URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2021, 13:30

Cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, în deschiderea stagiunii Filarmonicii Oradea

Cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, în deschiderea stagiunii Filarmonicii Oradea (Sursa foto: European Music Open)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua stagiune a Filarmonicii de Stat din Oradea începe săptămâna viitoare, miercuri, de la ora 19, cu un concert în care vor putea fi ascultate două lucrări simfonice din perioada Romantismului.

Evenimentul va începe cu concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, iar apoi va continua cu Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven, după cum au anunţat reprezentanţii biroului de presă al Filarmonicii de Stat Oradea, printr-un comunicat.

"Cel dintâi concert este printre ultimele lucrări ale compozitorului german, bazându-se atât pe talentul de geniu al acestuia, cât şi pe abilităţile sale componistice. Interpretată pentru prima dată în anul 1845, lucrarea îmbină armonios caracteristici ale Clasicismului, cu trăsături şi inovaţii romantice", se arată în comunicat. 

Concertul s-a bucurat de aprecierea publicului încă de la prima audiţie şi a intrat rapid în repertoriul violoniştilor, fiind considerat şi în prezent unul dintre cele mai reuşite concerte de vioară din toate timpurile.

În prima parte a serii, solist va fi violonistul Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români şi totodată profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Croitoru numără peste 1.000 de apariţii scenice în postură solistică sau alături de Cvartetul de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca. Datorită profesionalismului său artistic, Gabriel Croitoru a primit în anul 2008 dreptul de a cânta pe vioara ce a aparţinut lui George Enescu, aceasta datând din anul 1730.

În continuarea serii, orchestra Filarmonicii va interpreta Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven. "Simfonia a V-a sau Simfonia "Destinului" este una dintre cele mai cunoscute lucrări de acest gen, faimă atribuită datorită motivului muzical din incipitul lucrării, supranumit "Motivul destinului". O inovaţie şocantă a perioadei de tranziţie dintre Clasicism şi Romantism o reprezintă apariţia bruscă şi abruptă a motivului, fără a putea fi ascultată o parte introductivă. Chiar dacă această caracteristică a şocat lumea muzicală de la începutul secolului XIX, ulterior a devenit o marcă beethoveniană, utilizată frecvent în industria muzicală şi de film", mai notează reprezentanţii instituţiei de cultură. 

La pupitru va fi dirijorul Romeo Rîmbu, care acoperă o arie largă a manifestării artistice, colaborând ca oboist cu diferite formaţii şi orchestre în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor naţionale de specialitate.

Evenimentul va avea loc miercuri, 15 septembrie, de la ora 19, în sala "Enescu-Bartok" a Filarmonicii.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe Bilete.ro şi la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea, cea din urmă fiind deschisă luni şi miercuri între orele 11 şi 16, marţi, joi şi vineri între orele 10 şi 14 şi cu o oră înainte de concert.

Pentru cei fără abonamente, preţurile biletelor încep de la 10 lei (pentru elevi şi studenţi) şi ajung până la 45 de lei, în funcţie de locul ales în sală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON