URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2021, 18:13

Musafiri din străinătate, la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de un an în care elevii şi profesorii nu s-au întâlnit, în şcolile bihorene s-au reluat şi mobilităţile internaţionale.

La Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, mai mulţi elevi şi dascăli din străinătate au venit pentru un schimb şcolar, pe tema acțiunilor care-i pot face pe copii să înţeleagă că au nevoie şi de activităţi în afara ecranelor. De altfel, proiectul derulat între anii 2019-2022 de şcoli din România, Belgia, Macedonia, Spania şi Turcia se numeşte "Grandir avec les écrans".

În primul schimb interşcolar, la Beiuş au ajuns şase elevi şi 11 profesori din Spania, care, alături de elevii bihoreni şi de cei din Macedonia (implicaţi doar online), au participat la workshop-uri şi cursuri de limba franceză, limba engleză, muzică şi sport.

De asemenea, în Beiuş s-au organizat ateliere meşteşugăreşti şi vizite în instituţii şcolare de stat şi private, activităţi care i-au adus pe oaspeţi mai aproape de ceea ce înseamnă cultura românească şi cea europeană.

"Mijloacele media moderne au devenit indispensabile societăţii contemporane, e tot mai dificil pentru părinţi să împiedice accesul copiilor la utilizarea acestora. Pornind de la premisa că, încă de mici, tot mai mulţi copii fac cunoştinţă cu televizorul, calculatorul şi telefonul şi petrec foarte multe ore în faţa acestora, neglijând efectele lor asupra stării de sănătate, am formulat următoarea ipoteză generală: Implicarea copiilor într-un proiect transdisciplinar complex centrat pe jocuri şi activităţi interactive, îi va responsabiliza şi determina să aleagă alte variante de petrecere a timpului liber", a declarat profesoara Ioana Iordache, coordonatoare a proiectului.

Rezultatul scontat este realizarea unui mic ghid şi a unei aplicaţii dedicate acestui subiect pentru copii, părinţi şi profesori, care să îi poată ajuta atunci când îşi pun diverse întrebări legate de utilizarea ecranelor: televizor, jocuri, smartphone, tabletă, internet, reţele sociale. Aplicaţia va fi funcţională după terminarea proiectului şi va reprezenta atât pentru copiii implicaţi în proiect, dar şi pentru toţi ceilalţi utilizatori media, un ajutor în gestionarea activităţilor derulate în mediul virtual.

În cadrul proiectului, în noiembrie, elevii din Bihor ar urma să meargă în Macedonia, iar în februarie în Spania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON