URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Aprilie 2022, 18:11

Noul spital al Oradiei va fi mai scump, 135 de milioane de euro. Înainte de a-l ridica, autoritățile trebuie să salveze o parte din fostul manej de pe Vlădeasa (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul Spital de Boli Infecțioase și Pneumologie al Oradiei va fi mai scump. La un an după ce proiectul a fost aprobat, consilierii locali au votat, joi, actualizarea costului estimat al investiției, de la 128,3 milioane de euro, la 135,8 milioane euro, cu TVA inclus.

Pe de altă parte, tot joi, Consiliul Judeţean Bihor și Consiliul Local Oradea au aprobat un parteneriat cu Universitatea pentru relocarea, la solicitarea Direcţiei pentru Cultură Bihor, a unei părţi din şarpanta „istorică” a fostului manej din strada Vlădeasa, înainte de demolarea acestuia și ridicarea unității spitalicești.

Mai scump... 

Noul spital al Oradiei, care ar urma să fie ridicat din fonduri europene, va avea o amprentă la sol de 10.000 metri pătraţi şi va fi ridicat într-un perimetru delimitat de strada Vlădeasa şi strada Traian Blajovici. 

Costul estimat al construcţiei a trebuit ridicat la 135,8 milioane de euro cu TVA, "ca urmare a impactului creşterii preţurilor în domeniul construcţiilor în ultimul an", se arată în proiectul de hotărâre ajuns pe masa consilierilor şi aprobat cu unanimitate de voturi. 

Cu valoare istorico-arhitecturală

Tot joi, atât consilierii judeţeni, cât şi consilierii locali ai Oradiei au adoptat hotărâri ce prevăd încheierea unui "protocol de colaborare între Judeţul Bihor, Municipiul Oradea şi Universitatea din Oradea în scopul realizării în comun a unui proiect de interes public".

Este vorba, concret, de salvarea unei părţi din şarpanta fostului manej de pe strada Vlădeasa, descrisă ca având "o valoare istorico-arhitecturală".

Potrivit expunerii de motive a CJ Bihor, în decembrie 2021 Direcția pentru Cultură a avizat proiectul construirii spitalului, însă "condiţionat de luarea unor măsuri pentru relocarea unor părţi din şarpanta istorică (n.r. - a clădirii fostului manej), astfel încât aceasta (adică şarpanta – n.r.) să fie valorificată prin expunere publică, inclusiv pentru scop didactic".

De asemenea, Universitatea din Oradea şi-a exprimat un acord "pentru amplasarea unei porţiuni din acoperişul clădirii manejului" pe un teren din strada Universităţii, aflat în proprietatea Judeţului şi în administrarea instituţiei de învăţământ.

Clădirea va fi demolată, grinzile mutate

După cum au explicat juriştii Consiliului Judeţean, în condiţiile în care terenurile afectate de proiectului viitorului Spital de Infecţioase şi Pneumologie sunt în proprietatea Primăriei, dar clădirea fostului manej, rămasă pe o parte din aceste terenuri, se află în proprietatea Judeţului, aceasta urmează să fie demolată, urmând ca unele elemente ale şarpantei să fie relocate şi expuse public pe un teren din proprietatea Judeţului şi administrarea Universităţii situat pe strada Universităţii nr. 4.

"Vor fi relocate din strada Vlădeasa pe strada Universităţii doar grinzile metalice ale clădirii fostului manej, care au valoare istorică prin faptul că şarpanta avea o deschidere mare, de 30 de metri. Asemenea clădiri precum cea a fostului manej, mai există în Oradea, mai sunt patru în total, în fostele cazărmi din străzile Traian Blajovici, Vlădeasa şi Universităţii", a declarat BIHOREANULUI prof. univ. Marcela Prada, prorector al Universităţii şi consilier judeţean PNL, singura, de altfel, care nu şi-a exprimat niciun fel de vot în această chestiune, pentru a nu se pune într-o situaţie de conflict de interese.

Spital de secol XXI 

Pentru noul spital a fost alocat un teren de 3,5 hectare situat pe strada Vlădeasa din Oradea, primit de municipalitate de la Consiliul Judeţean Bihor. 

Viitorul spital al Oradiei va fi unul modern, care va răspunde standardelor secolului XXI. Construcţia va avea patru etaje şi două circuite diferite, astfel încât să poată fi adaptată pentru epidemii sau pandemii.

Va avea minimum 218 paturi pentru spitalizare continuă, care vor putea fi suplimentate până la 295 de paturi, plus 20 de paturi pentru spitalizare de zi şi 11 de terapie intensivă. Spitalul va avea şi un compartiment pentru primiri urgenţe, un ambulator integrat şi un bloc operator de dimensiuni reduse.

Unitatea medicală va avea 175 de locuri de parcare, în subteran şi la nivelul solului (din care 6 pentru persoane cu dizabilităţi). De asemenea, va avea 139 de locuri pentru biciclete.

Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească va include spaţii adecvate pentru învăţământ şi cercetare clinică (amfiteatru, săli de cursuri), farmacie, bucătărie de lapte (pentru alimentele necesare sugarilor), laborator TBC şi de biologie moleculară, morgă.

Primăria Oradea îşi propune să finanţeze realizarea spitalului din bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În perioada următoare, municipalitatea va lansa licitaţia pentru proiectarea şi execuţia investiţiei, trecând, cel mai probabil, în documentaţie şi o clauză care să specifice că realizarea investiţiei depinde de accesarea finanţării prin PNRR.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@oradeanbihor
Având în vedere că îl cunosc pe Bolo de peste trei decenii, pot să-ți confirm că "nulitate" a fost dintotdeauna. Gol de conținut, căpos, încăpățânat, determinat, calic și oportunist cât cuprinde. Clanul Micula cu ai săi politruci infiltrați în PNL și ajunși lideri pe banii de cumpărat funcții ... l-au scos din anonimat pe "ilustrul" habarnist din Birtin, ridicat la rang de prefect al Bihorului, în 2005, din glodul liberalismului rural. De acolo încoace a urmat traseul obișnuit și autentificat deja în țara noastră, să pui pe listele de candidați pe cei care "servesc patria" fără comentarii la adresa "angajatorului". Vasile Blaga poate să confirme tot despre asta, dacă ar fi cineva ca martor credibil pe relația Bolojan, europarlamentarul de azi fiind o vreme îndelungată tartorele politicii Bihorului la nivel național.
Postat 30 Aprilie 2022, 09:46 de KP
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
De parcă tu ești la curent cu toate spiralele de boli infecțioase din Europa :::::))))) minți ca un popandau
Postat 29 Aprilie 2022, 19:05 de Sandu2100
Oradeanbihor
Spre fericirea Orădenilor , Bolojan nu e o nulitate, asta e doar dorința ta
Postat 29 Aprilie 2022, 15:18 de Sandu2100
@ sandu
PNL=PSD=sinecura (hai, fuguța la DEX, că sigur nu stii ce e aia). Cat despre bolojan, no comment, l-au ajutat politrucii din jur sa ajunga o nulitate.
Postat 29 Aprilie 2022, 10:25 de oradeanbihor
@TanarSiNelinistit.
Pentru "liniștea" ta (...) te anunț că nu ai înțeles nimic.... În primul și în primul rând, nu există nicăieri în Europa vreo construcție nouă care să adăpostească un Spital de Boli infecțioase și care să se amplaseze din start în mijlocul unei zone eminamente locative. Clar *? Un astfel de spital se scoate, datorită specificului, în afara zonelor centrale urbane. Normele în vigoare impun deja de cel puțin două decenii, ca astfel de funcțiuni medicale să fie mutate la marginea orașelor, pentru a preîntâmpina răspândirea infecțiilor. În rest, nici nu mai are importanță că devizul municipalității indică un preț de peste 2.000 Euro/mp, de parcă ar fi vorba de vile de 5***** ... ceea ce e total exagerat.
Postat 29 Aprilie 2022, 10:16 de KP
cat investiti in formarea etica a angajatilor din spital/e?
milioane in constructii, milioane in aparatura. e foarte bine, insa lucrati cu grija - in ditamai orasul nu exista CT care sa poata fi folosit pentru persoane cu greutate mai mare de 90 kg! cele noi ce caracteristici au din acest punct de vedere? PLUS - intrebare obsedanta - cat veti investi in formarea morala si etica a angajatilor din acest spital si din celelalte? ce cursuri de asimilare a deontologiei profesionale veti plati?
Postat 29 Aprilie 2022, 09:48 de roger
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Te doare sufletul când vezi ca PNL, Bolojan, liberalii fac treaba buna pt Oradea. În Rusia democrată iei 30 de ani de pârnaie pt cuvintele tale magnifice, de ce nu îți muti VUVUZELA la Rusi::::))))) propagandă bla bla bla.
Postat 28 Aprilie 2022, 21:00 de Sandu2100
Despre comentariul lui KP
asemenea comentarii lasate libere in spatiul public inseamna iresponsabilitate din partea administratorilor saitului !!! ca individul KP este rau intentionat, pesedist sau pur-si-simplu prost de da in gropi (sau toate trei la un loc) e problema lui... dar sa l lasi sa delireze in public la un articol care va face mii de vizualizari este scandalos !!! si va mai mirati ca apar tot felul de teorii !! bravo Bihoreanu!!
Postat 28 Aprilie 2022, 19:48 de TanarSiNelinistit
Așa cum stabilisem deja de anul trecut, nu se mai face.
Nu va fi nimic de proiectul ăsta, fiind de fapt vorba de eliberarea unui amplasament pentru satisfacția unui dezvoltator imobiliar din "siajul" PNL. Iar demolarea manejului se va rezolva în stil caracteristic, binecunoscut deja ...cu șpagă și/sau cu incendierea acestuia.
Postat 28 Aprilie 2022, 19:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON