URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2024, 19:09

Noul regulament de funcționare a școlilor: Meditațiile date de profesori propriilor elevi, strict interzise

Noul regulament de funcționare a școlilor: Meditațiile date de profesori propriilor elevi, strict interzise (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, valabil din următorul an școlar, aduce câteva noutăți.

Publicat în această săptămână în Monitorul Oficial, ROFUIP cuprinde prevederi noi aduse de Legea educației preuniversitare, precum faptul că meditațiile date de profesori propriilor elevi, contra cost, sunt clar interzise.

„Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare activităţi de pregătire suplimentară/meditații contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educației”, se arată la articolul 39 al ROFUIP.

De asemenea, din următorul an școlar, care începe la 1 septembrie, liceele vor putea organiza propriul concurs de admitere pentru jumătate din locurile de la clasa a IX-a.

ROFUIP mai prevede că elevii vor primi o notă la purtare la sfârșitul fiecărui modul, iar școlile au obligația să publice pe site-ul propriu autorizațiile de securitate la incendiu și sanitare. Dacă nu dețin aceste autorizații, vor trebui să anunțe acest lucru.

În plus, școlile vor trebui să aibă program la secretariat cel puțin două zile pe săptămână, între orele 8-9 și 16-18, și vor trebui să țină cursuri de educație parentală.

Regulamentul permite școlilor să suspende cursurile cu prezență fizică în situații excepționale, să desemneze un profesor coordonator pentru proiecte, dacă derulează mai mult de trei proiecte europene, și să stocheze documente în format digital.

În privința elevilor, ROFUIP mai spune că, la finalizarea gimnaziului și a liceului, profesorul consilier școlar și dirigintele vor emite recomandări de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior pentru fiecare elev.

Citește aici regulamentul:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON