URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2021, 11:35

Noua "dungă roşie" în buletin II: Procedura de aplicare

Noua 'dungă roşie' în buletin II: Procedura de aplicare (ilustraţie generică, shutterstock.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam săptămâna trecută, în copilărie, majoritatea dintre noi am auzit de persoanele care au "dungă roşie" în buletin, prin această expresie fiind desemnate persoanele puse sub interdicţie judecătorească, adică, mai pe româneşte, incapabile să se descurce şi care aveau desemnat un tutore care să îi reprezinte la încheierea oricăror acte juridice.

Ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale publicate în ianuarie 2021, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a legislaţiei în materie care, în esenţă, prevede că în loc de "interzisul judecătoresc", adică cel pus pe vecie în afara lumii juridice, vor exista două grade de protecţie: persoane puse sub consiliere specială, adică cei cu forme mai uşoare de boli psihice, şi persoane puse sub tutelă specială, adică cei cu forme severe.

Conform modificărilor propuse, cererea de punere sub consiliere judiciară sau tutelă specială a unei persoane o soluţionează judecătoria în a cărei circumscripţie aceasta îşi are domiciliul. Instanţa nu este legată de obiectul cererii şi poate institui, în condiţiile legii, o măsură de ocrotire diferită de cea solicitată.

În tot cursul procesului, dacă persoana a cărei ocrotire se cere nu şi-a ales un avocat, instanţa ia măsuri pentru desemnarea unuia din oficiu.

Procurorul va face cercetările necesare, va dispune efectuarea unei evaluări medicale şi a uneia psihologice. Cu ocazia evaluării medicale şi, după caz, a întocmirii referatului, poate fi solicitat şi punctul de vedere al medicului curant al persoanei a cărei ocrotire se cere. De asemenea, procurorul va dispune întocmirea unui raport de anchetă socială de către autoritatea tutelară.

La termenul de judecată, instanţa este obligată să îl asculte pe cel a cărui punere sub ocrotire este cerută, punându-i şi întrebări pentru a constata necesitatea şi oportunitatea instituirii unei măsuri de ocrotire.

Prelungirea, înlocuirea şi ridicarea măsurii de ocrotire se fac exact în aceleaşi condiţii, iar, după intrarea în vigoare a legii, instanţele judecătoreşti vor reexamina toate măsurile de punere sub interdicţie aflate în fiinţă la acea dată.

La împlinirea unui termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii, autorităţile vor întocmi rapoarte cuprinzând evaluarea impactului acesteia, precum şi, dacă este cazul, propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în materie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON