URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2021, 16:23

Muşcăturile de păianjeni

Muşcăturile de păianjeni foto generic, Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.

Văduva neagră este cauza majorităţii intoxicaţiilor prin muşcătură de păianjeni în SUA şi Canada, dar, izolat şi în alte regiuni, cazuri depistate în urmă cu câţiva ani pe litoralul nostru. În ultimii ani s-au înregistrat 3 cazuri de deces.

Femela este cea care atacă omul, este de culoare neagră, are capul de aproximativ 1 cm, picioarele extinse ating 5 cm şi are un desen roşu caracteristic pe burtă în formă de clepsidră; îşi ţese pânza în stivele de lemne, în magazii, verande şi pivniţe, este foarte agresivă şi atacă la cea mai mică provocare. Veninul produce o excitare difuză a sistemului nervos central şi periferic, spasme vasculare şi hipertensiune arterială.

Majoritatea accidentelor se produc în intervalul dintre lunile aprilie şi octombrie. Semnele sunt reprezentate prin durere vie la locul muşcăturii, urmată în 15-60 de minute de o propagare a durerii la nivelul întregii extremităţi şi a trunchiului, apoi abdomen "de lemn" (semn de gravitate maximă) şi dureri insuportabile, tulburări de respiraţie, greţuri şi vărsături, febră şi deces prin insuficienţă cardiacă şi/sau respiratorie, mai ales la bătrâni şi copii. După câteva ore simptomele pot ceda, deşi există posibilitatea recurenţelor la 2-3 zile. Recuperarea poate dura până la o săptămână.

ATENŢIE! Pentru că muşcătura nu este foarte evidentă, victimele pot fi greşit diagnosticate ca având apendicită sau ulcer perforat. De asemenea, vor fi excluse şi colica renală, infarctul miocardic, intoxicaţia cu stricnină, cunoscându-se faptul că abdomenul NU este sensibil la palpare în cazul muşcăturii de văduvă neagră, iar durerile ex- tremităţilor nu sunt tipice pentru majoritatea afecţiunilor enunţate.

REŢINEŢI! Tratamentul muşcăturii "văduvei negre" este înlăturarea durerii şi administrarea de antivenin. Aplicaţiile locale de apă fierbinte duc la dispariţia tranzitorie a durerii, apoi se continuă cu tratament specializat în spital, cu medicaţie antispastică şi analgezice, urmate de serul antivenin Latrodectus în cazurile grave, cu risc de complicaţii majore, sau la copii, cu regresiunea simptomelor în decurs de câteva ore.

Seroterapia se poate repeta în caz de reapariţie a simptomelor. Deoarece antiveninul este preparat din ser de cal, este obligatorie testarea specifică pentru depistarea unei eventuale hipersensibilităţi înainte de administrare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON