URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Noiembrie 2020, 14:12

Noi recorduri Covid în ţară şi în Bihor: 8.661 îmbolnăviri, dintre care 262 în Bihor. S-au înregistrat şi 146 decese, dintre care 7 în judeţul nostru

Noi recorduri Covid în ţară şi în Bihor: 8.661 îmbolnăviri, dintre care 262 în Bihor. S-au înregistrat şi 146 decese, dintre care 7 în judeţul nostru (foto: generic, sursa: gds.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou vârf de îmbolnăviri SARS-CoV-2 a fost înregistrat în ultimele 24 de ore în România, 8.661 cazuri noi şi 146 de decese, dar şi în Bihor, unde pe lângă 7 decese s-au înregistrat 262 de noi îmbolnăviri, ceea ce a ridicat bilanţul oficial la 7.518 de la începutul pandemiei şi până în prezent.

Surse locale afirmă, însă, că numărul de noi cazuri Covid descoperite în Bihor ar fi mai mare.

Rata de pozitivare – 34,47%

Depistarea celor 262 de noi îmbolnăviri a avut loc după ce în Bihor au fost efectuate, în ultimele 24 de ore, 813 teste PCR (430 la Spitalul Judeţean şi 289 la Spitalul Municipal din Oradea şi 94 la Marghita), dintre care 53 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.

Acest lucru înseamnă că 34,47% dintre testele făcute pentru persoanele suspecte au avut rezultate pozitive, indicând infectarea cu virusul.

În 55 oraşe şi comune din totalul de 101

Bihorenii recent diagnosticaţi provin din 55 de oraşe şi comune din totalul celor 101 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului: Oradea, Auşeu, Drăgăneşti, Nojorid, Salonta, Girişu de Criş, Măgeşti, Ineu, Holod, Ştei, Sălard, Valea lui Mihai, Săcueni, Marghita, Abram, Şimian, Sântandrei, Aleşd, Finiş, Tinca, Tileagd, Biharia, Ceica, Lugaşu de Jos, Şuncuiuş, Beiuş, Tăuteu, Sânmartin, Curăţele, Mădăras, Bunteşti, Căbeşti, Sârbi, Săcădat, Diosig, Paleu, Rieni, Cărpinet, Căpâlna, Tulca, Borod, Vadu Crişului, Bratca, Popeşti, Chişlaz, Pietroasa, Oşorhei, Brusturi, Vaşcău, Abrămuţ, Boianu Mare, Suplacu de Barcău, Cherechiu, Ciumeghiu şi Câmpani.

Şi în ultima zi au fost confirmaţi cu Covid copii de diverse vârste, între 6 şi 11 ani.

Unele dintre persoanele depistate cu Covid în Bihor sunt din alte judeţe, acestea nefiind luate în calcul la stabilirea incidenţei îmbolnăvirilor şi, implicit, la instituirea măsurilor restrictive în localităţile din judeţul nostru.

Încă 7 decese, 168 vindecări

Miercuri, pentru judeţul Bihor au fost raportate încă 7 decese din rândul pacienţilor Spitalului Municipal din Oradea, infectaţi cu Covid.

Patru persoane au încetat din viaţă în ultimele 24 de ore, iar trei în zilele precedente, dar decesele au fost validate abia acum, după necropsii care au atestat că au fost provocate tot de coronavirus.

Pe de altă parte, în acelaşi interval de timp în Bihor s-au înregistrat 168 de vindecări, bilanţul acestora ajungând la 4.628.

ATI suplimentată, dar personal deficitar

Miercuri dimineaţă, în unitatea anti-Covid din Oradea erau internate 412 persoane, dintre care 27 sunt în stare gravă şi critică în compartimente ATI, fiind cel mai mare nivel de ocupare a acestor paturi până în prezent.

Capacitatea Terapiei Intensive a fost suplimentată de la 25, câte erau până săptămâna trecută, dar surse din interiorul Spitalului Municipal afirmă că problema nu este atât a numărului de paturi disponibile, cât a personalului calificat pentru această specializare. "Am mărit numărul paturilor ATI, dar nu avem personal suficient. Avem 15 medici şi asistente cu Covid din ATI, iar de la alte spitale am primit "întâriri" numai 12 asistente", afirmă una dintre sursele BIHOREANULUI.

O parte din persoanele cu Covid recent diagnosticate, cu simptome uşoare, au fost internate în clădirea din Băile 1 Mai a Spitalului de Recuperare din Felix.

În judeţ erau înregistrate miercuri dimineaţă 2.909 cazuri active (cu 130 mai multe decât cu o zi înainte), nivel record.

Rata infectărilor: 4,37 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a urcat miercuri în judeţul Bihor la 4,37 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mică, de 1,87 la mia de locuitori, însă trebuie precizat că acesta este un judeţ cu puţine testări.

În Sălaj rata de infectare este de 5,5, în Cluj de 5,04 la mie, în Alba de 4,62 la mia de locuitori, iar în Arad de 3,64 la mie.

Amenzi şi un dosar penal

Echipele mixte de poliţişti şi jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus oamenii legii au luat şi măsuri de sancţionare pentru încălcarea legislaţiei în vigoare.

Poliţiştii şi jandarmii au verificat 2.016 persoane carantinate şi 1.723 persoane izolate la domiciliu, controlând, de asemenea, respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare în 129 societăţi comerciale şi 77 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 104 sancţiuni contravenţionale, dintre care 62 cu avertisment scris şi 42 cu amenzi în valoare totală de 22.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

De asemenea, a fost deschis un dosar penal, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Triplu record

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri un triplu record, în ce priveşte numărul de noi îmbolnăviri - 8.651, de decese – 146 (astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 267.088, iar al deceselor la 7.419) şi de pacienţi la ATI – 1.001 (din totalul celor 11.867 persoane cu Covid îngrijite în spitale).

Pe teritoriul României, 33.630 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 11.373 în izolare instituţionalizată. De asemenea, 59.339 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată, 18 persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON