URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iunie 2024, 09:21

Noua „evaziune fiscală” în România III. Prevederi vădit neconstituționale

Noua „evaziune fiscală” în România III. Prevederi vădit neconstituționale Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum arătam săptămâna trecută, recent a intrat în vigoare Legea nr. 126/2024 prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult! În funcție de momentul plății, statul percepe o „șpagă” pentru „iertarea” infractorului, de 15% în 30 de zile de la controlul fiscal, de 25% dacă începe urmărirea penală, de 50% dacă începe procesul și de 100% dacă se ajunge în apel.

În fuga după bani la buget, legiuitorul nostru a introdus, însă, în legislație prevederi care apar ca vădit neconstituționale chiar de la prima lectură. Spre exemplu, în finalul legii care modifică regimul sancționator al evaziunii fiscale în România se arată că „termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data sesizării organului fiscal sau de la data sesizării organului de urmărire penală, dar nu mai târziu de 10 ani de la data comiterii infracţiunii”.

Or, de când există drept, în orice colț al lumii termenul de prescripție a răspunderii penale se calculează în raport cu data comiterii faptei. Stabilind un alt termen, care depinde de factorul uman, onorabilul nostru legiuitor a edictat o normă vădit neconstituțională.

În momentul în care Curtea Constituțională va constata acest lucru, vom auzi critici cum că judecătorii CCR se opun luptei împotriva evaziunii fiscale, nu că legea a fost emisă cu intenție vădit neconstituțională, doar pentru a lungi perioada în care statul poate să își înhațe „mita” devenită legală.

Dintr-o altă perspectivă, nu poate exista nicio justificare constituțională pentru sumele ce depășesc prejudiciul cu penalitățile aferente acestuia, mai ales pentru dublul sumei care este perceput dacă procesul se află în apel.

Este greu de stabilit natura juridică a sumei percepute ca „șpagă” legală. Aceasta nu are nici caracter reparator, pentru că se adaugă prejudiciului produs cu dobânzile și penalitățile aferente, și nu are nici caracter sancționator, pentru că nu respectă rigorile de stabilire a unei amenzi penale.

Din această perspectivă, perceperea unui asemenea „ciubuc” pentru iertare este, în opinia mea, o atingere evidentă adusă dreptului la proprietate al persoanei respective, în condițiile în care Constituția prezumă caracterul licit al dobândirii averii.

Mai concret, statul nu are niciun temei constituțional să bage mâna în buzunarul omului și să îi ia sume suplimentare față de cele dovedite ca fiind provenite din comiterea de fapte ilicite. Și totuși, vrea să o facă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
A explodat numărul infracțiunilor de evaziune fiscală: o creștere cu 64%. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și președintele Iohannis au dezincriminat evaziunea fiscală sub un milion de euro
https://www.g4media.ro/breaking-a-explodat-numarul-infractiunilor-de-evaziune-fiscala-crestere-cu-64-marcel-ciolacu-nicolae-ciuca-si-presedintele-iohannis-au-dezincriminat-evaziunea-fiscala-sub-un-milion-de-euro.html
Postat 06 Iunie 2024, 15:14 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON