URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 03 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La capitolul investiții, Oradea stă foarte bine. În valoare absolută a sumelor, doar Clujul ne depășește, iar raportat la investițiile pe cap de locuitor suntem pe primul loc. E vorba de sute de milioane de euro, grosul fiind asigurat din fonduri europene. Acest onorant clasament trebuie imortalizat de actuala conducere a Primăriei, pentru că nu cred că ne vom mai întâlni cu așa ceva.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doar două săptămâni au mai rămas până pe 14 aprilie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor la șefia Consiliului Județean, și, ciudat, spre deosebire de competiția pentru Președinția României, în care se vor confrunta 11 candidați, pentru conducerea administrației bihorene se prefigurează - cu o singură excepție - un interes încă insesizabil. Cumva paradoxal, căci există, în sfârșit, șanse să câștige și altcineva decât Ilie Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2024, 17:01

Noi modificări în materia „violului”

Noi modificări în materia „violului” foto: generic / sursa: Pexels.com, Sora Shimazaki
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută arătam că în data de 29 decembrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial o lege care modifică altă lege, din iunie, cu privire la schimbarea Codului penal în privința infracțiunilor sexuale.

Arătam, de asemenea, că soluția de modificare în ultima secundă a unei legi publicate cu șase luni înainte de a intra în vigoare și publicată masiv în mass-media este o soluție tipic românească a ultimilor ani.

Referitor la conținutul concret al modificărilor, în primul rând este de menționat că a fost menținută soluția ca raporturile sexuale, chiar și liber consimțite, între un major și un minor sub 16 ani să fie considerate viol, dacă diferența de vârstă între cei doi parteneri este mai mare de 5 ani, însă acest aspect face obiectul unei excepții de neconstituționalitate invocate de Avocatul Poporului și aflate pe rolul Curții Constituționale.

Pedeapsa este de la 7 la 12 ani, în timp ce „violul” efectiv al unui minor se pedepsește de la 8 la 15 ani. Este de remarcat diferența relativ redusă între un act sexual consimțit și cel „forțat”, dar aceasta e voința suverană a „aleșilor neamului”.

Trebuie precizat aici că „violul clasic” între majori se pedepsește de la 3 la 7 ani, maximumul pedepsei fiind egal cu minimumul pentru actul sexual consimțit cu un minor sub 16 ani.

Pe de altă parte, simplele atingeri și mângâieri asupra unui minor se pedepsesc de la 2 la 9 ani, adică mai mult decât în cazul unui „viol clasic” exercitat împotriva unui major.

Referitor la minorii între 16 și 18 ani, va fi considerat „violator” în cazul relațiilor sexuale liber consimțite doar majorul care este membru de familie sau a profitat de poziția sa privilegiată cum ar fi cea de profesor, educator, medic, avocat sau preot, sau de poziția de încredere a minorului, cum ar fi vecinii sau prietenii de familie.

Odată cu aceste modificări, dispare infracțiunea de act sexual cu un minor, care devine, astfel cum am arătat mai sus, viol.

În final trebuie să remarcăm că, în ultimele luni, aleșii neamului încep să modifice nu numai legile, ci și cuvintele limbii române, în viitorul DEX trebuind redefinite cel puțin noțiunile de evadare și viol...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON