URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2011, 15:19

Municipalitatea finanţează analizele medicale ale elevilor de clasa I şi a V-a

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a demarat în premieră naţională un program de screening al stării de sănătate a elevilor orădeni din clasele I şi a V-a. Astfel, în baza acordului părinţilor, 2.489 de copii din totalul de 3.614 de elevi orădeni de clasa întâi şi din clasa a V-a îşi vor face gratuit analizele medicale.

Programul de screening al stării de sănătate va cuprinde câte un examen oftalmologic, ORL, stomatologic, dar şi analize de laborator precum hemoleucograma şi examenele coproparazitologice.

Viceprimarul Rozalia Biro a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că deşi costurile analizelor medicale sunt suportate de municipalitate, doar 66% dintre părinţii elevilor orădeni cuprinşi în program şi-au dat acordul cu privire la investigarea stării de sănătate a copiilor. "Este vorba de reticenţa la nou sau probabil nu ne-am făcut noi destul de bine înţeleşi. Le-am trimis părinţilor o scrisorică de zece rânduri în care le solicităm acordul pentru efectuarea analizelor şi probabil nu a fost destul de clară", a declarat Biro.

Frica de analize

Zita Koncsek, directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), instituţia prin intermediul căreia se derulează programul, a declarat la rândul său că părinţii s-au temut în mod probabil de analizele de sânge pe care urmau să le facă elevii. "Poate s-au temut că le vom lua copiilor sânge din venă, lucru care ar fi fost mai neplăcut, dar noi intenţionăm să colectăm sânge pentru hemogramă din degetul micuţilor pentru că proba este suficientă pentru analizele pe care le facem", a declarat Koncsek.

Directorul ASCO a declarat că deşi programul a fost deja demarat, instituţia primeşte în continuare solicitări din partea părinţilor care nu şi-au dat iniţial acordul, iar micuţii de clasa I şi a V-a care nu au fost prinşi în program ar putea fi examinaţi la începutul lunii iunie.

Probleme cu vederea

Programul de screening al stării de sănătate a copiilor a demarat în perioada 4-8 aprilie cu examenul oftalmologic, oferit gratuit de dr. Jelic Cornelia prin cabinetul Optica Focus Oradea. Din cei 656 de elevi consultaţi până în prezent 132 de copii, reprezentând 20% din cei examinaţi, au prezentat probleme cu vederea. "În urma controlului oftalmologic, la fel ca în cazul tuturor analizelor, părinţii şi medicul şcolii vor primi o adeverinţă medicală cu starea de sănătate a copilului şi recomandarea să se adreseze unui medic specialist", a spus Zita Koncsek.

Programul de screening va continua în perioada următoare cu examenul ORL pe care medicul Maria Domuţa s-a oferit să îl efectueze gratuit pentru un număr de 2.289 de elevi. Pentru un număr de 200 de copii audiograma va fi făcută, tot gratuit, de către Cabinetul de protezare auditivă Romsound, prin grija Serviciului de Ajutor Maltez, filiala Oradea. Hemoleucograma şi examenele coproparazitologice vor fi efectuate după vacanţa de Paşti a elevilor.

Tot mai mulţi

Programul de screening al stării de sănătate a elevilor cuprinde în acest an 1.293 de elevi de clasa I şi 1.196 de elevi de clasa a V-a. Viceprimarul Rozalia Biro este de părere că numărul beneficiarilor va creşte de la an la an, la fel ca în cazul cursurilor de înot cofinanţate de municipalitate pentru elevii de clasa a II-a.

Dacă în urmă cu trei ani la cursurile cu o durată de şase săptămâni participau circa 60% din elevi, în acest an şcolar prezenţa a crescut la peste 90%. Cursurile de înot vor costa anul acesta municipalitatea 160.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
trebuie banii sa merga la medici
ce s ar face Oradea fara MEDICI , asistente , laboranti nostri cati avem 4000 sunt :) dar dupa ce faceti analizele ii trimiteti nsi la farmacie pe unii si la chrurgi si uite asa se dezvolta sistemul de "lume buna" un parinte daca simte ca copilul lui are probleme trebuie sa apeleze la un credit nu era bine ca municipalitatatea sa salveze copii bolnavi cu fondurile astea? chiar vreti sa salvati vieti sau sa da ti premii inainte de PASTI? RUSINE ce faceti cu banii nostri, salavtii copii care chiar au nevoie de ajutor si de hrana.Eu va garantez ca nici un copil nu e sanatos, nu au cum dezvoltati industria farmaceutica si colegiul medical, fiecare ceva are.... daca o gravida i se prezuma ca fatu are sindromul DAWN si o costa analizele 2000 lei ce o sa mai gasit copiilor
Postat 13 Aprilie 2011, 18:13 de exact
dati concediu la Biro
femeia asta se usuca zi de zi, o verti pe constiinta, dati concediu de ODIHNA vesnica.Alta care face discriminari pe criteri de varsta dar ce parinte isi duce copilul in spitalele noastre! ala nu e parinte sa si sacrifice copilul intr un sistem unde predomina haosul, fiecare dupa putinta si lacomie.LASATI COPII in pace! asigurati le harana : fructe din livezile noastre asta sa fie preocuparea principala nu cum sa impartiti rahatul trimis de unde oare, COPII au nevoie de hrana sanatoasa si nepoluata nu analize, nu mai stiu cum sa atraga poporul urmeaza voturile.
Postat 13 Aprilie 2011, 16:32 de Doamne
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON