își vor putea „orienta” diagnosticarea cu ajutorul ei, și pentru managementul unității deoarece aceasta „va ști ce se întâmplă în fiecare moment” într-o anumită structură a unității, putând lua decizii în consecință pentru evaluarea personalului, a nevoilor de aprovizionare cu consumabile și medicamente etc.

Întrebat dacă AI va ajunge să înlocuiască personalul uman, Carp a estimat, însă, că „niciodată, pentru că AI nu își asumă responsabilitatea”.

Un „copilot”

Proiectul ZenAiOS este pregătit din 2022 la inițiativa lui George Haber, un orădean emigrat în Israel și apoi în SUA la începutul anilor 80 și considerat părintele DVD-ului, care a fondat și a finanțat companii relevante în sectorul IT, dar care revine tot mai des în Oradea, a cărei schimbare în bine din ultimul deceniu o apreciază cu entuziasm.

Aplicația gândită de Haber are menirea de a fi un fel de „copilot” pentru pacienți, medici și managementul spitalului, oferind rapid informații utile tuturor, fie că este vorba de un sfat medical pentru bolnav, fie că medicul are nevoie de cazuistică relevantă pentru o anumită afecțiune, iar managerul de date în luarea deciziilor. „Noi am creat digital twin, o copie ideală a pacientului, doctorului, spitalului”, spunea Haber în luna octombrie a anului trecut, la evenimentul IQ Digital Summit Oradea.

„Visul meu este ca Oradea să devină un centru AI, primul din lume, care începe cu sănătatea, continuă cu educaţia, locuri de muncă. Oradea să devină o Mecca a inteligenţei artificiale, un Silicon Valley”, mai spunea George Haber cu acea ocazie.

„Ca o mie de dr. House”

Anul trecut, BIHOREANUL prezenta detalii ale proiectului ZenAiOS, aflat în lucru, arătând că pentru pacient, aplicaţia va fi ca o clonă virtuală: va conţine istoricul medical cunoscut al acestuia, dar şi simptomele pe care le are. Cu aplicaţia instalată în telefon, oricine va putea nota ce simptome are, de exemplu tensiune arterială mărită, iar „roboţelul” AI îi va recomanda, de pildă, o programare la un cardiolog. Aplicaţia îi va pune şi întrebări suplimentare, astfel încât medicul la care ajunge să aibă cât mai multe detalii despre bolnav.

Modulul pentru doctori va fi anume programat încât să coreleze cu cazuistica din lume simptomele, rezultatele analizelor şi investigaţiilor şi caracteristicile pacientului. Altfel spus, aplicaţia - care are abilitatea să scaneze rapid mii de pagini de cercetări medicale, pe care medicul nu apucă să le citească - îi va sugera specialistului care pot fi problemele bolnavului şi cum ar putea arăta tratamentul. 

Inteligenţa aplicaţiei ar putea ajuta, de asemenea, să identifice boli rare, la care medicii poate nici nu se gândesc. „Ar fi ca o mie de doctori House (protagonist de film serial - n.r.) într-o aplicaţie", zicea George Haber BIHOREANULUI, precizând că „întotdeauna aplicaţia va sugera, nu va lua decizia” în locul specialistului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
„niciodată, pentru că AI nu își asumă responsabilitatea”
Să fim serioși, nici medicii nu-și asumă răspunderea...
Postat 22 Februarie 2025, 08:07 de Vio_427
Domnule Carp "Jos palaria"
Nu ma pricep si nu sunt in domeniul medical dar vad schimbarea in bine de pana acum in Oradea. Am incredere ca tot ce se face sub conducerea domnului Carp sunt incercari si realizari mari. FELICITARI! "Asocierea" cu un om care a realizat ceva in viata imi da incredere. Asemenea oameni trebuie sa intre in istoria acestei tari nu Ciolacu, Crin Antonescu, Rares Bogdan, cu parere de rau nici Arina Mos si altii. Sprijin din tot sufletul aceste initiative. Succes acestor omeni!
Postat 22 Februarie 2025, 01:45 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6173 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON