O mulțime de orădeni, printre care părinți și copii, preoți ori alți reprezentanți ai cultelor religioase bihorene, au participat sâmbătă în centrul Oradiei la o nouă ediție a Marșului pentru Viață, o manifestare menită să descurajeze avorturile, susținându-se că „viața începe la concepție”.
„Există iertare”
Participanții s-au adunat în jurul orei 11 pe platoul din Piața Unirii, unii dintre ei cu bannere sau pancarte pe care erau scrise mesaje ca: „Viața începe la concepție. Primul drept al omului este dreptul la viață”, „Sunt un copil, nu o alegere!”, „Ne rugăm pentru încetarea avorturilor”, alături de unele mai blânde, ca „Există iertare și vindecare după avort”.
Printre cei prezenți s-au numărat și reprezentanți ai cultelor creștine, în frunte cu episcopul ortodox Sofronie Drincec și cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea.
În piața centrală a orașului au putut fi văzuți mulți copii, unii dintre ei purtând baloane colorate.
După o rugăciune și intonarea imnului național, fosta deputată Florica Cherecheș, unul dintre amfitrionii Marșului pentru Viață, a subliniat că „România străbate o criză demografică fără precedent”. „Avem cel mai mic număr de copii din ultimii 145 de ani. (...) Este cu atât mai important să sprijinim fiecare viață, fiecare copil nenăscut și să o sprjinim pe femeia însărcinată, mai ales dacă este în criză de sarcină (n.r. – termenul folosit la această manifestare pentru a descrie sarcinile neplănuite sau nedorite)”, a spus Cherecheș.
Mesaj rar: „O educație sexuală sănătoasă”
Au urmat o serie de discursuri și mărturii ale unor femei de diferite vârste și cu diferite povești, toate având același mesaj pentru femeile însărcinate, pe care le-au îndemnat să-și păstreze pruncii.
Daniela Leuce, o ginecoloagă care s-a prezentat ca „medic pro-viață”, a spus că strigătul după ajutor al bebelușilor avortați nu poate fi auzit. „În cazul fiecărei paciente ce ajunge la mine și îmi spune că dorește întreruperea sarcinii, respectiv distrugerea vieții copilului ei, eu, inspirată de însuși Ziditorul acelui copil, încerc să construiesc ziduri de apărare în jurul vieții lui”, a spus doctorița.
Ea a adăugat că și alții pot apăra viața, prin rugăciuni, pentru „inimile mamelor”, ca să fie pline de dragoste față de copii, dar și pentru ca bărbații să fie „responsabili, cu respect față de familie”. Totodată, a îndemnat la ușurarea procesului de adopție, pentru ca micuții nedoriți de părinții biologici să-și poată găsi alte familii.
Dr. Leuce a mai avut un mesaj important, rar menționat în cadrul acestui tip ce manifestări: „Mai puteți pune o cărămidă importantă în construirea unei societăți sănătoase, acordând o educație sexuală sănătoasă copiilor voști, pentru a preveni sarcinile nedorite în rândul minorilor”.
Povești despre viață
De asemenea, o tânără a povestit cum a rămas însărcinată de tânără cu iubitul ei, iar familia acestuia a îndemnat-o să facă avort. Iuliana a spus, totodată, că medicii au avertizat-o că micuțul ei ar putea să se nască bolnav, dar ea nu a vrut să renunțe la el. Până la urmă, s-a mutat singură și a găsit alinare în biserică, iar sâmbătă ea a povestit că a născut un copil sănătos și se bucură de decizia luată, discursul ei fiind primit cu aplauze de audiență.
În mărturia ei, Ramona a dezvăluit că a fost abandonată la naștere, a trecut și prin îngrozitorul cămin de la Cighid, iar apoi a avut șansa de a fi adoptată. Ea a spus că a avut un destin plin cu încercări, dar îi mulțumește mamei ei biologice că nu a avortat-o și i-a dat șansa la viață. „Cea mai mare realizarea a mea sunt cei trei copii sănătoși ai mei, care îmi colorează viața zi de zi”, a spus Ramona cu lacrimi în ochi, fiind și ea aplaudată.
Discursurile pro-viață au fost intercalate cu momente muzicale, prezentate de grupuri de copii, grupuri religioase și de o tânără cântăreață îmbrăcată în straie tradiționale, care a interpretat un cântec despre mame (video).
Marșul ce a urmat prin centrul Oradiei a fost însoțit de muzică de fanfară. Alaiul a pornit din Piața Unirii, a traversat Podul Ladislau și apoi pietonala Republicii, pentru a ajunge, în fine, pe platoul centrului comercial Crișul.
Și în acest an, evenimentul a fost organizat de Asociația Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, alături de diverse organizații ce aparțin de cultele creștine din județ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.