URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2025, 18:50

Munca la negru în Bihor: Cât de extins este fenomenul, conform instituțiilor statului

Munca la negru în Bihor: Cât de extins este fenomenul, conform instituțiilor statului (fotografie din arhivă, cu caracter generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La una din 10 firme din Bihor lucrează cel puțin un angajat „la negru”, adică fără contract de muncă sau cu un contract part-time, dar muncind în realitate cel puțin o normă întreagă.

Informațiile au fost făcute publice de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, în raportul de activitate pentru anul 2024, document care mai arată și că atât numărul salariaților, cât și cel al angajatorilor din județ a scăzut.

Amenzi de peste 7 milioane lei

„În anul 2024, fenomenul «munca la negru» s-a caracterizat prin următorii indicatori: 11,48 % din totalul angajatorilor controlaţi reprezintă angajatorii care foloseau forţă de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare; din totalul de 9.084.600 lei amenzi aplicate în anul 2024, 7.130.000 lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, ceea ce reprezintă 78,49% din totalul amenzilor aplicate. În anul 2024 au fost depistate un număr de 651 de persoane care desfăşoară muncă nedeclarată”, se arată în raportul de activitate al ITM Bihor, dat publicității marți.

Dintre cele 651 de persoane care lucrau la negru și au fost depistate de inspectorii de muncă, cele mai multe – 593 – nu aveau contract de muncă, iar alții erau la muncă înainte să le înceapă perioada contractuală sau aveau contractul de muncă suspendat.

Alte 37 de persoane au fost prinse într-o altă situație ilegală: aveau contracte individuale de muncă cu timp parțial, dar depășeau durata timpului de muncă stabilită în acte.

Potrivit ITM Bihor, cei 651 de muncitori la negru lucrau pentru 186 de angajatori.

Mai puține firme, mai puțini angajați

Pe de altă parte, datele oficiale arată că piața muncii din Bihor este în regres. Raportul ITM Bihor arată că la finalul anului 2024 în județ erau 164.482 de salariați activi, cu aproape 2.000 mai puțini decât la finalul anului 2023 (mai precis, la data de 31 decembrie 2023 erau 166.243 salariați activi).

Și numărul angajatorilor din Bihor a scăzut, dar nu la fel de mult: anul 2024 s-a încheiat în Bihor cu 26.145 de angajatori, cu 111 mai puțini decât cu un an în urmă. De asemenea, mai puține sunt și contractele individuale de muncă active: 190.960 la finalul anului trecut, față de 192.287 în 2023.

La finalul anului 2024, în Bihor mai erau 6.402 de contracte de muncă suspendate, fără ca angajatorii să fie nevoiți să declare motivul suspendării, și 518 de contracte individuale de muncă detașate.

ITM Bihor mai anunță că în județ au lucrat, anul trecut, 781 de muncitori străini, ale căror contracte de muncă sunt reglementate de alte legi.

Pe de altă parte, tot anul trecut, 156 de muncitori bihoreni au suferit accidente de muncă, cu incapacitate temporară de a mai lucra. În evidențele ITM Bihor au mai intrat, în 2024, și alte 56 de accidente de muncă, petrecute însă în anul 2023 și în urma cărora 6 oameni au murit, precum și 2 decese survenite la muncitori care s-au accidentat la serviciu în anul 2022. Cele mai multe accidente la muncă sunt declarate de firmele de transport rutier.

Citește aici raportul complet al ITM Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
panificatie
ia verificati un pic si firmele de panificatie, sa vedeti surpriza acolo!
Postat 21 Ianuarie 2025, 23:14 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8074 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON