La un an după începerea lucrărilor, atât viitoarea parcare a Spitalului Județean din Oradea, care va fi singurul din România cu o parcare proprie, cât și noul ambulatoriu al acestei unități medicale au ajuns la stadiul finalizării structurilor.
Alături de șeful de șantier din partea constructorilor, primarul Florin Birta a confirmat că ambele obiective vor fi gata la timp, urmând să fie date în folosință în primăvara anului viitor.
În ușor avans
„Ambele lucrări au structura finalizată integral”, a afirmat primarul Oradiei într-o conferință de presă susținută luni pe șantierul ambulatoriului și al parcării Spitalului Județean, împreună cu inginerul Tiberiu Bereczki, manager de șantier din partea constructorilor Precon Transilvania și Drum Asfalt, din grupul Selina, precum și cu managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp.
Potrivit edilului, în perioada următoare constructorii vor lucra la fațadele exterioare și în toate spațiile interioare, la ambele investiții, a căror valoare este de 10 milioane euro fără TVA (parcarea, finanțată exclusiv din bugetul Primăriei) și respectiv de 9 milioane euro fără TVA (ambulatoriul, finanțat în proporție de 80% din fonduri europene și diferența de la bugetul local).
„La ambulatoriu stadiul lucrărilor este de peste 65%, iar la parcare de peste 70%”, a mai spus Birta, subliniind că la aceasta din urmă se înregistrează un avans de două luni comparativ cu graficul stabilit.
De asemenea, el a adăugat că „până la sfârșitul acestei luni vom demara și procedura de achiziție a echipamentelor pentru ambulatoriu”, așa încât în primăvară, când vor fi finalizate lucrările, noua policlinică să poată fi deschisă cu tot cu dotări.
Complexe și dificile
Potrivit șefului de șantier, lucrările la policlinica nouă și la parcarea Spitalului Județean, care „va fi singurul spital din țară cu parcare propriu anume construită”, sunt „complexe și dificile”, iar asta din cauza spațiului redus pe care constructorii îl au la dispoziție și a restricțiilor de utilizare a macaralelor, având în vedere existența heliportului.
În ce privește ambulatoriul integrat, Tiberiu Bereczki a arătat că amprenta la sol este de numai 1.000 mp, în timp ce suprafața utilă a clădirii - care va avea o înălțime de 14 metri - este de 5.500 mp.
Acesta a „ghidat” jurnaliștii în clădire, proiectată pe cinci niveluri (demisol, parter și trei etaje), explicând că la parter vor fi amenajate vestiare pentru personal și cabinete medicale, la parter și primul etaj tot cabinete de consultații, la al doilea etaj birourile administrative, iar la al treilea o nouă secție de Terapie Intensivă, cu 22 de paturi.
Clădirea va avea un sistem modern de încălzire și răcire, cu două surse, una de la sistemul centralizat de termoficare al orașului, iar cealaltă autonomă, la fel ca noua clădire a UPU, cu piloți energetici, pentru a se folosi căldura din sol. De asemenea, încălzirea se va face prin pardoseală la toate nivelurile, cu sisteme sub covoarele din PVC care vor avea culori diferite la fiecare nivel.
Despre parcare, reprezentantul firmelor de construcții a arătat că, deși amprenta la sol este de numai 3.500 mp, suprafața utilă va fi de 14.500 mp, ea asigurând 516 locuri de parcare, dintre care 21 rezervate pentru persoane cu dizabilități și 10 stații de încărcare a vehiculelor electrice.
De asemenea, inginerul a subliniat că pilonii de susținere ai parcării au formă ovoidală, pentru a face cât mai facile manevrele de parcare și de ieșire din parcare. Tot pentru asta, parcarea supraetajată - întinsă pe patru niveluri (demisol, parter și două etaje acoperite, plus terasă) cu o înălțime cumulată de 15 metri - va avea căi de acces distincte pentru fiecare nivel, soluție care înlocuiește rampele/pantele.
De notat că fiecare nivel al parcării va avea propriul pasaj de acces către policlinică, iar aceasta, de asemenea, va fi legată de clădirea existentă a spitalului tot prin pasarele pietonale, pentru ca angajații, pacienții și vizitatorii să ajungă cât mai rapid la destinație.
Lucrările de construire au început, atât la ambulatoriu, cât și la parcare, în octombrie 2023, iar termenul de finalizare este de 18 luni, urmând să fie date în folosință în luna mai a anului viitor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.