URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2024, 12:32

Noi proceduri cu privire la testarea în trafic pentru alcool sau droguri

Noi proceduri cu privire la testarea în trafic pentru alcool sau droguri foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum am arătat săptămâna trecută, în data de 19 iulie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern prin care se pun în aplicare noile dispoziții legale care impun restituirea permisului de conducere la împlinirea unui termen de 72 de ore pentru persoanele care nu pot/nu vor să se supună testării în trafic pentru alcool sau droguri.

Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.

În esență, dacă sunteți oprit în trafic pentru testare aveți două posibilități: vă supuneți sau nu testului rapid. Daca nu doriți să efectuați testul rapid, indiferent dacă este vorba de testul pentru droguri sau pentru alcool, aveți obligația să mergeți la Medicina Legală pentru a fi testat, iar permisul dvs. va fi retras pentru minimum 72 de ore (în funcție de rapiditatea cu care sosesc rezultatele). Refuzul de a te deplasa la Medicina Legală pentru prelevarea de probe, dacă refuzi sau nu poți face testarea rapidă, constituie infracțiune.

Dacă efectuați testul rapid pentru alcool, iar rezultatul este pozitiv, însă sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat, puteți solicita polițistului efectuarea de probe la Medicina Legală. Dacă rezultatul este sub 0,10 mg alcool pur în aerul expirat, puteți solicita și o a doua testare care se va efectua în 15-20 de minute de la prima, iar dacă și aceasta este pozitivă puteți solicita testare la Medicina Legală.

În aceste situații, permisul nu se restituie, dar puteți formula plângere la instanță, situație în care permisul va fi restituit până la judecarea definitivă a plângerii. Dacă rezultatul este peste 0,40 mg alcool pur în aerul expirat, se va „deschide” un dosar penal.

În situațiile în care se cere testarea la Medicina Legală, polițistul este obligat să încheie un proces-verbal distinct prin care se consemnează consimțământul cetățeanului pentru recoltarea unor asemenea probe. În plus, și foarte important, cetățeanul poate furniza o adresă de email și un număr de telefon pentru a primi mai repede rezultatele. De asemenea, cetățeanul este obligat să opteze pentru procedura de restituire a permisului de conducere la expirarea termenului de 72 de ore, respectiv dacă solicită trimiterea acestuia prin poștă sau dacă va merge personal să îl ridice de la sediul Poliției.

Acest proces-verbal va ține loc de dovada înlocuitoare care se eliberează în celelalte cazuri în care se ridică permisul de conducere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@florea
Eu nu cred că e abuz. Nu există motiv să nu te deplasezi la medicină legală. Decât dacă e o persoană care se crede că el e suveran și nu îi trebuie nici numere la mașină. Înțeleg de testarea rapidă, și la câte teste fals pozitive sunt e de înțeles, dar la medicină legală nu văd un motiv să refuzi decât dacă te știi vinovat.
Postat 16 August 2024, 08:43 de Vio_427
dar de ce Dle Ursuta?
"Refuzul de a te deplasa la Medicina Legală pentru prelevarea de probe, dacă refuzi sau nu poți face testarea rapidă, constituie infracțiune." de ce eu trebuie sa dovedesc ca sunt nevinovat?de ce toleram si sustinem acest sistem fascist unde eu ca individ trebuie sa arata ca sunt nevinovat,uneori intr-un proces indelungat,care imi vatama viata privata,si in urma caruia fiind totusi dovedit nevinovat dauunele care imi sunt oferite ,daca le cer in instanta sunt infime?dar de ce individul trebuie pedepsit preventiiv,sau nu inteleg eu?asta cu "suspiciunea" pusa in lege mie se pare cea mai vadita incalcare de drepturi
Postat 15 August 2024, 19:40 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON