URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Februarie 2024, 13:45

Noua hală din Piața Cetate va fi finalizată cel târziu în luna mai (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcția noii hale din Piața Cetate, în locul celei distruse în incendiul din vara anului 2020, urmează să fie finalizată cel târziu în luna mai.

În grafic 

Lucrările de amenajare a halei, cofinanțate din fonduri transfrontaliere, sunt realizate în proporție de 85%. „Începute anul trecut în mai, lucrările la viitorul centru de afaceri cu produse agricole de la Piața Cetate sunt în grafic, 85% din lucrările la primul corp de clădire fiind realizate”, a anunțat miercuri Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Potrivit informării oficiale, până în prezent au fost executate o serie de lucrări, de la realizarea fundației și structurii metalice a halei, amenajarea structurii din beton armat a corpului C1, montajul armăturilor și cofrajelor pentru pereții exteriori și realizarea zidăriei de cărămidă, până la finalizarea acoperișului și realizarea stației de pompare pentru rezervorul de apă.

Constructorii au făcut forajele pentru asigurarea încălzirii clădirii cu energie geotermală, instalațiile interioare și rețelele de utilități.

„În acest moment se lucrează la structura de rezistență a rampei și a pasajului care va asigura intrarea în parcarea subterană de sub corpul C2”, se menționează în comunicat.

Lucrări (și) pe bani europeni

Având în vedere stadiul lucrărilor și diferența de doar 15% rămasă de executat, lucrările ar urma să fie finalizate la finalul primăverii. „Se vor încheia în cel mult două luni. Termenul contractual este luna mai, dar cel mai probabil șantierul se va închide mai repede”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei, Marius Moș.

Municipalitatea orădeană a pus presiune pe constructor să accelereze lucrările pentru a putea cheltui până la finalul anului 2023 cele 1,8 milioane euro alocate pentru această investiție printr-un proiect transfrontalier Ro-Hu, restul urmând să fie alocat din bugetul local.

„Toate fondurile europene alocate pentru această investiție au fost atrase. Noi am plătit lucrările din banii orașului și am depus la finanțator cereri de rambursare pentru întreaga sumă”, a spus Moș.

Populată din vară

Hala va avea 21 de module într-un sector de flori, 28 de module într-un sector de lactate și 20 de module într-un sector de carne.

Construcția va fi pusă la dispoziția comercianților din actuala piață începând din vară. „Căutăm deja vitrine frigorifice pentru comercianții de carne, lactate și alte produse care vor funcționa aici pentru a le putea pune la dispoziție spațiile mobilate și aranjate”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul Administrației Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, gestionarul tuturor piețelor orădene.

În plus, comercianții de fructe, legume și altele, care în prezent își desfac marfa în zona încă neafectată de lucrări, vor fi mutați aici.

„Pe spațiul dintre noua hală și blocul Cicero va fi amenajat un cort unde vor fi strămutați comercianții din piață pe durata lucrărilor la corpul C2, din cea de-a doua etapă de realizare a lucrărilor”, a explicat Andrica.

Construcție pe etape

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul privind construcția unui centru de afaceri pe amplasamentul fostei Piețe Mari, pe fonduri europene, s-a împotmolit într-un proces prin care municipalitatea orădeană încerca să avizeze lucrările.

Distrusă în incendiul din vara anului 2020, vechea hală, care a fost monument istoric, avea în jur corpuri de clădiri ce trebuiau declasate înainte de a fi demolate.

Primăria Oradea a câștigat în primăvară, la Curtea de Apel București, procesul prin care a cerut Ministerului Culturii declasarea corpurilor demolate, dar reprezentanții guvernamentali au făcut recurs.

Municipalitatea a reușit, totuși, să ajungă la un consens privind realizarea lucrărilor la Piața Cetate, în formă etapizată, pentru a nu pierde banii europeni. Prima etapă, aprobată de Comisia de Cultură, a presupus tocmai reabilitarea Halei C1, adică cea care a ars.

Lucrările continuă

Cea de-a doua etapă vizează realizarea unei noi construcții, cu nouă sectoare de legume-fructe (cu 504 mese), produse alimentare (34 de spații comerciale), produse nealimentare (152 de module comerciale) și de alimentație publică, precum și cu o parcare subterană de 161 de locuri.

Aceasta ar putea intra în lucru la finalul primăverii. „În luna aprilie vom avea înfățișare în procesul intentat de Primăria Oradea pentru avizarea de către Ministerul Culturii a lucrărilor de amenajare a clădirii cu parcare subterană, care reprezintă etapa a doua a lucrărilor. Sperăm să avem câștig de cauză. După ce vom avea o sentință favorabilă, vom demara lucrările și la corpul C2”, a explicat pentru BIHOREANUL directorul Marius Moș.

Viitorul imobil, similar celui din cartierul Rogerius, va avea două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administrație. Proiectul mai prevede amenajarea de alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

Lucrările de construire cuprinse în cele două etape, în valoare totală de 77 milioane lei fără TVA, au fost atribuite prin licitație unei asocieri de firme conduse de Madlev Cons. Valoarea lucrărilor din prima etapă, încă în derulare, este de 15,3 milioane lei, diferența de circa 61,7 milioane lei urmând să fie pusă în operă în cea de-a doua etapă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@vasi13
"De cand cu santierele din zona, au alungat toti cumparatorii, cu greu isi va mai revenii la vadul comercial de dinainte". Vor reveni (cu un i) si cumparatorii si vanzatorii dupa un timp. Ce ai vrea de fapt, sa nu se mai refaca? Daca nu se reface nu e bine, daca se reface, de ce se reface. Voi chiar aveti o viata nefericita pentru ca nu va convine nimic.
Postat 16 Februarie 2024, 13:53 de Biggie
bla bla bla
De cand cu santierele din zona, au alungat toti cumparatorii, cu greu isi va mai revenii la vadul comercial de dinainte, si mai vine Adrica cu ceva mariri de chirii, ca sa se laude cu cele 60milioane profit, pe cand ADP ar trebuie sa urmeze regiile autonome din UE care nu fac mai mult de 2-3 % prfit, ele functioneaza pentru cetateni, si au bani doar sa poata functiona , nu ca sa faca profituri colosale, si sa te mai si lauzi
Postat 15 Februarie 2024, 17:55 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON