URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2021, 10:15

Noaptea Muzeelor, un succes. Orădenii au stat la coadă, ca să vadă expoziţiile din oraş (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eveniment reluat după un an de pandemie, Noaptea Muzeelor a fost un succes la Oradea. La multe dintre instituţiile muzeale care sâmbătă seară au permis accesul gratuit orădenii au stat la coadă, ca să aibă ocazia să vadă expoziţiile.

La Palatul Episcopal Romano-Catolic, la ora de debut a evenimentului, 19, câteva zeci de persoane erau aliniate în faţa intrării. Primele bilete au fost înmânate personal de episcopul Bőcskei László, care le-a spus oaspeţilor că momentul este unul istoric pentru Dieceza Romano-Catolică de Oradea, Palatul Baroc fiind vizitabil pentru prima oară după redeschiderea parţială. Clădirea trece printr-un amplu proces de restaurare, iar recent au fost finalizate lucrările la etajul I.

Camera lui Sisi

Una dintre atracţiile a fost camera lui Sisi, unde împărăteasa Austriei a înnoptat când a venit la Oradea. „În primăvara anului 1857, împăratul Franz Joseph şi cu regina Elisabeta, Sisi, au făcut o călătorie în estul Ungariei de-atunci, zonele noastre, Arad, Bihorul, Sălajul. În 26 şi 27 mai au petrecut două zile şi două nopţi la Oradea. A fost o vizită oficială, au depus piatra de temelie a gării locale, au vizitat Cetatea, au fost la diferite instituţii publice. Cu această ocazie a fost amenajat acest apartament imperial”, a explicat muzeograful Lakatos Attila.

Tot în Palatul Baroc, orădenii au putut vedea un tablou (foto jos) atribuit pictorului italian renascentist Giovanni Bellini, realizat la începutul secolului al XVI-lea şi care a fost donat de regina Maria Terezia episcopului orădean al vremii. Tabloul o reprezintă pe Fecioara Maria îmbrăcată în veşminte imperiale şi cu pruncul Iisus în braţe. „Această piesă a stat 250 de ani la Beiuş, în biserica romano-catolică, şi nimeni nu ştia ce este în altar până acum 6-7 ani”, a mai spus Lakatos.

Conform evidenţelor Episcopiei, peste o mie de orădeni au trecut pragul Palatului sâmbătă seară, iar peste 600 au mers şi la Muzeul Farmaciei, de pe strada Republicii. Comparativ însă cu Noaptea Muzeelor din 2019, când Palatul Baroc a avut peste 4.000 de vizitatori, audienţa a fost mai restrânsă.

Tablou Palatul Baroc

Coadă pentru Art Nouveau

La cozi s-a stat toată seara şi în faţa Casei Darvas – La Roche, primul muzeu art nouveau din România. Pentru a se respecta măsurile de prevenire a Covid-19, în interior s-a permis accesul simultan pentru grupuri restrânse. „Merge repede, nu am stat mult la coadă. N-am mai văzut niciodată muzeul şi am venit special acum”, a declarat BIHOREANULUI un bărbat care stătea la coadă aproape de ora 23.

De altfel, din cauza interesului mare dovedit de orădeni, deşi trebuia să fie deschisă doar până la ora 22, Casa a primit musafiri până aproape de miezul nopţii. „Încă de vineri am avut semnale că mulţi oameni vor să vină să vadă muzeul. Am epuizat toate cele 1.500 de bilete pregătite”, a declarat Angela Lupşea, directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor.

În muzeul art nouveau, orădenii au putut admira şi o expoziţie de oglinzi vitrate. Interesul cel mai mare a fost însă faţă de casă în sine. Vizitatorii au studiat cu atenţie decoraţiunile şi mobilierul. „Am avut vizitatori care au stat o oră în interior, făcând poze peste tot, inclusiv în dulapuri”, a mai spus Lupşea.

Noaptea muzeelor Darvas

Tunelul Timpului, la MŢC

La deschiderea Nopţii Muzeelor, la coadă s-a stat şi la Muzeul Ţării Crişurilor, instituţia muzeală etalon pentru Bihor, unde au fost organizate mai multe circuite de vizitare.

Primul dintre ele a început cu un periplu în Tunelul Timpului, din secţia Ştiinţele Naturii. Benzi de pe podea le-au indicat curioşilor era geologică în care se află, iar prin exponate au observat evoluţia speciilor. Fragmente din scheletul unui mamut şi o peşteră reconstituită conduc apoi spre reproduceri interesant făcute ale diferitelor forme de locuire realizate de oameni.

Cel mai căutat circuit a fost cel spre Vivariu, unde expoziţia de tarantule vii i-a impresionat pe cei mari şi mici deopotrivă. De asemenea, vizitatorii muzeului au văzut aici diferite specii de peşti şi mamifere mici.

Noaptea Muzeelor MTC

Muzeul găzduieşte şi o interesantă expoziţie "Roşia Montană: Duhul aurului", cea mai consistentă expoziţie de fotografie documentară din România. 

La închiderea evenimentului, la ora 24, în Muzeul Ţării Crişurilor erau încă vizitatori, semn că într-adevăr orădenii au aşteptat această noapte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON