Zonele naturale care se întind de-a lungul Crişului Repede, în Oradea, ar putea deveni suprafeţe protejate prin lege.
Trei organizaţii ecologiste din oraş - Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius şi ECOTOP Oradea - au aderat la un proiect naţional menit să înfiinţeze prima reţea naţională a ariilor naturale urbane, iar în perioada următoare, alături de autorităţi, vor stabili limitele acestui perimetru ce merită ocrotit.
"Municipiul Oradea are şansa să desemneze o arie protejată urbană, parte a unei reţele naţionale dedicate, alături de oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca sau Iaşi. (...) Organizaţiile vor face o serie de evaluări de biodiversitate pentru a realiza o propunere de limite pentru aria protejată, de-a lungul Crişului Repede. În acest demers vor fi implicate atât Primăria Municipiului Oradea cât şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri", se arată într-un comunicat de presă transmis marţi de CAPDD Bihor.
Toate cele trei organizaţii orădene care lucrează acum la acest proiect sunt cunoscute în judeţ, desfăşurând zeci de proiecte de conservare a biodiversităţii, educaţie pentru mediu, dezvoltarea destinaţiilor de ecoturism. Membrii şi angajaţii acestora sunt specialişti de mediu, cu o experienţă vastă în conservare, ecoturism sau educaţie.
Proiect pe masa deputaţilor
Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic şi valoare conservativă, ştiinţifică, educativă şi de recreere, care au rolul de a îmbunătăţi viaţa orăşenilor. Pot fi păduri, maluri de râuri, pajişti puţin afectate de activităţi umane sau zone abandonate care s-au renaturat în mod spontan.
Pentru a proteja aceste zone, la iniţiativa Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti (organizaţia care a înfiinţat primul parc natural urban din România), 12 ONG-uri din 9 oraşe s-au unit într-o coaliţie, care iniţiază demersurile pentru ca România să aibă cât mai curând o reţea naţională de arii naturale urbane.
"În viziunea Coaliţiei pentru Natură Urbană, natura devine componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii, iar locuitorii oraşelor şi-o însuşesc, o apreciază şi o protejează. Astfel, Coaliţia îşi propune să promoveze, să menţină şi să integreze în oraşe spaţii naturale, facilitând accesul populaţiei urbane la recreere şi educaţie pentru mediu. Scopul acesteia este de a veghea şi de a se implica în mod activ în procesul de conservare a biodiversităţii urbane, promovând natura în oraş şi implicând cetăţenii oraşelor în crearea şi administrarea reţelei naţionale de arii naturale urbane", se mai arată în comunicat.
Un proiect de lege pentru crearea ariilor urbane a fost aprobat de Senat şi se află acum în Camera Deputaţilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.