URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2023, 15:48

Nici pe jumătate: În 2022, Primăria Oradea a reuşit să facă doar 47% din investiţiile pe care și le-a propus. Iată de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a încheiat anul 2022 cu un grad de realizare a investiţiilor de numai 47%.

„Un grad de realizare mic”

Municipalitatea orădeană a implementat lucrări de 527,8 milioane lei, faţă de suma de 1,2 miliarde de lei pe care și-o programase la începutul anului trecut.

„527 milioane lei este o sumă frumoasă ca realizare a lucrărilor. Cu toate acestea, este un grad de realizare mic, de circa 50%, raportat la planul iniţial", a declarat joi directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, în conferinţa de presă privind raportul de activitate pe 2022.

Potrivit directorului, multe lucrări s-au împotmolit încă din faza de achiziţie, ca urmare a exploziei preţurilor la energie şi materiale de construcţii. „Am avut o multitudine de probleme începând de la achiziţii. Multe sume alocate lucrărilor s-au dovedit insuficiente pentru ca firmele să poată depune oferte sau au impus ca acestea să depună oferte mai mari, lucru care a implicat reluarea licitaţiei", a declarat Florea.

Blocaţi de inflaţie

Municipalitatea s-a văzut în situaţia de a nu putea adjudeca licitaţia unor lucrări sau, în cazul contractelor semnate, de a derula implementarea lor. „Actele normative care priveau ajustarea de contracte au creat destule întârzieri atât în faza de contractare a lucrărilor, cât şi în cea de execuţie. Şi unde s-a lucrat, constructorii au preferat să nu depună facturi, neştiind dacă vor primi acele sume ajustate", a explicat directorul pentru BIHOREANUL.

Blocajul s-a menţinut până la finalul lui 2022, a explicat Florea. „Abia pe final de an au fost clarificate lucrurile. Din acest motiv, au fost proiecte mari ale căror contracte s-au semnat cu întârziere", a spus directorul.

Cel mai bun exemplu sunt lucrările la cele cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu, în valoare de 85,3 milioane lei, demarate abia în septembrie 2022.

„Au fost proiecte mari ale căror contracte s-au semnat cu întârziere, cum ar fi pasajele din centrul civic, un contract colosal pentru care în ajun de Crăciun am primit prima factură, de 36,6 milioane lei, cea mai mare pe care am văzut-o eu până acum", a spus Florea.

Pe lista lucrărilor întârziate pe fondul exploziei prețurilor materialelor se mai numără construcția pasajului subteran din Piața Cetății, amenajarea parcării de lângă Catedrala episcopală ortodoxă Învierea Domnului, coridorul de mobilitate Nufărul - Cantemir, cea de-a treia etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare și multe altele.

„Un an bun”

Deşi în 2022 Primăria Oradea a realizat mai puţin de jumătate din cât şi-a propus, viceprimarul Antonia Nica a declarat că "anul 2022 a fost un an bun, cu un plus de 18% la investiţii faţă de 2021".

Investiţiile implementate în 2022 au reprezentat 85% din volumul record de lucrări puse în operă de municipalitatea orădeană în anul 2015, la finalul precedentului ciclu bugetar de finanţare europeană.

Întrucât investiţiile finanţate din fonduri europene se derulează pe principiul decontării, municipalitatea are de recuperat din fonduri comunitare 53 de milioane lei reprezentând lucrări realizate şi achitate până la sfârşitul anului trecut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sau ori s-au...
Lucrarile sau impotmolit ori s-au impotmolit? Intreb pt un prieten, nu de alta, dar si el sa impotmolit. Scuzati, s-a...
Postat 12 Ianuarie 2023, 16:32 de SorinIoan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON