URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Aprilie 2014, 13:35

Noua Dreaptă în Oradea: "Un parlamentar cu dublă cetăţenie nu poate reprezenta cum trebuie statul român!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice acţiune are o reacţiune. Ieşirile publice ale extremiştilor Jobbik, sosiţi în ultimele săptămâni la propagandă electorală în Ardeal în pregătirea alegerilor parlamentare de duminică din Ungaria, în paralel cu revenirea la guvernare a UDMR, care şi-au intensificat discursul autonomist, dau apă la moară organizaţiilor naţionaliste româneşti.

Mişcarea Noua Dreaptă Oradea a organizat sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în chiar sala în care au evoluat luna trecută ungurii de la Jobbik, prima conferinţă de presă de la reanimarea organizaţiei. Aflaţi la început de drum, naţionaliştii orădeni au fost asistaţi de Angel Popescu, preşedintele filialei Arad, organizaţie care va "năşi" filiala locală.

Idealişti, entuziaşti, inadecvaţi contextului politic şi total lipsiţi de simţ practic, cei circa 20 de tineri reprezentaţi de orădeanul Constantin Ciordaş, patronul unei mici firme de transport, se declară ca făcând parte nu dintr-un partid politic, ci dintr-o "mişcare de trezire a conştiinţelor cu privire la pericolele care ameninţă neamul românesc".

Pericolul maghiar

În contextul revendicărilor autonomiste tot mai vocale ale reprezentanţilor minorităţii maghiare, principalul pericol îl constituie, potrivit celor care se definesc ca fiind "neolegionari", derapajele naţionaliste ale reprezentanţilor minorităţii maghiare, indiferent că este vorba de europarlamentarul Laszlo Tokes sau de reprezentanţii UDMR.

"Urmărim scoaterea din viaţa politică a persoanelor care slujesc la doi stăpâni. Prin acţiunile şi declaraţiile lor, nu fac decât să incite populaţia la separatism şi nesupunere civică", a spus Ciordaş.

Slugă la doi stăpâni

În acest sens, Noua Dreaptă se declară ferm împotriva dublei cetăţenii acordate generos de statul maghiar etnicilor din afara graniţelor, cu atât mai mult cu cât aceştia ar putea accede, după modelul UDMR, la funcţii în cadrul statului român.

"Un parlamentar cu dublă cetăţenie nu poate reprezenta cum trebuie statul român!", a declarat Ciordaş. Reprezentantul organizaţiei orădene susţine că un demnitar cu dublă cetăţenie va ajunge mai devreme sau mai târziu în situaţia să aleagă cărui stat îi rămâne loial.

Pentru a evita astfel de situaţii, formaţiunea va iniţia o campanie de strângere de semnături în vederea promovării unui proiect de lege care să interzică persoanelor cu dublă cetăţenie să candideze pentru un loc în Parlament sau în conducerea Consiliilor Judeţene. Excepţie vor face doar aleşii locali. "Avem nevoie de 150.000 de semnături la nivel naţional şi sperăm ca până la sfârşitul anului să le adunăm", a spus orădeanul.

Fără Horthy la Paleu!

Mişcarea Noua Dreaptă ia în calcul un demers similar şi în privinţa modificării legislaţiei privind amplasarea de statui, înscrisuri şi monumente pe domeniul privat ,astfel încât acestea să trebuiască avizate de Ministerul Culturii.

"Amplasarea în curtea bisericii din Paleu a unui bust al fiului amiralului Horthy, care a murit de tânăr dar totuşi reprezintă fizionomia unui bărbat de circa 50 de ani, este un afront adus victimelor de la Ip, Trăznea şi Mosei. O să mă implic personal în demolarea acestei statui, pe cale legală, în cel mai scurt timp posibil. Să nu uităm că în septembrie 1940 horthyştii au ucis nu mai puţin de 130 de români, bărbaţi, femei şi copii, doar pentru vina de a fi români", a spus tânărul.

Cantonată la periferia vieţii publice, în zona formaţiunilor definite ca extremiste, "Noua Dreaptă Oradea" se doreşte a fi o organizaţie capabilă să lanseze teme ancorate în actualitate, în ciuda discursului eurosceptic, antisemit şi homofob centrat în ultima perioadă pe ameninţarea pericolului maghiar. Potrivit reprezentanţilor săi, formaţiunea numără în prezent circa 2.000 de membri şi are filiale inclusiv Republica Moldova, Germania, Italia şi Spania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Legionari ? Nu zău !
Domnilor dreptaci, adevăratul pericol pentru naţiunea noastră il constituie incompetenţii, bandiţii şi trădătorii care au impânzit instituţii fundamentale ale statului romăn şi care au impus un sistem denaturat de valori morale. De aceştia trebuia să vă ocupaţi in primul rănd dacă vă revendicaţi (absolut nemeritat) din mişcarea lui Zelea Codreanu. In fapt dumneavoastră faceţi răspunzători de situaţia din ţară sute de mii din milioanele de cetăţeni romăni care au emigrat unde au văzut cu ochii dn cauza celor sus menţionaţi şi care au dublă cetăţenie. De asemenea sute de mii de moldoveni care s-au bucurat să obţină cetăţenia romănă. De asemenea sute de mii de cetăţeni romăni care pe baza cetăţeniei maghiare pot circula, munci şi vota unde aleşii noştri nu sunt capabili să ne introducă. Bunul simţ trebuie să vă spună că lozincil gen Vadim Tudor ,gen Jobbik dacă preferaţi sau diversiuni securiste mascănd incompetenţa unor instituţii de stat nu ţin de foame, nu aduc bunăstare poporului ci seamănă neincredere , ură şi dezbinare. Zelea Codreanu vă cere să mai puneţi măna pe carte !
Postat 07 Aprilie 2014, 22:07 de 10 pentru Romănia
?????
De unde atata primitivism?Atatea rautate de sofer retardat si inca si parvenit
Postat 07 Aprilie 2014, 12:00 de omega
Vine Negus acasa
Lasa ca vine Negus(regele) acasa o sa vedeti voi atunci..
Postat 07 Aprilie 2014, 11:57 de Sandor
Felicitari celor de la Noua Dreapta
O initiativa de bun simt,de trezire la realitate.Cei care considera neoportuna aceasta initiativa,sa vina ei cu propunerii mai eficiente.De ce va criticati semenul fiindca vrea sa faca ceva pentru neamul lui?FACETI VOI MAI BINE.
Postat 07 Aprilie 2014, 09:29 de ionel
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
Pai domn sofer si cu dubla cetatenie a moldeveniilor cum va fi ? Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă? :)))
Postat 07 Aprilie 2014, 01:34 de Dani
:(
Honnan ennyi gyulolet e ember sziveben?
Postat 06 Aprilie 2014, 21:18 de Istvan
dovada
Dovada ca Ciordas are dreptate este "marele revolutionar" Tokes ,cara nu apara interesele Romaniei
Postat 06 Aprilie 2014, 20:13 de ionica
Gresit!
Domnule Simai, afirmatia "in timpul ocupatiei horthyste au fost ucisi nu mai putin de 130 de romani, barbati, femei si copii doar din vina de a fi romani" este gresita! Nu imi amintesc ca in timpul intalnirii noastre sa va fi furnizat asemenea numere, cand eu defapt cunosc altele si anume: in timpul ocupatiei horthyste au fost ucisi/masacrati peste 1500 de oameni (majoritatea in primele saptamani de ocuaptie si restul in timpul retragerii), au fost torturate 2500 de persoane sau operat in jur de 16.000 de arestari si nu in ultimul rand, peste 500.000 de persoane au parasit teritoriul ocupat ca refugiati in tarile vecine, unii dintre acestia nu s-au mai intors niciodata. Majoritatea dintre cei mentionati mai sus au fost romani, insa nu trebuie sa uitam ca printre ei au fost si evrei, tigani si chiar maghiari. Noua Dreapta este organizatie nationalist-crestina nicidecum antisemita, nu am actionat niciodata ca antisemiti, nu am facut propaganda antisemita si nici nu am exprimat idei antimsemite vre-o-adata!!! Asadar va rog sa nu ne mai catalogati in acest fel pentru ca nu are nici o treaba cu realitatea. Va rog sa corectati textul pt ca nu sunt adevarate!! Va multumesc !!
Postat 06 Aprilie 2014, 19:44 de Costi Ciordas ND
tampenie
mda inca o dovada ca prostia omeneasca nu cunoaste limite :))) Asa tampenie .. ppffffff, mergeti si munciti maaah, in loc sa vomitati prostii.
Postat 06 Aprilie 2014, 15:47 de Lucian
e bine!
e bine adica foarte bine ca s-a gasit o noua amenitare a Romaniei mari pericolul maghiar macar evreii pot rasufla usurati ca nu mai sunt in colimatorul acestei formatii care este urmasul Garzii de Fier care au lasat in urma amintiri dureroase ,
Postat 06 Aprilie 2014, 14:18 de ocsi
De ce lipsiţi de simţ practic, Bihoreanule !?!
Afirmaţia privind faptul că un parlamentar cu dublă cetăţenie nu poate reprezenta corect interesele statului în care îşi desfăşoară "ilustra" activitate, este printre puţinele de bun simţ care au apărut concret în ultima perioadă !?! Dacă liderii partidelor parlamentare, în afară de UDMR, ar fi spus aşa ceva, în mod sigur că fraza era titrată în toată mass media românească !?!
Postat 06 Aprilie 2014, 14:02 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON