URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2020, 21:05

Noua şosea dintre Oradea şi Paleu va costa 8,3 milioane lei 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zona Metropolitană Oradea urmează să organizeze procedura de achiziţie publică pentru modernizarea unui drum de legătură între Oradea şi Paleu care se întinde pe circa 2,4 kilometri. 

Procedura poate fi organizată după ce, în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Oradea, aleşii au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru această investiţie. 

"Acest drum aparţine administrativ-teritorial de Zona Metropolitană Oradea (ZMO) şi se întinde între municipiul Oradea (strada Nicolae Beldiceanu) până la intersecţia cu DC 37, localitatea Săldăbagiu de Munte (comuna Paleu). Drumul porneşte din zona străzii Izvorului şi traversează dealurile spre Săldăbagiu de Munte, până la intersecţia cu DC37. Are o lungime de aproximativ 2,4 km, din care 40% se află pe teritoriul municipiului Oradea, iar 60% pe teritoriul comunei Paleu", se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii Primăriei Oradea. 

Valoarea totală a lucrărilor este de circa 8,3 milioane lei, iar durata de execuţie este de 8 luni. Din această sumă, Oradea va suporta 2,33 milioane lei (cu TVA) pentru o lungime a traseului modernizat de circa 530 de metri. "Costurile pentru diferenţa de traseu până la 2,4 km vor fi asigurate de comuna Paleu", se arată în informare. 

Potrivit proiectului aprobat, suprafaţa totală ocupată de lucrări este de 27.588 mp. "Terenul afectat se află în proprietate publică – domeniul public al municipiului Oradea şi comunei Paleu – iar o mică suprafaţă se află în proprietate privată", se precizează în document. Astfel, pentru amenajarea şoselei se vor face şi exproprieri. 

Iniţiativa este una mai veche, fiind anunţată încă din noiembrie 2018 de primarul Ilie Bolojan. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON