URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2024, 12:00

„Noaptea Cercetătorilor Europeni” aduce la Oradea un program provocator

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Considerat cel mai mare eveniment dedicat științei, „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024” va avea loc și în acest an la Oradea, vineri, începând cu ora 15.

Oameni de știință, profesori, studenți și pasionați au pregătit pentru curioși demonstrații, experimente, concursuri, tururi ghidate, premii, ateliere interactive de tot felul, de la cele cu structuri geometrice, până la unele muzicale, de electronică, robotică sau de acordare de prim ajutor medical.

Seria de evenimente este deschisă cu o ofertă specială, Muzeul Țării Crișurilor își deschide gratuit porțile sediului din Armatei Române, între orele 15-17, pentru ca doritorii să afle mai multe informații despre trecutul orașului Oradea și al județului Bihor.

În aceeași zi, vineri, la ora 17, în Sala Polivalentă a Universității din Oradea, aflată în campusul central, va avea loc deschiderea oficială a „Nopții Cercetătorului European”, iar accesul publicului este gratuit.

Conform echipei de comunicare a Universității Oradea, organizatoarea evenimentului, în sala polivalentă, până la ora 21, gazdele au pregătit:

- Prezentări interactive la standuri,

- Atelier interactiv pentru elaborarea de mici structuri geometrice modulare, cu elemente prefigurate din lemn de balsa,

- Atelier interactiv muzical – body music,

- Programul Youth Community,

- Ateliere de robotică: „Învață bazele electronicii, programării, imprimare 3D și construirea de roboți de lupte de tip Sumo Mini și Sumo Mega!”,

- Roboți construiți în cadrul cercului de robotică, cu ajutorul Lego Spiky,

- Crearea unei diagrame GANTT pentru un proiect de voluntariat la alegere,

- Activitate hands-on - Cum promovăm un proiect de voluntariat științific în mediul virtual? ,

- Discuții interactive - Valorile voluntariatului în comunitatea științifică EU-GREEN, Consorțiu European dedicat cooperării interinstituționale, având cercetarea ca unul din obiectivele principale de activitate (9 universități europene),

- Go Go Goals, joc de cunoaștere a obiectivelor de dezvoltare sustenabilă,

- Prezentare și instruire pe partea de lipituri componente electronice,

- Demonstrații de prim ajutor premedical și medical.

La orele 18 și 19, cei interesați pot participa la tururi ghidate, în cadrul cărora vor fi prezentate cele mai noi și atractive laboratoare și elemente de infrastructură din cadrul Universității din Oradea, iar la ora 21 va avea loc o tombolă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON