URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Aprilie 2014, 08:50

NIS promite că nu va exploata petrol în apropierea Băilor, ariilor protejate sau a Zonei Metropolitane Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii nu trebuie să se teamă de ruşii de la NIS Petrol. Este mesajul transmis printre rânduri de directorul NIS Petrol România, Vadim Smirnov (foto), joi, printr-un scurt comunicat de presă, compania, subsidiară a gigantului rus Gazprom, care a concesionat două perimetre petroliere în Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix.

Precizând din capul locului că NIS Petrol îşi va continua dezvoltarea în România şi că îşi doreşte să-şi consolideze poziţia în regiune în domeniul petrolier, Smirnov transmite că operaţiunile întreprinse respectă cerinţele de mediu şi de siguranţă a populaţiei.

"Compania se axează pe explorarea, dezvoltarea şi producţia convenţională de petrol, acesta fiind şi scopul prezenţei noastre pe piaţa din România. Sporirea capacităţii de producţiei în urma unor investiţii semnificative în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal pentru interesul nostru în perimetrele petroliere din vestul ţării, aflate în proximitatea graniţei cu Serbia", spune şeful NIS Petrol, încercând astfel să explice ce caută NIS în Bihor şi să detroneze crezul ecologiştilor care spun că ruşii au venit pentru exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, adică gaze de şist.

De altfel, la fiecare apariţie publică în Bihor, Smirnov a precizat că firma pe care o conduce nu este interesată şi nici nu deţine tehnologia necesară explorării şi exploatării gazelor de şist.

În final, acesta garantează că NIS Petrol "depune toate eforturile pentru a informa corect autorităţile locale şi populaţia că activităţile de prospectare 3D ce urmează a fi efectuate în perimetrele EX2 -Tria şi EX-3 Băile Felix nu se vor efectua în apropierea staţiunilor balneare, dar nici în ariile protejate Natura 2000 sau în proximitatea Zonei Metropolitane Oradea".

În prezent, NIS Petrol aşteaptă avizele necesare din partea Consiliului Judeţean Bihor pentru a face prospecţiunile seismice, operaţiuni care presupun identificarea zăcămintelor de resurse naturale.

Deşi nu precizează vădit acest lucru, prin delimitarea de arii protejate, Băile Felix şi 1 Mai, respectiv ZMO, Smirnov face referire la solicitarea pe care primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi cel din Sînmartin, Lucian Popuş, au făcut-o Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Edilii au cerut excluderea celor două unităţi administrativ-teritoriale din raza perimetrelor, invocând pericolul pe care o exploatare petrolieră l-ar avea asupra resursei de apă geotermală din zonă.

Preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, a respins însă această cerere, pe motiv că este tardivă, dat fiind că acordurile petroliere au fost deja aprobate prin Hotărâre de Guvern.

"NIS Petrol va lucra în strânsă legătură cu autorităţile competente pentru a identifica perimetrele de exploatare a apelor geotermale din judeţul Bihor", mai spune Smirnov, lăsând astfel să se înţeleagă că orice foraj pentru petrol ori gaze va ocoli "pungile" de apă geotermală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
NIS nu va exploata in arii protejate, dar GazProm nu s-a angajat la fel!
.
Postat 04 Aprilie 2014, 15:24 de Moon
Incercati in alta parte cu vrajelile.
Cine dreacu mai crede ceva din ce spune Smirnov, Ponta sau prefectul ? Vrajelile spuse de acestia ne face sa credem ca ne considera fraieri. Este vorba mai ales de apa potabila,aerul si solul acetei regiuni nu doar de apa termala. Nu dam cele mai valoroase lucruri pe care le avem pt. niste minciuni spuse de catre tradatori de tara si interesele lor meschine si criminale.
Postat 04 Aprilie 2014, 14:00 de oradean
gaze
NIŞ PETROL KGB şi celelalte companii, ungureşti&etc. asociate, vor fi izgonite din România. Vom exploata gazele fără "ajutorul" calmucilor şi bozgorilor, care mai nou şi-au redescoperit interesele şi originile asiatice. Hai sictirrrr
Postat 04 Aprilie 2014, 10:14 de Alexandru Dughin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON