URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2021, 15:46

Noi restricţii în localităţile cu rată de infectare mai mare de 6 la mie: Doar vaccinaţii şi cei trecuţi prin boală pot merge la nunţi, spectacole sau meciuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a adoptat sâmbătă o hotărâre prin care înăspreşte restricţiile în localităţile în care incidenţa cazurilor de Covid-19 trece de 6 cazuri la mia de locuitori.

Concret, autorităţile au eliminat posibilitatea participării la evenimente în baza unui rezultat negativ la un test PCR sau rapid, astfel că doar persoanele vaccinate cu schema completă (şi care au cel puţin 10 zile de la ultima doză) sau care au trecut prin boală în ultimele luni pot merge la nunţi, spectacole, concerte, cinema ori competiţii sportive.

„De ce nu permitem şi testaţilor? Există un management al riscului, considerăm activităţile reglementate ca actvitiăţi cu risc. Pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la terapie intensivă, iar testaţii pot să se infecteze şi pot să aibă probleme şi să ajungă la terapie intensivă, în zonele în care există riscul mai mare, la peste 6 la mie, au rămas activităţi doar pentru persoanele vaccinate şi trecute prin boală”, a declarat dr. Raed Arafat, sâmbătă, după şedinţa de Guvern.

Chiar şi aşa, vor exista în continuare şi restricţii de capacitate. De exemplu, la o nuntă sau un botez într-o localitate cu incidenţa mai mare de 6 la mie, vor putea participa doar petrecăreţi vaccinaţi sau vindecaţi de Covid-19 recent, doar până la 50% din capacitatea spaţiului care găzduieşte evenimentul şi nu mai mult de 200 de oameni.

De asemenea, în aceste localităţi, cafenelele şi terasele pot fi deschise doar între orele 5 şi 24, iar mall-urile până la ora 22, iar purtarea măştii este obligatorie în toate spaţiile publice, închise sau deschise. Tot până cel mult la miezul nopţii vor fi deschise şi sălile de sport, de jocuri de noroc, piscinele interioare ori locurile de joacă pentru copii, unde doar cele două categorii de persoane au acces.

De la aceste prevederi sunt exceptaţi copiii mai mici de 12 ani.

În Bihor, conform raportării de sâmbătă a autorităţilor locale, au incidenţa peste 6 la mie comunele Spinuş, Cetariu, Ţeţchea, Chişlaz şi Hidişelu de Sus, aşa că acestea vor fi, cel mai probabil, primele din judeţ în care se vor aplica noile reguli, după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Vezi mai jos hotărârea CNSU aprobată de Guvern şi declaraţiile lui Arafat:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON