URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2015, 13:20

NIS Petrol a primit undă verde să înceapă prospecţiunile în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concesionară a două perimetre de exploatare petrolieră din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, compania NIS Petrol a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor că vrea să înceapă prospectarea seismică a celor două zone, pentru a depista unde sunt rezerve de hidrocarburi.

"Având în vedere că aceste perimetre nu se suprapun cu arii naturale protejate, APM Bihor a decis clasarea notificării", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Loredana Ţîrţ, purtător de cuvânt al Agenţiei.

Astfel, NIS Petrol este liberă să demareze lucrările de prospecţiuni, care presupun obţinerea de date seismice din subteran, prin vibrare controlată sau prin foraje de mică adâncime. Practic, NIS vrea să afle ce ascunde subsolul din cele două perimetre pe care le-a concesionat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru a şti unde ar putea demara pe viitor activităţi de explorare-exploatare a hidrocarburilor.

Cele două perimetre concesionate de NIS Petrol se întind pe raza mai multor localităţi bihorene. Mai precis, EX-2 Tria, cu o suprafaţă de 154 de kilometri pătraţi, vizează comunele Biharea, Cetariu şi Paleu, iar EX-3 Băile Felix, cu 133 de kilometri pătraţi, Sântandrei, Nojorid şi Sânicolaul Român.

Tentativă eşuată

Compania sârbească NIS Petrol, subsidiară a gigantului rus Gazprom, a mai încercat să prospecteze perimetrele concesionate în Bihor în toamna anului 2013. A reziliat însă contractul cu firma angajată pentru asta, deoarece Acoustic Geophysical Services n-a reuşit să obţină avizele necesare. La acea vreme, perimetrele se suprapuneau cu unele arii protejate din Bihor. Între timp, NIS a redesenat perimetrele de lucru şi a schimbat şi firma de prospecţiuni, acum lucrând cu Naftagas Oilfield Services.

Controversa cea mai mare în privinţa NIS Petrol în Bihor este legată de hidrocarburile pe care aceasta le caută. În timp ce bihorenii se tem că sârbii patronaţi de ruşi vor să fractureze hidraulic judeţul, în căutare de gaze de şist, NIS Petrol a precizat în mai multe rânduri că este interesată exclusiv de hidrocarburi convenţionale, adică petrol, şi nu de gaze de şist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mamaliga
E clar ce vom face noi: nimic. Mamaliga nu explodeaza. Cu atat mai putin mamaliga de Bihor, ea fiind o mamaliga aparte.
Postat 05 August 2015, 11:53 de v0id
deteptarea oradeni, desteptarea bihoreni !
Oare noi, oredenii, bihoreniui vom fi instare sa-i oprim pe demolatorii astia???? Seceta a ucis orice dore de apa, si astia vin acum sa distruga si panza freatica !! CE VOM FACE NOI ????
Postat 05 August 2015, 09:13 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON