URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2021, 14:33

Nereguli confirmate: Şcoala Profesională din Lugaşu de Jos are un an la dispoziţie să se pună pe picioare, altfel se desfiinţează (FOTO)

Nereguli confirmate: Şcoala Profesională din Lugaşu de Jos are un an la dispoziţie să se pună pe picioare, altfel se desfiinţează (FOTO) Şcoala Profesională "Ovidiu Drimba" a funcţionat într-o clădire din Urvind care, între timp, a fost închisă de DSP Bihor, din cauza stării deplorabile în care se afla
Nereguli confirmate: Şcoala Profesională din Lugaşu de Jos are un an la dispoziţie să se pună pe picioare, altfel se desfiinţează (FOTO) Clădirea din Lugaşu de Jos, în care şcoala profesională ar fi trebuit să funcţioneze

Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a confirmat neregulile reclamate de Inspectoratul Şcolar la Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” din Lugaşu de Jos, şcoală care funcţionează în spaţii insalubre şi neacreditate.

Aşa cum BIHOREANUL a scris în luna octombrie a anului trecut, în premieră, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a reclamat Ministerului Educaţiei condiţiile jalnice în care funcţionează Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” din Lugaşu de Jos, înfiinţată chiar anul trecut. Verificarea făcută de IŞJ a scos la iveală şi că mai mulţi elevi au fost înscrişi la cursurile profesionale fără ştirea lor sau a părinţilor, dar şi că şcoala nu are dotările necesare pentru pregătirea elevilor şi că singurul profesor specialist este, totodată, şoferul şcolii.

Între timp, unitatea a fost închisă de DSP Bihor, care a confirmat că sălile de clasă şi restul spaţiilor de învăţământ sunt insalubre şi nu pot primi elevi în siguranţă.

În plus, singura clasă a şcolii a fost desfiinţată, pentru că numărul de elevi înscrişi, 13, este mai mic decât minimumul impus de lege, de 15 elevi.

La locul nepotrivit

În urma sesizării făcute de IŞJ Bihor, ARACIP a făcut, în decembrie, un control la şcoală, iar miercuri a transmis concluziile verificărilor. Potrivit documentului, neregulile semnalate de Inspectoratul Şcolar s-au confirmat.

Prima constatare a inspectorilor Agenţiei este că şcoala profesională nu funcţionează în spaţiul în care a fost autorizată. Concret, ea ar trebui să fie găzduită în clădirea şcolii din satul Lugaşu de Jos, dar în realitate elevii au fost chemaţi în clădirea şcolii gimnaziale din Urvind. Or, conform legii, schimbarea spaţiului unei şcoli fără acordul autorităţilor este interzisă.

Mai mult, se arată în raport, autorizarea şcolii profesionale s-a făcut în 2019, cu promisiunea Primăriei din comună că va construi două clădiri noi, prin PNDL, iar până atunci va pune la dispoziţia şcolii două încăperi din clădirea „Clubului Tineretului” din comună, care vor fi amenajate ca ateliere de practică. Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost onorată, ARACIP confirmând acum că şcoala profesională nu are laboratoare de specialitate sau ateliere practice, nici la sediul din Lugaşu de Jos, nici în Urvind. De asemenea, în clădirea din Urvind, nu există cabinet de informatică, sală sau măcar teren de sport ori grupuri sanitare distincte pentru băieţi şi fete.

Agenţia a mai notat că unitatea de învățământ nu are autorizaţie de la ISU Crişana, care a făcut mai multe controale şi a constatat de fiecare dată că există un risc de incendiu.

Constatări: „neîndeplinirea standardelor” şi „aspecte negative”

În raportul transmis miercuri către IŞJ Bihor, ARACIP mai arată că, intervievat de inspectori, primarul din comună, Sorban Levente, a spus că nu a putut face lucrări de reabilitare la şcoală „din motive tehnice”, precum „achiziţii publice, insolvenţa firmelor care au câştigat licitaţia etc.”. Agenţia a concluzionat că nu s-au făcut investiţii nici măcar în îmbunătăţirea dotărilor şcolii, proiect care nu ar fi depins de constructori.

Despre resursa umană a şcolii, ARACIP nu face nicio precizare. În schimb, confirmă că unica formaţiune de elevi a fost desfiinţată.

În aceste condiţii, „având în vedere aspectele negative constatate”, Agenţia a decis să menţină autorizarea Şcolii Profesionale „Ovidiu Drimba”, la sediul din Lugaşu de Jos nr. 209/B, dar, pentru că „s-a constatat neîndeplinirea standardelor naţionale de evaluare”, aplică prevederile articolului 34 din OUG 75/2005.

Asta înseamnă că şcoala are termen de un an să remedieze toate deficienţele constatate, iar apoi trebuie să solicite ARACIP o nouă evaluare. Dacă problemele nu vor fi soluţionate până atunci, şcoala va intra în aşa-numita procedură de lichidare, adică se va desfiinţa.

Şcoală pe hârtie

Până atunci, rămâne la latitudinea Inspectoratului Şcolar dacă Şcoala Profesională va mai organiza cursuri sau nu. Potrivit ARACIP, IŞJ Bihor trebuie să decidă dacă îi aprobă un plan de şcolarizare, adică posibilitatea de a organiza din nou înscrieri.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage a declarat BIHOREANULUI că acest lucru nu se va întâmpla. „ARACIP a procedat corect, a constatat neîndeplinirea criteriilor de legalitate şi acum aplică prevederile legale, aşa că IŞJ Bihor nu va aproba un plan de şcolarizare”, a declarat Blage.

Potrivit acestuia, chiar dacă în prezent se derulează lucrări de renovare la clădirea din Urvind, Şcoala Profesională, care oricum ar trebui să funcţioneze în Lugaşu de Jos, nu are condiţiile prielnice pentru pregătirea elevilor.

În plus, nici interes faţă de cursurile acesteia nu există, dovadă fiind numărul mic de elevi înscrişi anul trecut. Aşa că, cel puţin un an, şcoala profesională din Lugaşu de Jos rămâne funcţională doar pe hârtie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON