Vorbeam deunăzi cu excelentul poet Ioan Moldovan, directorul revistei Familia, şi constatam că oamenii de litere bihoreni s-au alipit filialei din Arad a Uniunii Scriitorilor. Mai există câţiva oploşiţi pe la Cluj sau Bucureşti, dar nimănui nu i-a trecut prin cap să ne facem şi noi, aici, la Oradea, o filială.
Miza poate părea mică, deşi acum, când lupta pentu supremaţie în cadrul procesului de regionalizare, se poartă fără menajamente, orice element favorabil nouă poate fi valorificat. Un exemplu: Consiliul Judeţean Alba sponsorizează România Literară, revista Uniunii Scriitorilor, şi prin asta a reuşit să-şi creeze, pe bani puţini, o imagine favorabilă în ochii elitei scriitoriceşti din toată ţara.
Habar nu aveţi pe ce prostii se scurg, în schimb, puţinii bani ai CJ Bihor atunci când e vorba de artă. Se preferă manifestări gen Cântarea României sau Cântarea Panoniei, se practică un fel de comunism cultural în care sunt stipendaţi amatorii. Dar, atunci când banii sunt puţini, ar trebui sprijinite în primul rând elitele. Cu sume modice, beneficiind de prestigiul şi expertiza unei reviste ca Familia, scriitorii orădeni s-ar putea implica în proiecte serioase, atrăgând nume mari ale culturii naţionale.
Din păcate, cum se vede, nu poeţii sunt cei mai potriviţi să facă marketing cultural. Ei rămân în sfera lor, uşor rupţi de realitate. Ar fi nevoie de un manager care să poată tranforma în realitate ideile artiştilor bihoreni. Se găseşte oare un asemenea om prin stufoasa schemă a Consiliului Judeţean?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.