URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Noiembrie 2024, 15:49

Noua policlinică și parcarea Spitalului Județean din Oradea au structurile finalizate. Când vor fi date în folosință (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an după începerea lucrărilor, atât viitoarea parcare a Spitalului Județean din Oradea, care va fi singurul din România cu o parcare proprie, cât și noul ambulatoriu al acestei unități medicale au ajuns la stadiul finalizării structurilor.

Alături de șeful de șantier din partea constructorilor, primarul Florin Birta a confirmat că ambele obiective vor fi gata la timp, urmând să fie date în folosință în primăvara anului viitor.

În ușor avans

„Ambele lucrări au structura finalizată integral”, a afirmat primarul Oradiei într-o conferință de presă susținută luni pe șantierul ambulatoriului și al parcării Spitalului Județean, împreună cu inginerul Tiberiu Bereczki, manager de șantier din partea constructorilor Precon Transilvania și Drum Asfalt, din grupul Selina, precum și cu managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp.

Potrivit edilului, în perioada următoare constructorii vor lucra la fațadele exterioare și în toate spațiile interioare, la ambele investiții, a căror valoare este de 10 milioane euro fără TVA (parcarea, finanțată exclusiv din bugetul Primăriei) și respectiv de 9 milioane euro fără TVA (ambulatoriul, finanțat în proporție de 80% din fonduri europene și diferența de la bugetul local).

„La ambulatoriu stadiul lucrărilor este de peste 65%, iar la parcare de peste 70%”, a mai spus Birta, subliniind că la aceasta din urmă se înregistrează un avans de două luni comparativ cu graficul stabilit.

De asemenea, el a adăugat că „până la sfârșitul acestei luni vom demara și procedura de achiziție a echipamentelor pentru ambulatoriu”, așa încât în primăvară, când vor fi finalizate lucrările, noua policlinică să poată fi deschisă cu tot cu dotări.

Complexe și dificile

Potrivit șefului de șantier, lucrările la policlinica nouă și la parcarea Spitalului Județean, care „va fi singurul spital din țară cu parcare propriu anume construită”, sunt „complexe și dificile”, iar asta din cauza spațiului redus pe care constructorii îl au la dispoziție și a restricțiilor de utilizare a macaralelor, având în vedere existența heliportului.

În ce privește ambulatoriul integrat, Tiberiu Bereczki a arătat că amprenta la sol este de numai 1.000 mp, în timp ce suprafața utilă a clădirii - care va avea o înălțime de 14 metri - este de 5.500 mp.

Acesta a „ghidat” jurnaliștii în clădire, proiectată pe cinci niveluri (demisol, parter și trei etaje), explicând că la parter vor fi amenajate vestiare pentru personal și cabinete medicale, la parter și primul etaj tot cabinete de consultații, la al doilea etaj birourile administrative, iar la al treilea o nouă secție de Terapie Intensivă, cu 22 de paturi.

Clădirea va avea un sistem modern de încălzire și răcire, cu două surse, una de la sistemul centralizat de termoficare al orașului, iar cealaltă autonomă, la fel ca noua clădire a UPU, cu piloți energetici, pentru a se folosi căldura din sol. De asemenea, încălzirea se va face prin pardoseală la toate nivelurile, cu sisteme sub covoarele din PVC care vor avea culori diferite la fiecare nivel.

Despre parcare, reprezentantul firmelor de construcții a arătat că, deși amprenta la sol este de numai 3.500 mp, suprafața utilă va fi de 14.500 mp, ea asigurând 516 locuri de parcare, dintre care 21 rezervate pentru persoane cu dizabilități și 10 stații de încărcare a vehiculelor electrice.

De asemenea, inginerul a subliniat că pilonii de susținere ai parcării au formă ovoidală, pentru a face cât mai facile manevrele de parcare și de ieșire din parcare. Tot pentru asta, parcarea supraetajată - întinsă pe patru niveluri (demisol, parter și două etaje acoperite, plus terasă) cu o înălțime cumulată de 15 metri - va avea căi de acces distincte pentru fiecare nivel, soluție care înlocuiește rampele/pantele.

De notat că fiecare nivel al parcării va avea propriul pasaj de acces către policlinică, iar aceasta, de asemenea, va fi legată de clădirea existentă a spitalului tot prin pasarele pietonale, pentru ca angajații, pacienții și vizitatorii să ajungă cât mai rapid la destinație.

Lucrările de construire au început, atât la ambulatoriu, cât și la parcare, în octombrie 2023, iar termenul de finalizare este de 18 luni, urmând să fie date în folosință în luna mai a anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP
Tocmai iti face Birta pasaj la Crisu, că să ai acces mai usor la spital, știu că-ți pare rău când mai vezi ca se termină o lucrare, și noi știm pe cine o sa votăm in continuare.
Postat 19 Noiembrie 2024, 11:17 de Sandu2100
De doi ani încoace tot repetă măscăricii ăștia că se lucrează, pe faze și etape electorale.
Pe nimeni nu interesează cum și cât se califică edilii la locul de muncă. Pe orădeni îi intersează traseul cât mai facil dinspre oraș către spital (nerezolvat), accesul cât mai simplu în spital, de la parcare până la internare (rezolvat doar parțial). Că are spitalul parcare la sol sau supraeetajată mă doare-n cot, ca angajat sau pacient, important fiind scopul pentru care fiecare ajunge acolo. În rest, ce fac edilii îi privesc, că ăsta-i atributul asumat de ei ... să facă tot ce trebuie pentru orădenii care le plătesc lor atât lucrarea cât și balivernele pentru care trăiesc ei bine. Orădeanul are nevoie să știe acum, strict din ce dată va putea să parcheze în proximitatea spitalului, fără să se gândească de acasă că nu are de regulă unde. Orădeanul este imun la faptul că un grup de "neterminați" bat câmpii cu presa la locul cu pricina.
Postat 19 Noiembrie 2024, 07:00 de KP
scorilo
Tot prostul știe de u de vin banii primăriei, tu doar acum ai aflat :::::))))
Postat 18 Noiembrie 2024, 18:36 de Sandu2100
Auzi la aroganți ăștia. ...
"bugetul Primăriei"....ha ... Da de unde are Prinăria bani mă?! Aveți propria imprimerie?! Sunt banii orădenilor !!
Postat 18 Noiembrie 2024, 17:29 de scorilo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3576 RON
  • 1 EUR = 4.9775 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON