URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2024, 14:16

„Ne rugăm pentru încetarea avorturilor”: Copii, baloane, cântece și mărturii, la o nouă ediție a Marșului pentru Viață, în Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O mulțime de orădeni, printre care părinți și copii, preoți ori alți reprezentanți ai cultelor religioase bihorene, au participat sâmbătă în centrul Oradiei la o nouă ediție a Marșului pentru Viață, o manifestare menită să descurajeze avorturile, susținându-se că „viața începe la concepție”. 

„Există iertare”

Participanții s-au adunat în jurul orei 11 pe platoul din Piața Unirii, unii dintre ei cu bannere sau pancarte pe care erau scrise mesaje ca: „Viața începe la concepție. Primul drept al omului este dreptul la viață”, „Sunt un copil, nu o alegere!”, „Ne rugăm pentru încetarea avorturilor”, alături de unele mai blânde, ca „Există iertare și vindecare după avort”. 

Printre cei prezenți s-au numărat și reprezentanți ai cultelor creștine, în frunte cu episcopul ortodox Sofronie Drincec și cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea. 

În piața centrală a orașului au putut fi văzuți mulți copii, unii dintre ei purtând baloane colorate. 

După o rugăciune și intonarea imnului național, fosta deputată Florica Cherecheș, unul dintre amfitrionii Marșului pentru Viață, a subliniat că „România străbate o criză demografică fără precedent”. „Avem cel mai mic număr de copii din ultimii 145 de ani. (...) Este cu atât mai important să sprijinim fiecare viață, fiecare copil nenăscut și să o sprjinim pe femeia însărcinată, mai ales dacă este în criză de sarcină (n.r. – termenul folosit la această manifestare pentru a descrie sarcinile neplănuite sau nedorite)”, a spus Cherecheș. 

Mesaj rar: „O educație sexuală sănătoasă”

Au urmat o serie de discursuri și mărturii ale unor femei de diferite vârste și cu diferite povești, toate având același mesaj pentru femeile însărcinate, pe care le-au îndemnat să-și păstreze pruncii. 

Daniela Leuce, o ginecoloagă care s-a prezentat ca „medic pro-viață”, a spus că strigătul după ajutor al bebelușilor avortați nu poate fi auzit. „În cazul fiecărei paciente ce ajunge la mine și îmi spune că dorește întreruperea sarcinii, respectiv distrugerea vieții copilului ei, eu, inspirată de însuși Ziditorul acelui copil, încerc să construiesc ziduri de apărare în jurul vieții lui”, a spus doctorița. 

Ea a adăugat că și alții pot apăra viața, prin rugăciuni, pentru „inimile mamelor”, ca să fie pline de dragoste față de copii, dar și pentru ca bărbații să fie „responsabili, cu respect față de familie”. Totodată, a îndemnat la ușurarea procesului de adopție, pentru ca micuții nedoriți de părinții biologici să-și poată găsi alte familii. 

Dr. Leuce a mai avut un mesaj important, rar menționat în cadrul acestui tip ce manifestări: „Mai puteți pune o cărămidă importantă în construirea unei societăți sănătoase, acordând o educație sexuală sănătoasă copiilor voști, pentru a preveni sarcinile nedorite în rândul minorilor”. 

Povești despre viață

De asemenea, o tânără a povestit cum a rămas însărcinată de tânără cu iubitul ei, iar familia acestuia a îndemnat-o să facă avort. Iuliana a spus, totodată, că medicii au avertizat-o că micuțul ei ar putea să se nască bolnav, dar ea nu a vrut să renunțe la el. Până la urmă, s-a mutat singură și a găsit alinare în biserică, iar sâmbătă ea a povestit că a născut un copil sănătos și se bucură de decizia luată, discursul ei fiind primit cu aplauze de audiență. 

În mărturia ei, Ramona a dezvăluit că a fost abandonată la naștere, a trecut și prin îngrozitorul cămin de la Cighid, iar apoi a avut șansa de a fi adoptată. Ea a spus că a avut un destin plin cu încercări, dar îi mulțumește mamei ei biologice că nu a avortat-o și i-a dat șansa la viață. „Cea mai mare realizarea a mea sunt cei trei copii sănătoși ai mei, care îmi colorează viața zi de zi”, a spus Ramona cu lacrimi în ochi, fiind și ea aplaudată.  

Discursurile pro-viață au fost intercalate cu momente muzicale, prezentate de grupuri de copii, grupuri religioase și de o tânără cântăreață îmbrăcată în straie tradiționale, care a interpretat un cântec despre mame (video).

Marșul ce a urmat prin centrul Oradiei a fost însoțit de muzică de fanfară. Alaiul a pornit din Piața Unirii, a traversat Podul Ladislau și apoi pietonala Republicii, pentru a ajunge, în fine, pe platoul centrului comercial Crișul. 

Și în acest an, evenimentul a fost organizat de Asociația Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, alături de diverse organizații ce aparțin de cultele creștine din județ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON