URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2024, 08:00

Moștenire uitată! Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului (FOTO)

Moștenire uitată! Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului (FOTO) VECINI CU STADIONUL. Grădina Rhédey se întindea pe amplasamentul actualei Zoo Oradea și al Parcului Bălcescu, fiind donată orașului de groful Rhédey Lajos în 1819. Condiția pe care a impus-o orașului a fost ca locul să rămână pentru totdeauna o grădină publică, iar el și soția lui să se odihnească pe vecie în capela construită acolo. În viitor, mausoleul Rhédey se va învecina, însă, cu un stadion cu hotel, investiție pentru care Primăria „rupe” în două Grădina Zoologică, implicit „defuncta” grădină Rhédey
Moștenire uitată! Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului (FOTO) TOT MAI MICĂ. Hărțile din secolul XIX arată că grădina Rhédey era mărginită de brațe ale Peței, care curgea atunci complet diferit prin Oradea față de cum o știm noi azi, și era la marginea orașului, înconjurată de pășuni. Perimetrul pe care îl ocupa grădina a rămas singurul verde în zonă, dar acum își va reduce serios dimensiunea, deoarece Primăria - în a cărei proprietate publică se află terenul - va construi un stadion de 16.000 locuri, cu hotel și alte facilități, care se va întinde până aproape de mormântul contelui Rhédey, primul proprietar al locului (foto: Ovi D. Pop)
Moștenire uitată! Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului (FOTO) LOCUL POTRIVIT. Pe vremuri, tramvaiul trecea prin Parcul Rhédey, mai precis prin zona verde cunoscută azi de orădeni drept Parcul Nicolae Bălcescu, după cum demonstrează și singurele imagini de epocă ale locului. Astăzi, parcul nu mai are șine de tramvai, însă din 2018 are un bust al contelui, realizat de sculptorul Deák Árpád la comanda PPMT Bihor
Moștenire uitată! Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului (FOTO) credit foto: Ovi D. Pop
Moștenire uitată! Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului (FOTO) credit foto: Ovi D. Pop
Moștenire uitată! Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului (FOTO) credit foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului, un nobil maghiar. Oare cu ce implicații?

„Grădina să nu fie înstrăinată niciodată, nici risipită, nici folosită în alt scop, sub niciun pretext sau împrejurare”, a fost dorința contelui Rhédey Lajos, cel care a introdus iluminatul public în Oradea și a donat orașului o mare grădină ce-i purta numele.

Dorința grofului nu mai este, însă, respectată. Micșorată de toate stăpânirile și administrațiile din ultimele două secole, fie că au fost austro-ungare sau române, grădina va fi și mai tare decimată de Primărie, care va construi stadionul cel nou pe o parte din amplasamentul ei. Situația ar putea avea și implicații juridice, punându-se problema pierderii de către oraș a terenului căpătat acum 200 de ani. Însă, dacă tot îi încalcă dorința, municipalitatea ar putea măcar să-l omagieze pe donator botezând ce rămâne din grădină cu numele lui...

Militar și cavaler

În Oradea mai sunt destui locuitori care îi spun Parcului Nicolae Bălcescu Parcul Rhédey, așa cum se numea locul odinioară. Pe vremuri, însă, se întindea pe un teren mult mai vast decât parcul de azi și îi aparținea unui nobil al secolului XIX, Rhédey Lajos (foto).

Membru al unei faimoase și bogate familii maghiare, Rhédey Lajos s-a născut în 1761 în Kisréde, Ungaria. A urmat cariera militară, obținând, la doar 31 de ani, distincția de cavaler cu pinten de aur, rară pe-atunci și, mai ales, la această vârstă, și care demonstra o legătură strânsă cu Biserica Catolică.

Între 1780 și 1783 a slujit în garda împărătească de la Viena, fiind recomandat de autoritățile din comitatul Bihor, iar în 1784 s-a căsătorit cu cea care avea să-i fie singura soție, Terézia Kohányi Kacsándy, iar moștenitori nu au avut. Începând din 1791, a locuit la Oradea, până în anul 1819.

Protectorul artiștilor 

În 1802, Rhédey și-a încheiat activitatea militară ca locotenent, devenind reprezentant al comitatului Satu Mare în parlamentul de la Bratislava, iar în 1808 a fost numit comite al județului Bihor, un fel de prefect, în același an primind și titlul de conte.

Istoricii îi atribuie multe calități, scriind despre Rhédey că a fost un mecena al culturii maghiare: într-o perioadă în care teatrul începea să fie la modă, a sprijinit financiar actorii și a adus piese de teatru la Oradea, le-a dat bani studenților și profesorilor, și-a donat colecția de pietre și minerale Muzeului Național Maghiar și cine știe câte altele.

Contele era și scriitor de poezii și piese de teatru, lucrări pe care le-ar fi prezentat tinerilor iubitori de artă în casa lui din Oradea, imobilul de pe strada Jean Calvin nr. 5 de azi (foto), inclus pe lista monumentelor istorice.

Tot de numele lui Rhédey se leagă și introducerea iluminatului public în Oradea: în 1803, a comandat montarea unor felinare pe gaz, primele din oraș, dorindu-și ca urbea să fie una cât mai frumoasă și asemănătoare cu altele occidentale.

Înconjurată de Peța

Cea mai importantă donație contele Rhédey i-a făcut-o Oradiei, oraș căruia i-a dăruit grădina lui. Amenajată în stil englezesc, o noutate pentru acele vremuri, grădina Rhédey se întindea în sudul Oradiei, în perimetrul unde azi se află Parcul Bălcescu și Grădina Zoologică.

După cum arată o hartă a vremii, descoperită de BIHOREANUL în dosarele Arhivelor Naționale Bihor, grădina era înconjurată de pârâul Peța, care atunci nu curgea pe canalul pe care îl știu orădenii azi, ci avea mai multe brațe, unul dintre ele în zona străzii Evreilor Deportați (fosta Sucevei) de azi, iar un altul chiar transversal prin grădină. Harta nu este datată, dar cel mai probabil este una de secol XIX, fiind găsită într-un dosar din arhivele Primăriei Oradea cu acte emise între anii 1808-1868.

Harta nu indică nici suprafața grădinii, însă potrivit specialiștilor care au scris „Istoria orașului Oradea” (ediția apărută în 2007), proprietatea lui Rhédey avea 7 iugăre și 783 de stânjeni pătrați, adică aproape 4,5 hectare. Prin comparație, Grădina Zoologică a fost înființată pe 3,2 hectare și după modernizarea din anii 2000 a crescut la 7,5 hectare.

Rhédey a ținut acolo concerte și evenimente menite să-i distreze pe orădeni, inclusiv competiții sportive. De altfel, harta veche arată și că, pe latura sud-estică a grădinii, exista un poligon de tir, iar în partea sudică o pepinieră.

Pe vecie, la Oradea 

Când anume a ridicat contele un mausoleu în grădină nu se știe. Cert este că trupul neînsuflețit al soției lui, care a murit în aprilie 1804, a fost pus într-o capelă construită în stil neogotic și aflată azi pe teritoriul Zoo (foto jos). Capela are și un monument funerar dedicat fostului căpitan al Cetății Oradea din secolului XVII, Rhédey Ferenc, străbunicul contelui.

Astăzi, capela continuă să impresioneze prin arhitectură și picturile murale, dar și prin sarcofagul în care au fost puse rămășițele umane ale Teréziei, iar apoi, după moartea grofului (în mai 1831, la Budapesta) și ale lui, așa cum el însuși a cerut.

Sarcofagul este din marmură albă, iar sicriul din alabastru, fiind o operă a sculptorului maghiar Ferenczy István, din anul 1834, comandată de moștenitorii lui Rhédey. Prin testament, contele a cerut să fie înmormântat pe vecie alături de soție, la Oradea, iar dorința i-a fost respectată.

„Să rămână un loc de distracție”

Contele a locuit în Oradea până în 1819, când s-a mutat la Budapesta, unde și-a petrecut restul vieții. În același an a hotărât să doneze orașului grădina, alături de o sumă de bani care să acopere cheltuielile de întreținere. Contele a pus în schimb o condiție fermă în actul de donație, datat 1 ianuarie 1819: grădina să nu fie nicicând înstrăinată sau distrusă.

„Am petrecut 28 de ani în acest faimos oraș vechi, Oradea. Această experiență lungă și plăcută m-a condus la hotărârea că grădina Rhédey, din care o parte este dedicată locului de odihnă veșnică pentru iubita mea soție, regretata Therézia Kohányi Kacsándi, și pentru mine însumi, după moartea mea, să rămână un loc de distracție pentru public. Las capital șase mii de forinți orașului Oradea, astfel încât grădina să nu fie înstrăinată niciodată, nici risipită, nici folosită în alt scop, sub niciun pretext sau împrejurare”, a cerut Rhédey, prin actul de donație.

Dorința a fost consemnată și într-un proces verbal al Primăriei Oradea, aflat și el în depozitul Arhivelor Naționale Bihor și consultat de BIHOREANUL. Potrivit documentului, o obligație asumată de oraș a fost să facă un pod de piatră, în locul unuia de lemn, peste Peța, în grădină, și să dea socoteală despre evoluția locului primului proprietar al grădinii, câtă vreme acesta va trăi.


LOCUL POTRIVIT. Pe vremuri, tramvaiul trecea prin Parcul Rhédey, mai precis prin zona verde cunoscută azi de orădeni drept Parcul Nicolae Bălcescu, după cum demonstrează și singurele imagini de epocă ale locului. Astăzi, parcul nu mai are șine de tramvai, însă din 2018 are un bust al contelui, realizat de sculptorul Deák Árpád la comanda PPMT Bihor

Prost îngrijită 

După mutarea lui Rhédey din Oradea, Primăria a construit în grădină un restaurant și o baie publică alimentată, cel mai probabil, cu apă termală din Peța. Totuși, parcul a intrat în declin. În cartea „Metamorfoza unui oraș. Oradea 1850-1940”, istoricul orădean Fleisz Janos reproduce documente ale vremii, care menționau că grădina Rhédey „ar putea fi cel mai plăcut loc de distracție al orașului, dacă ar fi mai bine întreținut. Vechii fagi și plopi constituie grupe umbroase, dar pentru întreținerea parcului frumos nu se duce nicio grijă”.

În 1867, în Primărie s-a înființat o comisie pentru Grădina Rhédey, care a evaluat situația parcului și a constatat că marele parc nu are condiții bune: „Neluând în considerare poligonul de tir, în grădină se găsește o clădire lungă, pe care o numesc ospătărie (restaurant – n.r.), dar care e atât de distrusă, încât pare a fi un grajd cu acoperiș cu șindrilă; mai există o altă încăpere, denumită baia publică, dar toată lumea se ferește să se apropie de ea. Lângă ospătărie este o așa-numită sală de dans construită din scândură după modelul unei «colivii de papagali»”, se consemnează în cartea lui Fleisz.

Între a doua jumătate a secolului XIX și prima parte a secolului XX, în grădină s-au mai construit un spațiu administrativ pentru poligonul de tir, un teren de fotbal înconjurat cu pistă de alergare - actualul Stadion al Tineretului (foto), terenuri de tenis, un patinoar și un pavilion dedicat sportivilor. Toate acestea sunt folosite și azi și fac parte din Liceul Sportiv Bihorul, înființat ulterior pe amplasament.

Un loc evitat

O altă problemă a grădinii era apropierea de pârâul Peța, după cum scriau jurnaliștii vremii, citați tot de Fleisz: „Publicul nostru - și trebuie să-i dăm dreptate - se plimbă mai mult pe strada principală decât în grădina Rhédey, fiindcă în grădina Rhédey nici nu poate să se recreeze omul. Recreerea este distrusă de mirosurile produse de pârâul Peța, prin care omul ar vrea să zboare, ca să nu leșine”.

Ulterior, grădina Rhédey a fost preluată de Asociația Civică de Tir, iar în primăvara anului 1935, cel puțin pentru o zi, parcul a fost atracția orașului: o serbare de primăvară organizată de toate cluburile sportive din Oradea a adus aici 350 de sportivi, care întâi au mers în marș pe străzi, atrăgând atenția orădenilor. Emulația a fost mare, impresionând mai ales exercițiile piramidale pe trei niveluri ale gimnastelor, demonstrațiile de box, scenele de cabaret. În grădină s-a cântat, s-a dansat și au fost corturi cu mâncare și bere. Serbarea s-a încheiat cu un concert de fanfară.

Mormânt vandalizat 

Ambele dorințe a lui Rhédey, ca el și soția lui să se odihnească pe vecie în capelă și ca grădina să rămână neatinsă, au fost încălcate. Cândva la începutul secolului XX, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, capela Rhédey a fost vandalizată și osemintele celor doi soți au dispărut, rămânând în urmă doar sarcofagul.

Ulterior, autoritățile comuniste instalate după 1945 au vrut să demoleze capela, care până la urmă a devenit adăpost pentru cerbii din Grădina Zoologică, înființată în 1962 pe 3 hectare din Parcul Rhédey. Vizibil degradat, mausoleul a fost restaurat abia după revoluție, în 2010, cu bani de la Guvernul din Ungaria. Orașul Oradea și-a uitat datoria morală...

Nici integritatea grădinii nu a fost respectată. Chiar dacă limitele ei exacte sunt greu de dibuit, hărțile vremii sugerează că azi moștenirea Rhédey este mai mică. „Grădina era una foarte mare, dar nu este foarte clar până unde se întindea, nu este clar nici dacă întreaga suprafață a actualului Parc Bălcescu a ținut de grădină de la bun început sau nu. În ce am studiat eu, nu am găsit anexe topografice”, zice arhitectul Emődi Tamás (foto), care a făcut, la comanda Primăriei, un studiu istoric al Parcului Bălcescu.

Pe unele hărți, grădina Rhédey apare fără fâșia triunghiulară care reprezintă Parcul Bălcescu de azi, iar pe altele este desenată ca un întreg, cu tot cu această zonă, astfel că rămâne întrebarea dacă nu cumva Parcul Bălcescu a fost amenajat de Primărie, în continuarea grădinii primite ca donație. Cert este, însă, că o parte din grădină s-a pierdut chiar din secolul XIX, în favoarea infrastructurii sportive care azi aparține liceului de profil.


TOT MAI MICĂ. Hărțile din secolul XIX arată că grădina Rhédey era mărginită de brațe ale Peței, care curgea atunci complet diferit prin Oradea față de cum o știm noi azi, și era la marginea orașului, înconjurată de pășuni. Perimetrul pe care îl ocupa grădina a rămas singurul verde în zonă, dar acum își va reduce serios dimensiunea, deoarece Primăria - în a cărei proprietate publică se află terenul - va construi un stadion de 16.000 locuri, cu hotel și alte facilități, care se va întinde până aproape de mormântul contelui Rhédey, primul proprietar al locului (fotografie aeriană: Ovi D. Pop)

Posibilitățile se schimbă... 

Acum, bătrâna grădină se va restrânge și mai tare. Pentru a construi stadionul cel nou din strada Făgărașului, Primăria va „confisca” jumătate din terenul actualei Zoo, care va fi relocată. Potrivit proiectului arenei sportive cu 16.000 de locuri, complexul se va întinde până aproape de capela Rhédey, iar din actuala Zoo va mai rămâne o grădină de circa un hectar.

Întrebat de BIHOREANUL cum se împacă investiția cu datoria morală față de Rhédey, primarul Florin Birta (foto) spune că ridicarea stadionului aici este cea mai bună soluție pentru Oradea. „Pe amplasamentul luat de la Zoo va fi o parte din stadion, hotelul și zone verzi. Posibilitățile de dezvoltare se schimbă de la un deceniu la altul, de la un secol la altul, și nu cred că putem rata această oportunitate de a construi un stadion în zona respectivă. Este vorba de o sumă destul de mare de bani (472 milioane lei - n.r.) pe care Oradea nu ar fi avut-o, dacă nu ar fi intervenit Compania Națională de Investiții”, spune Birta. Acesta dă asigurări că grădina își va păstra acest caracter pe cealaltă jumătate din Zoo, care nu va intra în componența stadionului și unde va rămâne capela Rhédey.

Totuși, este clar că Oradea nu-și respectă obligația față de conte. „Din păcate, multe alte dorințe s-au încălcat. Dacă este să răscolim în istorie, am avea multe de recuperat. Nu este un lucru frumos, dar acesta este mersul istoriei”, spune Zatykó Gyula, lider PPMT și totodată consilier al primarului Oradiei, cel care a avut inițiativa amplasării unei statui a contelui în Parcul Bălcescu.

Zatykó propune ca Primăria, ca să-și spele din păcate, să boteze măcar zona din jurul capelei Rhedey cu numele acestuia, idee despre care primarul Birta spune că va trebui discutată doar când lucrările la stadion vor fi gata. Până atunci, privirile sunt îndreptate doar spre viitor. Trecutul mai poate să aștepte...


