URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2024, 19:33

Noi întreruperi de apă. Relocarea reţelelor de la pasajul Decebal va dura până în octombrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Relocarea reţelelor din calea viitorului pasaj pe sub Bulevardul Decebal va dura până la începutul lunii octombrie. Constructorii vor conecta la reţea, cel mai probabil joi, noul tronson al magistralei de apă care a fost avariată în timpul săpăturilor de luni. Lucrările se vor desfăşura cu sistarea serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor din zona centrală.

Avarie cu consecințe

"Conducta a fost avariată de constructor la începutul săptămânii, fapt pentru care au şi existat întreruperi ale serviciilor, timp de câteva ore, în cursul zilei de marţi. În momentul de faţă, constructorii amenajează noul tronson de conductă, care ocoleşte amplasamentul pasajului. Cel mai probabil, conectarea lui la reţea se va face în cursul zilei de joi când, pentru o perioadă, va fi oprită alimentarea cu apă a consumatorilor deserviţi de reţea", a explicat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Constructorii vor avea de făcut conectări ale conductei la reţeaua existentă, în căminele de vizitare amenajate în zona străzii Simion Bărnuţiu, a sensului giratoriu de la intersecţia străzii Primăriei cu Bulevardul Decebal şi în vecinătatea magazinului Livella.

Compania de Apă Oradea urmează să anunţe, în cursul zilei de miercuri, data şi intervalul de timp în care va sista serviciile pentru consumatorii din zona centrală.

Precedentele întreruperi ale alimentării cu apă au afectat consumatorii situaţi în zona străzilor Primăriei, Jean Calvin, Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii, Vasile Alecsandri şi Independenţei.

Săpăturile vor fi reluate în octombrie

Lucrările de relocare a reţelelor de utilităţi din calea pasajului subteran vor continua şi după reîntregirea magistralei de apă.

"Mutarea magistralei de apă este doar primul hop. Constructorul are de înlocuit toată infrastructura din calea pasajului, de la reţeaua de apă până la cea de internet. Partea asta a lucrării este chiar mai grea decât în cazul pasajelor din Piaţa Gojdu, pentru că sunt foarte multe reţele într-un spaţiu îngust în care este greu să te desfăşori", a spus Sebastian Marchiş.

Potrivit directorului tehnic al Primăriei, relocările de reţele vor dura până în prima parte a lunii octombrie. "Mutarea reţelelor va mai dura două săptămâni. Cel mai probabil, săpăturile pentru amplasarea piloţilor foraţi vor fi reluate la jumătatea lunii octombrie", a explicat Marchiş.

Lucrările de amenajare a viitorului pasaj pe sub bulevardul Decebal au fost atribuite firmei Freyrom pentru suma de 39,4 milioane lei. Constructorul a cerut sistarea peste vară a circulaţiei auto pe stradă, pentru a putea amenaja structura pasajului în condiţii de siguranţă.

Circulaţia tramvaielor nu a mai fost reluată pe 9 septembrie, la începerea anului şcolar, aşa cum anunţase iniţial Primăria Oradea, pentru că municipalitatea a decis să înlocuiască, cu ocazia lucrărilor la pasaj, şi conducta de apă de pe Bulevardul Decebal ce urma să fie mutată abia anul viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Amatorismul merge mai departe la Oradea.
Municipalitatea nu are nici acum o hartă detaliată cu toate rețelele de apă și canalizare. Hărțile vechi și actualizările până în 2010 când s-au decontat primii bani europeni pe proiectul APAREGIO, au fost date deoparte, pentru că noua administrație liberală nu a știut cum se citesc și cum se interpretează. Astfel s-a ajuns în situația că angajații CAO nu știu, la nivelul rețelelor, pe care parte a unor străzi se află apa potabilă și pe care este canalizarea. Așa că, săpăm la întâmplare și vedem peste ce dăm. O să fie gata lucrarea pasajului fix în 15 septembrie, cum a promis primarul la începutul lucrărilor. Dar nu în 2024, evident. Ci în 2025. Ce mai contează un an în plus sau în minus, din moment ce edilii nu prelungesc termenele din buzunarul lor, pentru dublarea sau chiar triplarea plății constructorilor, ci din taxele și impozitele orădenilor pe care administrația locală se pregătește să le crească în consiliu peste fix 3 luni.
Postat 25 Septembrie 2024, 09:32 de KP
si cum viziteaza caminele?
Ca ajung la caminele de vizitare ca acum au terminat de asfaltat Decebal cu Simion Barnutiu si Primariei cu Decebal? Spar iar? ca alt loc nu stiu sa fie. Nu inteleg cum poti sa mearga in jos pe Decebal iar fara sa sparga? Deci se sparge iar dupa o saptamana de cand a fost turnat asfaltul nou?
Postat 24 Septembrie 2024, 20:09 de ionelul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON