URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pare ciudat, dar creșterea șomajului în Oradea este un semn bun, pe care-l așteptăm de zeci de ani. În ultimele luni s-au închis mai toate fabricile de confecții și pantofi care lucrau în sistem lohn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2023, 18:15

Nicu Alifantis, concert și prezentare de album vineri la Muzeul Țării Crișurilor 

Nicu Alifantis, concert și prezentare de album vineri la Muzeul Țării Crișurilor  sursa foto: Facebook / Medieval Festival Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicu Alifantis se va afla vineri la Oradea. În parcul Muzeului Țării Crișurilor, el va prezenta albumul „Memorabilia – A treisprezecea noapte”, care spune povestea unei vieți pe scenă, iar apoi va susține un concert alături de formația Zan. 

Evenimentul va începe la ora 18 cu prezentarea volumului menționat, apărut la editura Muzeului Liberaturii Române. „Acesta vine după o expoziție de afișe ale unor spectacole de teatru, vernisată în luna iunie (2022) și la care Nicu Alifantis a scos din sertarele și cuferele colecțiilor sale piese demne de o memorie de aur a teatrului românesc”, a transmis, printr-un comunicat, Muzeul Țării Crișurilor. 

În aceeași informare se arată că, „pentru iubitorii muzicii și ai poeziei, va fi prezentat și albumul «Nichita 90», un proiect omagiu al lui Nicu Alifantis dedicat poetului Nichita Stănescu. Între piesele din album se regăsesc înregistrări cu Nichita Stănescu, ce provin din fonoteca de aur a TVR, iar înregistrarea poeziei „Alifantis” (Gând IX), datează din noaptea de 12/13 aprilie 1983 (fonoteca personală Nicu Alifantis, prin amabilitatea domnului Florin Zamfirescu)”.  

Seara se va încheia cu concertul Alifantis & Zan, care va începe la ora 20. În fața orădenilor vor apărea Nicu Alifantis - vocal, chitara ac., acordeon, ukulele, resophonic, kazoo, washboard, percuții, Virgil Popescu - bass, vocal, Sorin Voinea - keyboards, vocal, Răzvan Mirică - chitare el. & ac., guitalele, sitar, mandolina, vocal și Relu Bitulescu - tobe, percuții.

„Nicu Alifantis este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese și lucrând cu unii dintre cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu și mulți alții. Iar dragostea de scenă nu s-a limitat la a compune muzica de teatru, ci a și jucat mici roluri legate de muzică (acordeonistul din „Furtuna” lui Ostrovski, trubadurul din „Swanewit” de Strindberg etc.). A realizat și coloanele sonore a 17 filme, a cântat tema filmului „Ringul” (Regia: Sergiu Nicolaescu) și a jucat rolul Radu Cantacuzino în „Bietul Ioanide” în regia lui Dan Pița. Pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler cat. B.”, menționează reprezentanții MȚC.

Evenimentele care-l au în prim-plan pe Nicu Alifantis sunt organizate în cadrului proiectului „Tipografia de idei”, finanțat din fonduri europene și derulat de MȚC, alături de Biblioteca Județeană și Centrul de Cultură al județului Bihor. 

Proiectul estival se desfășoară în perioada 27 iulie – 10 septembrie și cuprinde o sumedenie de activități. 

De pildă, sâmbătă, de la ora 18, tot în parcul Muzeului Țării Crișurilor, va avea loc o conferință susținută de Gabriela Szabó, multipla campioană olimpică și mondială la atletism, iar duminică, de la ora 20, concertul U.R. JAZZED. Dima Belinski - pian (România), Vaughn Roberts - trompetă (Noua Zeelandă), Pasha Fedotov - saxofon/flaut (Ucraina), Tibi Menyhart - bas (România), Frankie Ercsei - percuție (România). 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7057 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON