URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2024, 10:00

Nokian, noul brand orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.

Orădenii nu se vor îmbogăți brusc după această investiție masivă. Însă au ocazia să arate viitorilor investitori că aici este un mediu de afaceri prietenos, cu oameni de calitate, care-și văd de munca lor. În ciuda unor suspiciuni, nu cred că vom suferi din cauza poluării sau a altor inconveniente aduse de industria anvelopelor. Mai țineți minte în ce hal polua fabrica de ciment, până a venit o firmă multinațională care a pus lucrurile la punct?

Sau ce mizerii făcea CET-ul nostru, sau cum polua la greu Alumina? Cu noile tehnologii nu mai există industrii poluante, ci doar patroni care, din motive financiare, nesocotesc cu bună știință normele de mediu. Or, în cazul de față, finlandezii au spus-o, de multe ori și foarte apăsat, că vom avea o fabrică prietenoasă cu mediul.

Perspectivele se arată favorabile. Fabrica e proiectată să producă 6 milioane de anvelope pe an. Dar utilajul cheie, calandrul, poate produce de trei ori mai mult, ceea ce înseamnă că de pe acum proprietarii se gândesc ca în viitor să mărească producția, dacă piața și conjunctura o cer.

Ce destin pe Oradea! După ce ani buni am fost un oraș de pantofari care încălța un sfert din Europa, acum vom ajunge să încălțăm jantele mașinilor din Europa Centrală și de Est.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@unu
Foarte fain punctat. Macar creste competitivitatea intr-o zona in care bataia mare intre companii nu mai e pe tesa ci pe munca direct productiva. Desi asta vine cu dezavantaje pentru ca munca direct productiva e contractata pe perioade determinate ce va duce la un flux de on si off boarding des, fluctuatii dese in functie de ce ofera celalalt. Pentru ca un operator pentru 300 de lei in plus "in mama", nici nu te mai anunta ca nu mai vine de maine. Si e de inteles, pentru unii 300 de lei net e o suma care sa te faca sa schimbi locul de munca. Aici e despre ei, desi multi din conducerile companiilor din parcuri nu au inteles asta pana de foarte curand. Cei de la munca din productie (cum ii zice numele) produc si salariile tesa. Eh. Unii au inteles asta, altii nu, dar or sa o inteleaga cand va fi prea tarziu. Pe nici un operator nu il incalzeste ziua fabricii, family day, tot felul de mizerii corporatiste, pe el il incalzeste gazul, lemnele, curentul si supa calda, pe din interior. La urma urmei, ca vrem ca nu, toti muncim pentru bani si nu pentru loialitate, dedicare, și alte bullshit corporatiste. Cine zice altfel e ori un hr care isi crede propriile minciuni, ori unul care lucreaza doar ca sa nu stea, el avand deja tot ce are nevoie pe 3 generatii de acu incolo.
Postat 25 Septembrie 2024, 08:21 de poiu
@TanarSiNelinistit, eu interpretez ca si cum "ne plangem ca sunt salariile mai mari"
din cresterea productivitatii (si automatizare, si infrastructura, si etica muncii) vin cresterile salariale. Pana la urma, din 500 pot ajunge la 2000. Si mai bine platite decat la Celestica. Putea fi un investitor cu 4000 de angajati si salariul minim pe economie, dar asta e nevoie in fostele zone dezindustrializate cu somaj. Bihorul are deja rata somajului mica, asa ca e in etapa in care poate fi pretentios si alege investitorii cu valoare adaugata, automatizare, si salarii. Avantaj ptr tara nu sunt doar locurile de munca si taxele platite, ci si economia pe orizontala (angajatii aia merg la frizer mai des si la cafenea, precum si furnizori si alti prestatori de servicii), si daca avem cap, si know-how. Toate tarile incearca sa fie un paradis pentru investitii, sa atraga locuri de munca si companii. Ce as adauga eu la editorialul optimist e nitica critica la UE, tinand cont ca 28% din PIB Romania vine de la industria auto, noi ne-o ingropam cu importuri din China, subventionand Dongfeng Spring, cu taxe si salarii platite in china, si cu emblema "Dacia"
Postat 25 Septembrie 2024, 01:23 de unu
Brand orădean ?!?
Te‐ai prostit la bătrânețe, Mircea. Vezi că, poți da ca exemplu pozitiv și D'Longhi, ca un vechi brand salontan ... cu Brad Pitt în locul principal când își bea cafeaua, dimineața pe dealurile L.A.
Postat 24 Septembrie 2024, 15:30 de KP
TanarSiNelinistit
Pai suntem pe hartă si alti investitori vad ce companii sunt la noi, 500 de oameni au locuri de muncă cu salarii decente, probabil alte câteva sute sau mii de Orădeni sau Bihoreni, firme si subcontractori, beneficiază de investiție, Nokian poate sa formeze elevi si studenți, dezvoltarea regională și tranziția verde a economiei regionale.
Postat 24 Septembrie 2024, 15:23 de Sandu2100
Care e cistigul pentru oras?
am o intrebare.. in Romaania, marele avantaj cu investitorii straini este crearea de noi locuri de munca.. aici vad ca nu sunt prea multe locuri de munca fiinca e mare tehnologizarea... care e cistigul pentru oras pe linga plata taxelor si impozitelor?
Postat 24 Septembrie 2024, 14:55 de TanarSiNelinistit
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON