Masca de radioterapie a unei tinere orădence bolnave de cancer, donată chiar de ea pentru a fi transformată în operă de artă, se numără printre exponatele vernisate marți la Casa Darvas-La Roche din Oradea, în ediția a doua a expoziției „ReStrălucire”, organizate de Asociația Buni Prieteni Împotriva Cancerului.
Tânăra de 27 de ani și-a dorit ca dispozitivul medical folosit în tratamentul său să devină un simbol al speranței și să fie transformat într-un „cer înstelat cu fluturi".
Vernisajul la care au participat circa 50 de persoane - pacienţi oncologici, persoane care au trecut prin boală, aparținători și cadre medicale - a marcat și aniversarea a patru ani de activitate a asociației organizatoare, fondate de soții Alina și Sandu Dascăl.
Expoziția cuprinde lucrări artistice care au la bază măști de radioterapie, donate în principal de Centrul Oncologic din Oradea.
Despre speranţă şi vindecare
Expoziţia a fost organizată de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului și a marcat totodată o premieră naţională: este pentru prima dată în România când măştile de radioterapie au fost integrate în tablouri, transformându-se în compoziţii artistice.
Până acum, aceste măşti au mai fost expuse ca opere de artă în cadrul a trei expoziţii: una la Bucureşti în 2017, una la Cluj-Napoca în 2021 şi una anul trecut la Oradea, însă acestea s-au concentrat pe reinterpretarea măştilor ca obiecte artistice, fără a fi integrate în lucrări picturale.
Unul dintre cele mai mișcătoare exponate este lucrarea intitulată „Noapte cu fluturi”, realizată dintr-o mască folosită de o tânără orădeancă de 27 de ani în tratamentul pentru combaterea cancerului.
Tânăra, care a vrut să fie anonimă, a decis să îşi transforme masca într-un simbol al luptei şi al speranţei, după ce a văzut expoziţia similară organizată anul trecut în Oradea.
"A fost foarte hotărâtă asupra culorilor, a decorului, i-a spus Mirelei exact ce vrea. Nu a dorit ca masca ei să rămână un dispozitiv medical, ci să devină un cer înstelat cu fluturi", a povestit Alina Dascăl (foto), co-fondatoarea asociaţiei.
„Masca îţi aduce aminte că ai învins”
Artista Mirela Dobrescu, cea care a reuşit să transforme aceste dispozitive medicale în lucrări de artă, a explicat procesul din spatele acestora. „Unele dintre lucrări păstrează măştile originale, cu amprentele faciale ale celor care le-au purtat, iar altele sunt refăcute exact după tehnica folosită în radioterapie", a explicat aceasta.
Spre exemplu, "Stela" este un manechin al fundaţiei, care poartă peruci şi turbane, dar care a fost acum folosit ca model pentru realizarea câtorva dintre lucrări.
Măştile utilizate pentru expoziţie au fost donate de Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean din Oradea, unde acestea sunt de obicei transformate în deşeuri după tratament, dacă pacienţii nu îşi doresc să le ia acasă. „Pacienţii ar trebui să îşi ducă măştile acasă, pentru că e un mod de a te vindeca. Când o vezi, îţi aduci aminte că ai trecut printr-o luptă şi ai învins”, a spus Mirela Dobrescu.
Sandu Dascăl, co-fondatorul asociaţiei şi fost pacient oncologic, vede masca de radioterapie pe care a folosit-o în tratamentul lui împotriva cancerului ca pe un „tovarăş de drum”. „La început era ca un lacăt care te face să te întrebi «De ce eu?» , dar pe parcursul celor şapte săptămâni de tratament mi-am dat seama că această mască este un aliat, nu un inamic. La finalul tratamentului am decis să o iau acasă, ca simbol al luptei mele".
Lupta emoţiilor
În cadrul vernisajului, specialişti din domeniul medical au transmis mesaje puternice despre importanţa tratamentului şi sprijinului emoţional în cazul pacienților oncologici.
Dr. Elisabeta Pătcaş, şefa secţiei de Radioterapie a Spitalului Judeţean, a apreciat expoziţia: „Într-adevăr, este o restrălucire. Mulţumim doamnei Mirela pentru că a reuşit să transforme suferinţa în speranţă. În spatele fiecărui bolnav de cancer este o poveste în care se îmbină diverse sentimente, de la furie, la ură sau durere, dar care ajunge la rezilienţă, la iubire, la încredere”.
De asemenea, Aniela Platona (foto), şefa secţiei de Oncologie, a vorbit despre importanţa prevenţiei şi a screeningului, subliniind că tratamentul oncologic în România este la acelaşi nivel cu cel din ţări precum Franţa sau Austria, dar pacienţii trebuie să rămână vigilenţi şi să meargă la controale regulate.
Cum lupta împotriva cancerului este şi o luptă a emoţiilor, după cum a mărturisit Alina Dascăl, psihoterapeuta Corina Lupău a fost invitată să le vorbească celor prezenţi. Ea a recunoscut că îi este dificil să susţină un discurs la o expoziţie de artă, deoarece "arta vorbeşte de la sine", explicând că masca este o mărturie a ceea ce a trăit pacientul, dar şi un simbol al adaptării la boală şi tratament.
Măşti transformate în artă
Expoziţia include o serie de lucrări impresionante, printre care "Înţelepţii", o serie de trei minisculpturi care "nu văd, nu aud şi nu vorbesc despre rău", "Fashionista", un corset realizat dintr-o mască de radioterapie, asortat cu o fustă diafană creată de Marina Lup, şi "Evadare", o serie de trei tablouri care simbolizează cerul, pământul şi natura.
Alte lucrări sunt "Libelule" şi "Păsări", o colecţie de patru tablouri în care măştile au fost integrate în tehnici artistice variate, dar şi alte trei tablouri în nuanţe pastelate realizate de Mirela Dobrescu alături de prietenele ei Claudia, Irina şi Angi, cu care a fondat Asociaţia "Atelierul de Vise".
Cei care doresc să afle mai multe despre viziunea artistică şi procesul de transformare a măştilor pot participa la întâlniri cu artista Mirela Dobrescu, organizate sâmbătă şi duminică, de la ora 11, la parterul Casei Darvas, acolo unde expoziţia va putea fi vizitată gratuit până pe 16 februarie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.