URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2021, 19:48

Noul număr al revistei „Familia” va fi lansat pe Corso

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Redacția revistei de cultură Familia, librăria Humanitas Oradea și cafeneaua Ristretto vă invită să luați parte la lansarea celui mai recent număr al revistei marți, 30 martie, începînd cu ora 18.00.

Din cauza condițiilor impuse de situația epidemiologică din Oradea, lansarea se va desfășura într-un loc mai puțin obișnuit, deși cu atît mai potrivit pentru orice publicație care-și dorește să fie aproape de cititori. Evenimentul va fi găzduit, în aer liber, de cafeneaua Ristretto, a cărei terasă se află chiar în fața librăriei Humanitas de pe strada Republicii.

Astfel, toți doritorii vor putea respecta normele sanitare impus de autorități, sorbind dintr-o cafea sau un suc și, în același timp, aflînd direct de la membrii redacției și invitații lor ce ofertă de lectură le-au pregătit cu acest nou număr (dublu) al revistei Familia. Înainte, în timpul sau după eveniment vor putea, desigur, să-și procure revista de la librăria Humanitas.

Dintre atracțiile din sumar amintim ancheta literară cu titlul Coloana sonoră a cărților, despre influența muzicii asupra literaturii proprii, la care au fost invitați să participe nume dintre cele mai... sonore ale literaturii actuale, cum ar fi Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Andreea Răsuceanu, Tatiana Țîbuleac, Tudor Ganea, Vasile Ernu, Florin Irimia, Bogdan Munteanu, Augustin Cupșa. De asemenea, poetul, prozatorul și jurnalistul Andrei Crăciun este prezent cu o proză scurtă, iar Ciprian Măceșaru, cu un fragment de roman. Poezii semnează Aurel Pantea, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai „optzeciștilor”, Mircea Dan Duță, Claudia Serea, Adrian Grauenfels, Lili Frikh, tînărul Antonio Doda și două debutante: Andreea Apostu și Anna Valentová, care debutează în limba română înaintea limbii sale materne, slovaca.

Mai departe, revista Familia vă propune patru interviuri, cu patru scriitori români care au ales să trăiască în alte spații culturale. Din diferite părți ale Americii: Anca Mizumschi, Adina Dabija și Claudia Serea, toate intervievate de Bogdan Suceavă, scriitor care a ales și el California cu mulți ani în urmă, corespondent al Familiei în SUA; iar din Israel, poetul și editorul Adrian Grauenfels.

Cea mai recentă premieră a teatrului orădean, Genul acuzativ, este analizată de Răzvan Rocaș, iar despre cele mai recente apariții editoriale scriu, printre alții, Andreea Pop, Marius Miheț, Dan-Liviu Boeriu, Adrian G. Romila și Mihók Tamás.

Nu lipsesc nici rubricile despre cărțile pentru copii (Alex Moldovan) și despre proza scurtă străină în traducere (Marius Chivu).

Despre două cărți de istorie scriu orădenii Florin Ardelean și Mihai Bălan. Topurile Cărturești continuă cu cel mai bine vîndute cărți în rețeaua Cărturești în luna februarie, la categorii precum Autori români, Proză, Poezie, Cărți pentru copii, Cărți de călătorie etc. Deja se poate vedea ce titluri rezistă în top, ce schimbări s-au produs, ce new entries sînt. Și asta nu e tot...

Cu un sumar atît de bogat și incitant, acest nou număr al Familiei nu putea să se prezinte publicului în orice „haine”. Astfel, imaginea de pe copertă și titlul de Artistul lunii îi aparțin fotografului Cosmin Bumbuț. Acesta a cîştigat mai multe premii de fotografie, printre care Sony World Photography Awards în 2015 cu proiectul Camera intimă, fiind singurul fotograf român care a obținut premiul I la competiția Sony Awards pentru fotografi profesioniști. Din ianuarie 2019, lucrează împreună cu Elena Stancu la proiectul „Plecat”, documentînd la fața locului poveștile de viață ale românilor plecați să muncească în străinătate. Fotografia care ilustrează coperta numărului 2-3 al Familiei a fost realizată în timpul acestui proiect, în Deltebre, Spania, în 2019.

Așadar, dragi cititori, sînteți invitați ca marți, 30 martie, de la ora 18.00, să serviți în aer liber o porție dublă de cultură, la o ceașcă de cafea, pe Corso. Prognoza meteo este favorabilă, cu maxime de 17°C.

Persoanele care nu sînt din Oradea sau care, din alte motive, nu pot participa fizic la eveniment vor putea urmări transmisiunea în direct pe pagina de Facebook a revistei Familia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON