URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 11 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
În pline constrângeri bugetare, la care am ajuns după deficite adunate an de an și din cauza cărora plătim împrumuturi la dobânzi tot mai ridicate, ceea ce ne obligă să reducem orice cheltuială evitabilă, Bihorul are șansa să continue proiecte de investiții considerabile, nu doar cu fonduri de la UE, ci și din bugetul statutului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Februarie 2025, 11:35

Nimic nu vine gratis

Nimic nu vine gratis Sursa foto: Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În pline constrângeri bugetare, la care am ajuns după deficite adunate an de an şi din cauza cărora plătim împrumuturi la dobânzi tot mai ridicate, ceea ce ne obligă să reducem orice cheltuială evitabilă, Bihorul are şansa să continue proiecte de investiţii considerabile, nu doar cu fonduri de la UE, ci şi din bugetul statutului.

Ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, a vorbit la finele săptămânii trecute despre una dintre cele mai costisitoare investiţii ce urmează să fie finanţate în acest an, noul stadion municipal al Oradiei. Cost - peste 468 milioane lei, aproape 100 milioane euro. Fanii fotbalului şi suporterii "echipei fanion" a oraşului primesc cu bucurie promisiunea făcută de ministru, că viitorul stadion cu peste 16.000 de locuri "este trecut pe lista de priorităţi", în condiţiile în care cel existent se află unde de mult nu-i mai este locul, o parte a lui fiind nesigură şi lipsindu-i facilităţi care în vremurile noastre sunt elementare: căi de acces îndestulătoare, parcare, un local de alimentaţie publică, suficiente toalete ş.a.m.d. 

Tot la finele săptămânii trecute, în Marghita a fost finalizat un "centru recreativ multifuncţional" realizat, în schimb, cu 5 milioane euro de la UE. Şi în acest caz e de presupus că localnicii vor fi bucuroşi să profite de bazinele de înot, de saune şi jacuzzi, de sala de cinema şi de toate celelalte facilităţi care cresc, în fond, însuşi gradul de civilizaţie al localităţii.

O altă investiţie, de aproape 3,5 milioane euro, a fost dată în folosinţă luna trecută în Oradea - baza Motorul, modernizată cu finanţarea de la Ministerul Dezvoltării şi de la Primărie. Fireşte, va aduce plusvaloare, echipele de copii şi juniori vor avea unde se antrena şi disputa competiţii.

Unii suspectează că investiţiile se fac "să aibă de lucru firmele de casă". Alţii se bucură de beneficiile pe care le aduc prin însăşi destinaţia lor. Nu mulţi le înţeleg şi pe cele mai puţin văzute: de la asigurarea unor locuri de muncă, nu prost plătite, ceea ce ridică bunăstarea multor familii ai căror membri lucrează pe şantiere, în comerţul sau producţia materialelor de construcţii, până la plata de taxe şi impozite locale, a contribuţiilor la fondurile de sănătate, de şomaj, de pensii.

Mă întreb, însă, câţi înţelegem şi angaralele care vor veni odată ce astfel de obiective sunt preluate de primării. Şi Baza Motorul, şi centrul recreativ de la Marghita (unde, apropo, nici măcar ştrandul făcut pe fonduri UE nu e funcţional), şi stadionul vor cere angajări de personal şi cheltuieli de întreţinere. Iar experienţa noii săli polivalente din Oradea ne arată că nu toate pot fi administrate profitabil sau măcar "pe zero". Toate se ţin din vânzarea biletelor de acces şi, cum încasările nu ajung, şi din taxele şi impozitele cetăţenilor.

Ceea ce ne bucură şi acum ne este de folos, real şi indiscutabil, ne va costa, aşadar, pe viitor. Iar întrebarea e dacă, obişnuiţi că multe, dacă nu chiar toate-toate ni se cuvin pur şi simplu, vom fi dispuşi să plătim "cât face" pentru a ne bucura de ele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@moderator
O fi citit si Birtasu comentariul si s-a grabit sa ne linisteasca? Mai vedem noi! Ca fum fara foc nu este! Asa cum peste noapte se creste nivelul de construire( de la P+2 la P+9-13) in zona pentru pretenari tot asa nu scapa ei terenul asta mare de pretenarii bugetarilor!!!
Postat 10 Februarie 2025, 17:25 de scortosul
Are dreptate editorialul
Cluj Arena pierde bani in fiecare an. Sa ne asteptam si la Oradea sa avem cheltuieli de intretinere si mentenanta (la care nu stam cel mai bine) si noi..
Postat 10 Februarie 2025, 14:44 de unu
Lucrurile merg din rau in mai rau
10% sug 90% din veniturile statului, numai partea cu (+). Au toate beneficiile posibile in imposibile, de 35 de ani tot adauga la ele si nu se mai satura. Opulenta acestor ,,alesi", precum si toate tampeniile care ne-au adus in pragul colapsului economic si social este platita de cei 90%, sclavii! Repet, ,,alesii" raman mereu numai cu profitul, pierderile le transfera populimii.Un exemplu de cum se minte: a venit deunazi raspopitul sa ne spuna ca e jale, nu primim bani din PNRR daca nu platim taxa de poluare. Ce nu spune 3in1 e ca din PNRR nu am primit nici 10% din cat ar fi trebuit.Si nu am primit pt ca nu am bifat zeci de obligatii pe care ni le-am asumat. De pilda nu avem o lege a salarizarii CORECTA, o lege a pensiilor fara tot felul de speciali, etc, etc, dar urgenta numarul unu sunt noi biruri de sorginte fanariota, fumaritul e unul.
Postat 10 Februarie 2025, 12:22 de pinonel
Fiti cuminti
Fiti cuminti si nu va nelinistiti ca odata cu noul stadion devine liber terenul de sub vechiul stadion unde nu se mai face parc cum au spus initial ci se vor construi blocuri cu multe etaje si multe apartamente intr-o zona cu constructii P+1E si de unde are sa picure cateva apartamente pe interesul semnatorilor asa ca are sa fie pe + adica pe profit lucrarea....... pe + la cine? la cine aproba-seneaza de la bugaatri!
Postat 10 Februarie 2025, 11:59 de scortosul
nu e adevărat
În ciuda zvonurilor că municipalitatea ar viza aici o viitoare dezvoltare imobiliară, primarul Florin Birta declară că pe amplasamentul vechiului stadion va fi amenajat un parc nou pentru locuitorii cartierului Rogerius.
Vezi aici declarațiile:
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primarul-florin-birta-pe-amplasamentul-stadionului-iuliu-bodola-va-fi-amenajat-un-parc-191912.html
Postat 10 Februarie 2025, 16:56 de Moderator
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8173 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON