URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iulie 2021, 18:21

Noaptea muzeelor, în Oradea: peste 17.700 de vizitatori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 17.700 de vizitatori au participat sâmbătă la cea de-a şasea ediţie a manifestării "Noaptea muzeelor", majoritatea atraşi de structurile subordonate Muzeului Ţării Crişurilor (MȚC).

Potrivit reprezentanţilor MȚC, instituţie care a organizat evenimentul sub egida "Muzeele orădene împreună!", manifestarea a reunit în total 6.872 de vizitatori în structurile subordonate.

„Vedeta” serii de sâmbătă a fost Muzeul Ţării Crişurilor care a atras singur 4.120 de vizitatori, după cum arată un comunicat al MȚC.

Pe listă mai figurează Muzeul Memorial Aurel Lazăr, cu un total de 948 de persoane care i-au trecut pragul, Muzeul Memorial Iosif Vulcan (725 vizitatori), Muzeul oraşului Oradea (641 vizitatori) şi Muzeul Memorial Ady Endre (395 vizitatori).

"Pe baza datelor obţinute de la instituţiile partenere, numărul vizitatorilor la acestea a fost următorul: Casa Darvas-La Roche: 1675, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea: 715, Sinagoga Sion: 819, Episcopia Ortodoxă a Oradiei: 2500, Episcopia Greco-Catolică Oradea: 800, Episcopia Romano-Catolică Oradea: 1480, Catedrala Romano-Catolică: 1010, Muzeul Farmaciei: 640, Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea: 1281", se mai menţionează în comunicat.

În total muzeele, casele memoriale şi episcopiile orădene deschise sâmbătă gratuit publicului au fost vizitate sâmbătă de 17.749 de persoane.

Deşi un succes, cea de-a şasea ediţie a evenimentului "Noaptea Muzeelor" este încă departe de recordul din anul 2019 când au trecut pragul instituţiilor muzeale orădene peste 40.000 de persoane.

Ediţia de anul trecut a evenimentului "Noaptea muzeelor" a fost anulată având în vedere restricţiile impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Casa Darvas: de opt ori mai mulţi vizitatori

Potrivit unui comunicat al Primăriei, pentru ca obiectivele turistice administrate de municipalitate Casa Darvas, Muzeul Evreilor şi Sinagoga Neologă Sion să poată fi vizitate de un număr cât mai mare de persoane, programul de funcţionare cu acces gratuit a fost prelungit până la ora 24.

"Dacă după ridicarea restricţiilor, la Casa Darvas - La Roche numărul vizitatorilor dintr-un weekend normal ajunge la circa 200 de persoane, acum cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor, numărul vizitatorilor a crescut de până la opt ori", a declarat viceprimarul Arina Moș, citată în document.

În total Casa Darvas, Muzeul Evreilor şi Sinagoga Neologă Sion, administrate de municipalitate, au atras 3.200 de persoane în cadrul evenimentului "Noaptea muzeelor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON