URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Noiembrie 2023, 15:01

Mult mai scump: Costurile proiectelor de reabilitare energetică a mai multor școli din Oradea au crescut cu circa 50%

Mult mai scump: Costurile proiectelor de reabilitare energetică a mai multor școli din Oradea au crescut cu circa 50% S-A SCUMPIT! Costurile cu reabilitarea energetică a clădirii Colegiului Național Emanuil Gojdu prin PNRR s-au majorat într-o jumătate de an de la 31,7 milioane lei la aproape 58 milioane lei. (credit foto: Ovi D. Pop)

Proiectele de reabilitare energetică pregătite de Primăria Oradea pentru finanţare prin PNRR s-au scumpit cu circa 50% în ultimele 6 luni, depăşind rata inflaţiei pe ultimul an stabilită la numai 8%.

Majorări cu 50%

Consiliul Local Oradea, reunit miercuri în şedinţă online convocată "de îndată", a aprobat cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de creştere a eficienţei energetice, care vor fi făcute la şase unități de învăţământ. Este vorba despre colegiile Emanuil Gojdu şi Constantin Brâncuşi, Liceul de Arte (strada Menumorut 33 B), şcolile Lucreţia Suciu, Gimnazială 16 și Grădiniţa 51.

Proiectele au fost aprobate de Consiliul Local Oradea la începutul anului, când s-au şi semnat contractele de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acum valoarea lucrărilor a fost actualizată.

Spre exemplu, dacă în şedinţa din luna mai, Consiliul Local a aprobat Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), de la Colegiul Gojdu, la suma de 37,7 milioane lei cu TVA inclus, în Proiectul Tehnic al investiţiei votat miercuri valoarea totală a crescut cu circa 50%, la 57,6 milioane lei.

La fel, lucrările de la Colegiul Brâncuși s-au scumpit la 48,7 milioane lei, cu circa 30%, cele de la școala Lucreția Suciu au urcat la 10,5 milioane lei (40%), iar costul celor de la Școala 16 a urcat la 29 milioane lei (aproape 50%).

Deşi au votat toate proiectele, reprezentanţii opoziţiei PSD au ţinut să remarce diferenţa mare dintre sumele deja aprobate şi cele votate miercuri. „Practic, se majorează valoarea unor documentaţii aprobate într-o fază iniţială în urmă cu 6 luni cu procente între 40% şi 50%, în condiţiile în care Banca Naţională a României a comunicat un indice de inflaţie de 8% pentru un an întreg. Cum este posibil acest lucru?", a întrebat pesedistul Adrian Madar.

S-au actualizat tarifele...

În replică, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primărie, Lucian Popa, iniţiatorul proiectelor, a explicat că pesedistul compară lucruri diferite.

„Indicatorii care au fost aprobaţi acum şase luni erau la faza DALI. Când am discutat cu colegii din DMPFI, am încercat să ne încadrăm într-un cost standard pe metru pătrat (n.r. stabilit de finanțator prin proiect), undeva la valoarea finanţată, care era între 400 şi 500 de euro. La discuţiile cu proiectanţii încă de atunci am fost avertizaţi că nu ne încadrăm în această sumă. Am vrut totuși să nu pierdem depunerea finanţării, urmând să rediscutăm (n.r. valorile finale) cu cei care execută PT-urile", a explicat Popa.

Potrivit directorului, valoarea finală din proiectele tehnice ale lucrărilor, aprobată miercuri de Consiliul Local, a fost actualizată cu tarifele de pe piaţă.

„Când s-a intrat în detaliu, am ajuns la valorile din aceste proiecte tehnice. După discuţii cu DMPFI şi conducerea Primăriei, am hotărât să aprobăm proiectele cu valorile de aici, care se învârt, între 800 şi 900 euro pe metrul pătat”, a explicat directorul. Altfel spus, costul inițial pe metrul pătrat aproape că s-a dublat.

"Nimeni nu se încadrează..."

În apărarea colegilor săi a intervenit primarul Florin Birta, arătând că sumele iniţiale erau nerealiste. „Este o problemă generalizată la nivelul întregii ţări. Am avut o discuţie cu toţi primarii în adunarea Asociaţiei Municipii din România şi inclusiv cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru că prin acest program de reabilitare se referă o sumă pe metrul pătrat. Nimeni nu se încadrează pe această sumă", a spus primarul.

Florin Birta a afirmat că municipalitatea nu avea multe opţiuni. "Decizia era următoarea: ori să continuăm aceste proiecte şi să venim cu o cofinanţare importantă, ori să nu le implementăm", a spus acesta.

Conducerea municipalităţii a decis să continue proiectele de reabilitare energetică a instituţiilor şcolare, în ciuda efortului bugetar.

„Am făcut un simplu calcul. La proiectele pe care le avem acum aprobate (n.r. pe acest program) va trebui să venim cu o cofinanţare de 100 milioane lei. Sunt 20 milioane de euro pe care Primăria Oradea îi va pune pentru a cofinanţa aceste proiecte", a afirmat Birta.

Potrivit primarului, multe municipalităţi din România ar putea fi obligate să renunţe la proiectele depuse, având în vedere costul mare al cofinanţării. În plus, Birta a mai arătat că toate lucrările vor fi atribuite prin licitaţie publică, aşa că preţul lor va fi stabilit, în final, de piaţă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON