URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2021, 19:01

Noi tarife de salubrizare în Marghita, mai avantajoase pentru persoanele care locuiesc singure

Noi tarife de salubrizare în Marghita, mai avantajoase pentru persoanele care locuiesc singure sursa foto: Facebook / AVE Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul unitar de salubritate al Bihorului, un proiect vechi de peste un deceniu, se modifică din mers. Asociaţia Ecolect Group a aprobat ca, în oraşul Marghita, tarifele practicate de operatorul AVE Bihor să nu mai fie exprimate pe gospodărie, cum prevedea "reţeta" SMID, ci în funcţie de persoanele care locuiesc în respectiva casă sau apartament.

În prezent, AVE Bihor practică în Marghita un tarif fix de 24,41 lei pe gospodărie, indiferent de cât de multe persoane locuiesc acolo, la care se adaugă un preţ pentru fiecare golire a pubelelor de gunoi. De pildă, pentru o colectare de deşeuri reziduale sau biodegradabile, la casă, factura creşte cu încă 6,31 lei, pentru două ridicări cu 8,91 lei, etc., în timp ce la bloc o ridicare a celor două tipuri de deşeuri costă 5,36 lei, două ridicări 5,76 lei, etc. Asta înseamnă că factura de salubritate în Marghita, la case, este de cel puţin 30,71 lei, pentru o singură ridicare pe lună a celor două pubele, şi poate ajunge la 55,94 lei, pentru şase ridicări. La apartamente, factura variază între 29,76 lei şi 51,19 lei.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Consiliul Judeţean Bihor, modificarea planului tarifar s-a făcut la solicitarea Primăriei Marghita. "Astfel, tariful serviciului de salubrizare va fi exprimat prin lei / persoană / lună, faţă de lei / gospodărie / lună, cum era până în prezent. Tarifele noi au fost recalculate conform cerinţei Municipiului Marghita, care a efectuat în ultimele luni un recensământ al persoanelor şi gospodăriilor din localitate", a transmis CJ Bihor.

Cunoscând numărul exact al locuitorilor din Marghita, aşadar numărul clienţilor pe care trebuie să îi deservească, AVE Bihor a convertit tarifele exprimate pentru gospodării în tarife pe persoană, păstrând în continuare o componentă fixă şi una variabilă, în funcţie de numărul de ridicări. "Abonamentul" fix diferă în funcţie de numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie. De pildă, o casă în care locuieşte o singură persoană va plăti un tarif de bază de 11,46 lei, respectiv tot 6,31 lei pe ridicare, ceea ce înseamnă un total de 17,77 lei. Pentru două persoane, tariful fix este de 22,92 lei, pentru trei 34,38 etc.

Noul sistem de tarifare este avantajos pentru gospodăriile care au un număr mai mic de locuitori, majoritare în Marghita. "Noi lucrăm de patru luni la acest recensământ şi am identificat numărul persoanelor şi al gospodăriilor din municipiu. Din 3.000 de gospodării, în 1.050 locuieşte o singură persoană, în 900 - 2 persoane, iar 600 dintre acestea sunt nelocuite", a precizat Marcel Sas-Adăscăliţii, primarul din Marghita.

Modificarea planului tarifar pentru serviciul de salubrizare în municipiul Marghita va intra în vigoare din luna aprilie.

"Fiecare primărie are libertatea de a propune un plan tarifar, atât timp cât este legal şi conform cu contractul semnat cu operatorul de salubrizare. Recomandarea pe care noi o facem este aceea de a se găsi soluţii pentru familiile care vor suporta costuri mai mari, de la patru persoane în sus. Decizia de a acorda subvenţii pentru serviciul de salubrizare aparţine autorităţii locale", a declarat şi Mircea Mălan, preşedintele A.D.I. Ecolect.

Tarife Marghita

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De 10 ani se tot pregătește SMID.
Și nici după un deceniu nu s-a aflat la Consiliul județean, care aplică acest sistem, că singurul criteriu valabil la nivel european este kilogramul de deșeuri preluat de la clienți. Doar la greutate și doar la cântarul cu care este dotată mașina de gunoi. Poate nu se știe încă, la CJ Bihor, nici faptul că toate mașinile de gunoi fabricate în UE sunt dotate, prin standardul de echipamente agreat de peste 10 ani, cu cântare digitale. Iar dacă nu au așa ceva înseamnă că aceste mașini nu pot fi licențiate în cadrul sistemului integrat de gestionare a deșeurilor colectate selectiv. Scrie în norme acest lucru. Nu e o invenție experimentală de tip local.
Postat 10 Martie 2021, 14:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON