URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2021, 14:59

Nouă decizie a CJSU: 95 din 101 comune şi oraşe din Bihor, sub restricţii Covid-19. În ce localităţi se impune "carantina" de noapte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor, reunit joi sub conducerea prefectului Dumitru Țiplea, a aprobat măsurile care se impun pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-Cov-2 în judeţ. Măsurile sunt luate în funcţie de incidenţa din fiecare UAT, cea mai nouă hotărâre a CJSU intrând în vigoare în noaptea de joi spre vineri.

95 din 101

Conform CJSU nr. 74/2021, adoptată joi în baza unei analize a Direcției de Sănătate Publică Bihor, lista localităților în care se aplică restricții cuprinde nu mai puțin de 95 dintre cele 101 comune și orașe ale județului (față de 89 la precedenta reuniune a CJSU, din 15 octombrie):

- 11 localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri/1.000 locuitori: Pietroasa, Valea lui Mihai, Sâniob, Sânnicolau Român, Olcea, Şimian, Ciumeghiu, Tarcea, Holod, Popeşti, Curtuişeni;

- 34 de localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri/1.000 locuitori: Sârbi, Bulz, Tămăşeu, Remetea, Boianu Mare, Buduslău, Girişu de Criş, Borod, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Auşeu, Drăgeşti, Nucet, Ştei, Săcueni, Pomezeu, Abram, Cărpinet, Tinca, Ineu, Cherechiu, Căpâlna, Rieni, Abrămuţ, Dobreşti, Finiş, Mădăras, Salonta, Batăr, Marghita, Tăuteu, Şoimi, Husasău de Tinca, Cociuba Mare;

- 11 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mică de 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Lugaşu de Jos, Copăcel, Gepiu, Curăţele, Vaşcău, Diosig, Ţeţchea, Balc, Drăgăneşti, Lunca, Cetariu;

- 39 de localități cu incidență peste 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Spinuş, Ceica, Măgeşti, Brusturi, Toboliu, Cefa, Sălard, Paleu, Sântandrei, Oradea, Oşorhei, Sânmartin, Sâmbăta, Pocola, Tărcaia, Borş, Bratca, Şuncuiuş, Hidişelu de Sus, Săcădat, Roşiori, Răbăgani, Uileacu de Beiuş, Roşia, Chişlaz, Nojorid, Beiuş, Derna, Lăzăreni, Tileagd, Lazuri de Beiuş, Budureasa, Câmpani, Vârciorog, Vadu Crişului, Aleşd, Biharia, Căbeşti, Aştileu.

Cu mască

„Măsurile de limitare în localitățile de la nivelul județului se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri din fiecare localitate, începând cu data de 22 octombrie, ora 00:00”, precizează Prefectura Bihor, care a comunicat noua Hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Printre cele mai importante măsuri sunt obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise (de tipul piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă), dar și în toate spațiile publice deschise în localitățile unde incidenţa este mai mare de 6/1.000 de locuitori, fiind exceptate doar persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

În Oradea, obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise a fost instituită încă de la jumătatea lunii, când municipiul a depășit într-o singură săptămână pragurile de 6/100 și de 7,5/1.000, de atunci fiind valabilă inițial așa numita carantină de noapte (restricții de circulație între orele 20.00 – 05.00) întâi vinerea, sâmbăta și duminica, iar apoi de-a lungul întregii săptămâni.

Doar cu certificat 

De altfel, în toate localităţile din Bihor în care incidenţa este mai mare de 7,5 la mia de locuitori, conform listei de mai sus, intră (sau rămâne) în vigoare restricţionarea circulaţiei pe timpul nopţii (între 20 şi 05), în toate zilele săptămânii, excepţie făcând persoanele vaccinate cu schemă completă anti-Covid. De asemenea, pot circula cu adeverinţă de la locul de muncă sau declaraţie pe proprie răspundere persoanele care merg sau se întorc de la muncă, persoanele care au o urgenţă medicală, persoanele care se află în tranzit. 

Tot în localităţile cu incidenţe de peste 7,5 cazuri la mia de locuitori, operatorii economici trebuie să tragă obloanele la ora 22. 

În toate UAT-urile în care incidenţa este mai mare de 6 la mia de locuitori, restaurantele şi cafenelele pot primi doar persoane care prezintă certificatul digital Covid (care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală). Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru cinematografe şi săli de spectacole. 

Telechiu iese din carantină

Tot în ședința de joi, CJSU Bihor a aprobat transmiterea către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a solicitării de ridicare a carantinei zonale din satul Telechiu, comuna Țețchea, începând cu data de 21.10.2021.

Această măsură a fost instituită în 7 octombrie, prin Ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, la propunerea CJSU Bihor, întemeiată pe incidența mare a cazurilor Covid de atunci și pe o analiză de risc a DSP Bihor.

Citeşte toate restricţiile impuse de CJSU, în documentul de mai jos!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Noaptea umblă tot Covidul.
Ziua se odihnește, nu-i așa?
Postat 21 Octombrie 2021, 17:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON