URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2021, 16:02

Noi cazuri de pestă porcină africană în Bihor: opt focare între porcii domestici, 17 cazuri la porcii mistreţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pesta porcină africană (PPA) continuă să provoace pagube în Bihor. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că, în urma analizelor făcute în perioada 6 aprilie – 6 mai, a confirmat opt noi focare la porcii domestici, în localităţile Săcueni, Sânicolaul de Munte (sat care aparţine de Săcueni), Valea lui Mihai, Dumbrăviţa (comuna Holod), Diosig, Sărand (comuna Copăcel), Mierlău (comuna Hidişelul de Sus) şi Rontău (comuna Sânmartin).

„Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, se arată în comunicatul instituţiei.

Măsurile au presupus şi sacrificarea animalelor, urmând ca proprietarii lor să fie despăgubiţi.

Vestea bună pe care a dat-o DSVSA este că, în aceeaşi perioadă, au fost stinse 18 focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitar-veterinare stabilite pentru localitățile Marghita, Cheț, Izvoarele (comuna Viișoara), Petreu (comuna Abrămuț), Șimian, Sălacea, Buduslău, Vadu Crișului, Birtin, Galoșpetreu, Adoni (comuna Tarcea), Curtuișeni și Butani (comuna Măgești). În prezent, în Bihor sunt active 22 de focare de la porcii domestici.

În ceea ce priveşte evoluţia pestei la porcii mistreţi, în ultima lună au fost diagnosticate 17 cazuri noi în fondurile de vânătoare FV66 Biharea și FV10 Pădurea Mare, în care au mai fost în trecut animale bolnave, aşa că numărul fondurilor afectate stagnează la 18.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a mai transmis DSVSA Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON