Procurorii Parchetului Bihor au declanşat cercetări legate de modul în care milionarul Victor Micula ar fi ignorat obligaţiile impuse prin condamnarea definitivă încasată pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în dosarul în care a fost acuzat, printre altele, că a tras cu o armă de asalt de pe un pod din Oradea, dar şi că a cumpărat ilegal arme şi muniţie printr-un interpus.
Cercetările se fac pentru instigare la abuz în serviciu şi uz de fals, în acelaşi dosar deschis de procurori, după ce influencerul Makavelli l-a demascat pe Victor Micula, într-un „live” pe TikTok, că l-a plătit pentru promovarea AUR.
Micula la muncă!
Condamnarea lui Victor Micula a fost dispusă pe 17 mai 2024 de Curtea de Apel Oradea, care a decis ca milionarul să primească o pedeapsă de 1 an și 3 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani.
Totodată, instanța i-a impus lui Micula jr. o serie de obligaţii: să presteze 90 de zile muncă în folosul comunității la Mănăstirea Sfintei Cruci sau pentru Primăria Oradea, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să respecte mai multe reguli, adică să se prezinte la Serviciul de Probaţiune la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente despre mijloacele sale de existenţă.
Una zice legea, alta face el
Potrivit Legii 294/2004 privind executarea pedepselor, imediat după o condamnare, hotărârea judecătorească se comunică la Serviciul de Probaţiune, iar acolo judecătorul delegat pentru executarea pedepselor stabileşte programul condamnatului, unde va presta acesta munca în folosul comunităţii şi ce lucrări va executa, în funcţie de starea sa de sănătate. Informaţiile se consemnează într-o încheiere care, apoi, este comunicată împricinatului, iar acesta, în termen de 3 zile de la primirea documentului, trebuie să se prezinte în faţa magistratului.
Victor Micula nu s-ar fi prezentat la Serviciul de Probaţiune Bihor, pentru a fi luat în evidenţă, şi nici nu s-ar fi conformat obligaţiilor şi regulilor care i-au fost impuse, avocaţii săi depunând un document din care reiese că acesta are probleme medicale, probleme pe care consilierii de probaţiune nu le-ar fi verificat pentru a avea certitudinea că sunt reale.
Chiar şi aşa, informarea transmisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pe marginea noii anchete, la solicitarea BIHOREANULUI, nu face referire la vreo acuză concretă adusă consilierilor de probaţiune.
BIHOREANUL a solicitat Serviciului de Probaţiune încă din luna iulie să comunice dacă Micula s-a conformat obligaţiilor legale, în condiţiile în care încă de atunci existau informaţii că acesta s-ar sustrage, reprezentanţii instituţiei au refuzat să ofere date, pe motiv că nu sunt destinate publicităţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.