URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2024, 09:00

„Muncă de detectiv”: Mulți bihoreni caută arhivele foștilor angajatori pentru a primi adeverințe care le-ar putea aduce pensii mai mari 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mulți bihoreni care au lucrat, înainte de 2001, la societăți desființate între timp nu știu încotro să o apuce pentru a cere și primi adeverințele care să arate că au beneficiat de anumite sporuri, premii ori recompense. Au nevoie de acestea pentru a le depune la Casa de Pensii, pentru „mica recalculare”, care le-ar putea mări pensiile.

„Este muncă de detectiv”, spune Laurențiu Țenț, directorul Casei de Pensii Bihor. 

Pe urma documentelor 

După ce, potrivit Legii 360/2023, s-au recalculat toate pensiile, inclusiv în Bihor, urmează o altă etapă, denumită de unii „mica recalculare”. 

În cadrul acesteia, la cerere, Casa de Pensii Bihor va analiza adeverințe care arată că pensionarii au avut diferite sporuri, premii ori alte recompense pentru care foștii angajatori au plătit contribuții sociale la fondul public de pensii.

Adeverințele care atestă veniturile nepermanente se obțin, după un formular tip, de la foștii angajatori, însă demersul este anevoios în cazul în care firma nu mai este în activitate. În acest caz, arhivele au fost preluate de la lichidatori de operatori privați, așa numiții depozitari de arhive.

„Teoretic, ar trebui să afle de la societatea la care au lucrat, dar dacă societatea este desființată, este muncă de detectiv: să afle care a fost lichidatorul care lichidat societatea, apoi să meargă la el, să întrebe cine a preluat arhivele”, a precizat directorul Casei de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, întrebat despre astfel de situații de BIHOREANUL

Informația ar putea fi la Arhive

În lipsa altor informații, mulți bihoreni s-au prezentat în această perioadă la Serviciul Bihor al Arhivelor Naționale, încercând să dea de urma arhivelor firmelor la care au lucrat. Cetățenii trebuie să știe, însă, că documentele de muncă nu se pot recupera de la Arhivele Naționale, instituție care stochează doar documente cu însemnătate istorică.

Totuși, potrivit lui Mihai Georgiță, directorul Serviciului Bihor al Arhivelor Naționale, legea obligă lichidatorii judiciari și firmele care preiau arhivele unor societăți comerciale intrate în insolvență să notifice instituția despre acest lucru. Nu toate se achită de obligația legală, însă.

Astfel, teoretic, un bihorean care se adresează Arhivelor Naționale - Bihor ar putea afla de aici care este prestatorul de servicii arhivistice care a preluat documentele companiei pentru care a lucrat, dar dacă „urmașii” firmei nu au respectat legea și nu au anunțat că au preluat actele vechi, fostul angajat nu va afla nimic.

Doar cele de dinainte de 2001 

În ceea ce privește „mica recalculare”, adică posibila mărire a pensiilor și în funcție de foste prime și sporuri, merită subliniat că se iau în considerare strict veniturile nepermanente obținute anterior datei de 1 aprilie 2001, iar asta deoarece ulterior ele au fost incluse în veniturile salariale brute și au fost luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei, în baza Legii 19/2001.

De asemenea, trebuie precizat că recalcularea pe baza primelor și sporurilor se face exclusiv dacă foștii contribuabili depun adeverința necesară. Unii au depus-o deja, înainte de intrarea în vigoare a legii, astfel că în cazul acelora se face automat recalcularea. 

Ceilalți pot să depună solicitarea și adeverința (așa cum este ea trecută în Anexa 6 a legii) de aici înainte la Casa de Pensii Bihor, fără vreun termen limită, doar că drepturile rezultate din noile documente vor fi acordate cu data de întâi a lunii următoare, conform unui comunicat al Casei Naționale de Pensii Publice.

Modelul adeverinței:

Lista veniturilor nepermanente care se iau în calcul:

- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

- premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

- al treisprezecelea salariu;

- formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;

- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

- indemnizaţiile de muncă nenormată;

- alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
anormalitate devenita normalitate!
un prieten pensionar, trecut de 70 de ani si cam bolnav, cu o pensie marita la 2700 de lei, a aflat ca i se poate mari pensia cu vreo 100 de lei daca depune la casa de pensii adeverinta cu orele suplimentare si restul de sporuri pe care le-a avut, dar nu au fost trecute in cartea de munca la momentul pensionarii. bineinteles ca societatea de productie unde a lucrat nu mai exista, arhivele fiind preluate de o firma de specialitate. s-a adresat firmei respective pentru a-si rezolva problema iar acestia i-au spus ca il costa nici mai mult nici mai putin de 1800 de lei! adica putin peste 2 treimi din pensia lui pe o luna sau marirea pensiei sa o dea firmei timp de 1 an jumate(daca apuca)!!! mi se pare o infamie si o batjocura, probabil mai mult sau mai putin legala! inteleg ca sunt prestatori de servicii, dar oare nu si-au incasat tainul atunci cand au preluat arhiva??? si din cate stiu aceste firme nu au preturi de dumping ci chiar dau spargeri organizate la buzunarul clietului! inteleg ca au cheltuieli de pastrare si cautare, dar sa pretinzi 1800 de lei de la un amarat de pensionar, care numai el stie cum o duce de la o zi la alta, pentru maxim una/doua zile de lucru, mi se pare ca NESIMTIRE este un cuvant prea bland pentru ai caracteriza. nu dau inca numele firmei, dar mai mult ca sigur ca va urma. sper ca cei in drept sa ia masurile necesare pentru a nu se mai auzi de astfel de nemernicii!
Postat 13 Septembrie 2024, 11:54 de tititeasca
link ajutator pt toti cei care au nevoie de adeverinte iar societatile la care au activat au fost lichidate!!
https://arhivelenationale.ro/site/servicii_publice/evidenta-fondurilor-aflate-in-gestiunea-operatorilor-economici-autorizati/
Postat 13 Septembrie 2024, 11:30 de Viriathus
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON