Sistemul unitar de salubritate al Bihorului, un proiect vechi de peste un deceniu, se modifică din mers. Asociaţia Ecolect Group a aprobat ca, în oraşul Marghita, tarifele practicate de operatorul AVE Bihor să nu mai fie exprimate pe gospodărie, cum prevedea "reţeta" SMID, ci în funcţie de persoanele care locuiesc în respectiva casă sau apartament.
În prezent, AVE Bihor practică în Marghita un tarif fix de 24,41 lei pe gospodărie, indiferent de cât de multe persoane locuiesc acolo, la care se adaugă un preţ pentru fiecare golire a pubelelor de gunoi. De pildă, pentru o colectare de deşeuri reziduale sau biodegradabile, la casă, factura creşte cu încă 6,31 lei, pentru două ridicări cu 8,91 lei, etc., în timp ce la bloc o ridicare a celor două tipuri de deşeuri costă 5,36 lei, două ridicări 5,76 lei, etc. Asta înseamnă că factura de salubritate în Marghita, la case, este de cel puţin 30,71 lei, pentru o singură ridicare pe lună a celor două pubele, şi poate ajunge la 55,94 lei, pentru şase ridicări. La apartamente, factura variază între 29,76 lei şi 51,19 lei.
Potrivit unui comunicat transmis marţi de Consiliul Judeţean Bihor, modificarea planului tarifar s-a făcut la solicitarea Primăriei Marghita. "Astfel, tariful serviciului de salubrizare va fi exprimat prin lei / persoană / lună, faţă de lei / gospodărie / lună, cum era până în prezent. Tarifele noi au fost recalculate conform cerinţei Municipiului Marghita, care a efectuat în ultimele luni un recensământ al persoanelor şi gospodăriilor din localitate", a transmis CJ Bihor.
Cunoscând numărul exact al locuitorilor din Marghita, aşadar numărul clienţilor pe care trebuie să îi deservească, AVE Bihor a convertit tarifele exprimate pentru gospodării în tarife pe persoană, păstrând în continuare o componentă fixă şi una variabilă, în funcţie de numărul de ridicări. "Abonamentul" fix diferă în funcţie de numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie. De pildă, o casă în care locuieşte o singură persoană va plăti un tarif de bază de 11,46 lei, respectiv tot 6,31 lei pe ridicare, ceea ce înseamnă un total de 17,77 lei. Pentru două persoane, tariful fix este de 22,92 lei, pentru trei 34,38 etc.
Noul sistem de tarifare este avantajos pentru gospodăriile care au un număr mai mic de locuitori, majoritare în Marghita. "Noi lucrăm de patru luni la acest recensământ şi am identificat numărul persoanelor şi al gospodăriilor din municipiu. Din 3.000 de gospodării, în 1.050 locuieşte o singură persoană, în 900 - 2 persoane, iar 600 dintre acestea sunt nelocuite", a precizat Marcel Sas-Adăscăliţii, primarul din Marghita.
Modificarea planului tarifar pentru serviciul de salubrizare în municipiul Marghita va intra în vigoare din luna aprilie.
"Fiecare primărie are libertatea de a propune un plan tarifar, atât timp cât este legal şi conform cu contractul semnat cu operatorul de salubrizare. Recomandarea pe care noi o facem este aceea de a se găsi soluţii pentru familiile care vor suporta costuri mai mari, de la patru persoane în sus. Decizia de a acorda subvenţii pentru serviciul de salubrizare aparţine autorităţii locale", a declarat şi Mircea Mălan, preşedintele A.D.I. Ecolect.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.