PATRIMONIU PIERDUT
Nici dorința lui Rimanóczy nu este respectată

Decimarea grădinii Rhédey nu este singura situație în care se încalcă dorința unui orădean de seamă. Prin testament, arhitectul Rimanóczy Kálmán senior a lăsat orașului întreg complexul hotelului Crișul Repede din centru, primul „spa” al orașului, pentru că avea baie de apă caldă și aburi, cu tot cu cafeneaua Royal. Rimanóczy a cerut ca așezământul să-i poarte pe vecie numele și încasările să fie folosite pentru sprijinul nevoiașilor orașului, dar niciuna dintre dorințele sale nu a fost respectată.

Autoritățile comuniste au naționalizat complexul, iar cafeneaua a devenit Restaurantul Oradea (actual Butoiul de Aur). După căderea comunismului, hotelul și restaurantul au fost privatizate, vândute și revândute și, până la urmă, ambele clădiri au ajuns în paragină. Fostul președinte al CJ Bihor, Pásztor Sándor, și-a arătat intenția să cumpere complexul în patrimoniul Județului, dar opoziția PNL a dus la abandonarea planului. Astăzi, complexul a ajuns în proprietatea firmei RSH Invest SRL, din portofoliul Lotus Center SA, patronată de Alexandru Mudura jr., care și-a propus să-l transforme iar în hotel de 4 stele și să-l boteze Rimanóczy.


CUM AR FI DACĂ?
Moștenitorii ar putea cere terenul

Faptul că Primăria Oradea n-a respectat dorința grofului Rhédey de a păstra grădina intactă ar putea avea consecințe juridice. Specialiști consultați de BIHOREANUL spun că, chiar și acum, 200 de ani mai târziu, moștenitori ai contelui ar putea cere în instanță anularea actului de donație, pe motiv că orașul nu a respectat condiția impusă atunci.

„Dacă actul de donație a fost unul valabil, întocmit conform rigorilor legii de atunci, el trebuie respectat, nu expiră”, susține o avocată din Oradea. „Un act juridic de donație nu se prescrie, iar dacă nu este respectată o condiție, s-ar putea ajunge la anularea lui”, completează un alt avocat, care subliniază că Primăria ar fi putut să schimbe destinația grădinii doar în condiții foarte speciale, de pildă dacă ar fi avut nevoie de acest teren ca să construiască un spital în timp de război. „În niciun caz, n-ar fi trebuit să schimbe destinația terenului pentru un stadion”, adaugă acesta.

Pe de altă parte, eventualii moștenitori ai contelui ar trebui să țină cont și de un alt aspect: procesul s-ar judeca în baza codului civil maghiar din 1818. „Cu siguranță, principiile de drept din acest act au fost aceleași, sarcina trebuia respectată”, apreciază avocatul.

Procesul verbal al Primăriei, la primirea donației din partea contelui Rhédey (Sursa documentului: Fondul Rhédey, din Arhivele Naţionale Bihor):

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Rivera, ai pierdut vitaminele pentru IQ, ori ai trecut de la fumuri la prafuri???
Ups te-ai lăsat de iarbă și ai dat de prafuri, bravo nene. Eu am doar acest cont indiferent de ideea ta misogină, dar se pare că te-ai lăsat prins în capcana unei narațiuni pline de resentimente și stereotipuri, iar atacurile tale personale nu fac decât să sublinieze lipsa de argumente concrete. Faptul că te consideri superior pentru că ai 10 conturi iar eu unul singur, denotă o frumusețe a naivității: nu numărul conturilor face un om mai credibil, ci calitatea argumentelor pe care le aduce. Referitor la istorie, cred că ai dat dovadă de o superficialitate crasă. Ținuturile de care vorbești nu au fost niciodată „de drept a nimănui”, tocmai acest concept de „drept” fiind o invenție umană folosită pentru a justifica asuprirea și colonizarea unor minorități. Contribuțiile culturale și sociale ale diverselor popoare dovedesc că moștenirea istorică este mult mai complexă decât te-ai gândit tu vreodată. Se încadrează bine în diverse curente de gândire despre identitate și moștenire, nu doar despre o apartenență națională. Asta cu „ ești o rasa pierdută” sună mai mult a miturile nostalgice din epoci trecute, îmbrăcate în devorarea unor idealuri nostalgice și complet păguboase. Fiecare perioadă din istorie a avut influențele ei cu bune cu rele exact ca în zilele de azi, cât și modificările demografice sunt absolut normale dar cu bun simț, lăsând loc de bună ziua; ne întrebăm, totuși, cât de constructiv este să ne lăsăm pradă unei mentalități dezaxate ca a ta și axate pe ură și vinovăție. În plus, a crea o viziune distorsionată asupra trecutului tău e o mare frustrare, știm că nu ai un loc de muncă fiind săgeata vreunui partid ca PNL, în care un popor este demonizat un altul slăvit, nu duce niciunde – decât la perpetuarea conflictelor și a realității în care ne aflăm astăzi. Trebuie să fim capabili să învățăm din istorie, să acceptăm complexitatea ei și să ne concentrăm asupra viitorului. Mai toți conducătorii noștrii au fost trădați și executați de noi românii, nu de alte nații, așa că nu mai vorbii de dreptate când trădătorii stau mereu după ușă. Referitor la despagubirile pe care le propui, ele sunt nerealiste injuste fără un argument sustenabil și nu ajută la reconcilierea între națiuni. Este timpul să renunțăm la aceste retorici jignitoare și să ne asumăm responsabilitatea pentru a construi legături mai puternice și mai sustenabile cu toate popoarele din jurul nostru nu să ne otrăvim să bem din gloria rasismului, segregării și șovinismului. Dialogul constructiv aduce bunăstarea, nu ura sau revendicările absurde, este calea de urmat. Din păcate tu nu știi dialoga, ai pierdut noțiunea tipului de farmacie unde îți achiziționezi pastilele de om fără căpătâi cu o mare lipsă de IQ fără a te face vreun CRE(Ș)TIN, propunerile tale nu scot în evidență decât o prejudecată profund ancorată în trecut care nu se mai renaște, un trecut care a fost pierdut de mintea ta, dar nu o soluție viabilă.
Postat 19 Septembrie 2024, 12:05 de Morometul
Simplu
Cei ce refuza sa cunoască istoria risca sa o repete. Valabil in ambele tabere.
Postat 19 Septembrie 2024, 11:47 de poiu
morometul/piranda/sodelica/flore
Te, tampitule, mai fa-ti zece conturi cu propaganda ta grofeasca. Ungaria trebuie sa plateasca fiecarui roman ardelea, cel putin un milion de euro despagubiri pt crimele si jafurile ungurilor cotropitori savarsite in Ardeal.
Postat 19 Septembrie 2024, 06:16 de Riviera
Bine ai grăit PIRANDA, este un mare adevăr!
Revolta împotriva Birtinezului: O luptă pentru istoria Oradiei Într-o lume unde identitatea culturală și istoria locală sunt vitale pentru coeziunea comunităților, există întotdeauna o luptă subterană împotriva celor care încearcă să rescrie sau să șteargă trecutul. Recent, Oradea a devenit un teren de dispută, iar figura Primarului Birta a devenit simbolul rasismului acestei tentative aluzii istorice, a cărei natură contravine nu doar bunei cuviințe, ci și unei etici fundamentale. Dialogurile din comunitate au început să evidențieze percepția din ce în ce mai generalizată că Primarul Birta Florian președinte PNL Oradea Membru BEx, sub conducerea lui Ilie Bolojan șef de Consiliu Județean și președinte al partidului PNL Bihor, preconizează o abordare rasistă și destructivă față de patrimoniul cultural orădean. Există o conștiință crescândă că dorința de a „șterge istoria” nu este doar o nefericită alegere estetică, ci un act deliberat care peste tot riscă să estompeze poveștile și identitățile celor care au locuit în această regiune. Mutilarea unor monumente și distrugerea altor simboluri istorice sub pretextul unei „îmbunătățiri” artistice sunt acțiuni care nu pot trece neobservate. Acești „artisti chinuiți de talent”, invocați în discuții, par a fi instrumente ale unei agende care nu are nimic de-a face cu îmbogățirea culturii locale, ci cu o subminare a tradițiilor și a valorilor care definesc Oradea. Istoria orașului nu este un simplu tablou pe care îl poți șterge atunci când nu mai este trendy; ea este stratificată, plină de lecții și de amintiri, ale căror ecouri persistă în prezent. Critica adusă lui Ilie Bolojan nu se limitează doar la deciziile sale estetice, ci extenderează la modul în care este percepută această administrație. Rădăcinile rasismului și ale intoleranței sunt adânci, iar primirea acestor idei subestimează complexitatea diversității culturale din Oradea. O comunitate care uită de trecutul său este predispusă să-și piardă identitatea, iar aceasta este o direcție pe care mulți orădeni nu sunt dispuși să o urmeze. Acest apel la conștientizare și apărare a istoriei nu este doar un strigăt de alarmă, ci o invitație deschisă la dialog și la regândirea priorităților noastre culturale. Oradea merită o conducere care să respecte și să protejeze moștenirea culturală, nu una care să o sfideze și să încerce să o șteargă. Respecți tradițiile, iar viitorul va fi, cu siguranță, mai luminos. În concluzie, este imperative ca vocea comunității să se facă auzită și să nu permită ca Primarul Birta Florian și cu al său lider Ilie Bolojan să decidă ce merită a fi păstrat și ce poate fi uitat. Oradea are nevoie de o viziune care să încurajeze diversitatea, să celebreze istoria și să promoveze o cultură incluzivă, nu una ispășită de prejudecăți și distrugeri. Această dialogare ne invită să reflectăm asupra modului în care ne raportăm la trecutul orașului nostru. Agitația și îngrijorarea față de posibilele distrugeri sau deformări ale identității arhitecturale nu sunt doar reacții emoționale. Ele reprezintă o dorință profundă de a proteja ceea ce ne leagă de rădăcini, de cultura și istoria care ne definesc. De aceea, este crucial ca fiecare dintre noi să conștientizăm responsabilitatea pe care o avem de a păstra și promova patrimoniul cultural. Fie că suntem artiști, arhitecți sau simplii cetățeni, fiecare contribuție contează. Oradea are nevoie de voci care să se exprime, să protesteze, să protejeze și să îmbrățișeze istoria ei. Agitația noastră nu este în zadar. Este o reacție la amenințarea imposibilului și o invitație la reflecție și acțiune. Să ne unim pentru a asigura un viitor în care istoria Oradiei nu numai că va fi păstrată, ci va și străluci în continuare.
Postat 19 Septembrie 2024, 04:33 de Morometul
Bravo PINONEL, ai pus degetul pe i.
Investiții risipitoare: Grădina Zoologică Oradea și banii contribuabililor Într-o epocă în care transparența și responsabilitatea în gestionarea fondurilor publice ar trebui să fie priorități esențiale, cazul Grădinii Zoologice Oradea ridică semne serioase de întrebare. Proiectul de modernizare, aprobat în 2008 și demarat în 2010, pare să fi fost o oportunitate de a aduce contribuții semnificative, dar totodată să fi fost un exemplu de risipă și ineficiență crasă în utilizarea fondurilor cetățenilor. Cu un buget total de 4,5 milioane de euro, din care 75% provine din fonduri publice, ne întrebăm câți dintre orădeni au avut cu adevărat de câștigat de pe urma acestui proiect. De la modernizarea celor 52 de clădiri până la amenajarea a peste 22.000 de metri pătrați de spații exterioare, investiția se vrea a fi o poveste de succes. Însă, la doar 11 ani după această modernizare, întrebările continue despre eficiența și relevanța acestei cheltuieli lasă impresia unei irosiri monumentale. Ce este cu adevărat frustrant în acest context este faptul că, în ciuda vorbelor frumoase despre îmbunătățirea condițiilor, realitatea este că banii contribuabililor au fost gestionati cu o-i se simte lipsă de responsabilitate. Iar acum, se pare că peste un milion de euro din banii noștri sunt pur și simplu "birtiniți" de o "gașcă penală" care nu pare să aibă vreo responsabilitate față de public. Cum să nu ne revolte acest mod de a face politică și administrație publică? Este greu de imaginat cum un proiect de modernizare, destinat să aducă beneficii, s-a transformat într-o povară financiară pentru cetățeni. Una dintre cele mai ridicole aspecte ale situației este apelarea la donații care datează cu peste 200 de ani. Cum poate cineva să aștepte ca o comunitate modernă să arate interes pentru ceva ce s-a întâmplat cu atâta timp în urmă? Această mentalitate de a se refugia în trecut pentru a justifica investițiile prezentului este pur și simplu inacceptabilă și RASISTĂ. În opinia mea trag concluzia că, ceea ce s-a întâmplat la Grădina Zoologică Oradea este un exemplu flagrant de ineficiență și risipă a banilor publici. Cetățenii orașului merită mai mult – merită o administrație care să gestioneze fondurile cu responsabilitate și să asigure transparență în fiecare proiect. Altfel, ne aflăm pe un teren minat, unde banii noștri sunt tratați cu dispreț de către cei care ar trebui să servească binele comunității și nu propriilor interese.
Postat 19 Septembrie 2024, 04:08 de Morometul
Ai mare dreptate 1x1
Birta și Bolojan nu doar că nu au dileme morale, dar se și dovedește a fi lipsit de transparență, mințind cu nonșalanță despre construcția stadionului. Sugestia că nu s-ar fi putut amplasa altundeva este nu doar îndoielnică, ci și un exemplu clar de manipulare a realității a cetățenilor din această urbă . Această abordare reflectă nu doar o atitudine iresponsabilă, ci și una nepăsătoare, dictatorială rasistă față de nevoile comunității și moștenirea lor. Se observă rasismul față de cei care la sprijinit în proiectele pe care mulți habar nu aveți că maghiarii sunt partenerii care au adus un plus acestui oraș, verificați proiectele cu sprijinul cui se fac proiectele fără să specifice în ele pe ce locuri vor fi amplasate lucrările, dacă nu erau Ungurii așa proști cum îi considerăm, nu aveam nici Aqua Parc, nici Felixul făcut sau 1 Mai, nici multe din proiectele făcute de bravii liberali. Bolojan și Birta sunt niște rasiști, ei au creat și neprevăzutul cu incendiul din Piața Mare a Remizei de unde plecau trenurile care transportau evreii la lagăre. Rușine să le fie, oare de ce mai stau Orădenii cu mâinile în sân când li se calcă în picioare cultura, moștenirea șamd..
Postat 19 Septembrie 2024, 03:55 de Morometul
Petru Vasi13
Aplauze pentru replica ta! Ai spus un mare adevăr. Este esențial să subliniem că nu putem judeca oameni pe baza zvonurilor sau a aparențelor. Fiecare are dreptul să își construiască viitorul prin muncă cinstită, fără a fi supus critici nejustificate. Adevărul e că mulți dintre noi venim din medii dificile și am muncit din greu pentru a ne realiza visurile. Este rușinos să vedem cum unii oameni privesc succesul altora prin prisma invidiei și a urii. În loc să ne distrugem unii pe alții, ar trebui să ne sprijinim, să ne unim forțele și să ne concentrăm pe construcție, nu pe demolare. Alegeți să fiți parte din schimbare, nu din distrugere!
Postat 19 Septembrie 2024, 03:37 de Morometul
Vai și amar de noi, că avem chiloții sparți în cur, facem jocurile constructorilor!!!!
„Oradea își ridică un nou stadion peste vechea grădină Rhédey, demonstrând încă o dată că istoria și moștenirea culturală nu contează pentru cei care ne conduc. E alarmant să vedem cum dorința primului proprietar al locului, care a înțeles valoarea acestui spațiu, este călcată în picioare de ambițiile edililor locali. Această grădină nu era doar un loc de relaxare pentru cetățeni, ci și un simbol al identității noastre. Întrebarea este: pentru cine construim acest stadion? Pentru comunitate sau pentru a satisface capriciile unor investitori? În loc să ne onorăm tradițiile și să păstrăm locuri care au o semnificație profundă pentru noi, alegem să le transformăm în simple obiective comerciale. Oare câte alte colțuri ale orașului vor fi sacrificiate pe altarul dezvoltării rapide? Este timpul să ne întrebăm dacă prioritățile noastre sunt aliniate cu valorile comunității. În loc să ne construim viitorul pe ruinele trecutului, ar trebui să învățăm să respectăm moștenirea pe care o avem.”
Postat 19 Septembrie 2024, 03:21 de Morometul
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cine-este-barbatul-care-a-pornit-incendiul-din-palatul-parlamentului-pentru-fapta-sa-risca-sapte-ani-de-inchisoare.html. Nu ești tu mai departe decât ăsta ::::::)))) diferenta e că ăla.e de la Vaslui, dar după comentariile tale, nu ești mai departe :::::))))) Oricum odată ce nu înțelegi dezvoltarea, " MI, NO SPIK LONDON BOZZ " ::::::)))) ACOLO ESTE TU.
Postat 18 Septembrie 2024, 23:31 de Sandu2100
Timi
Ai dreptate. Eu sunt în situația în care bunicii mei au cumpărat un pământ de la Grofi în 1917 și altul înainte de dictatul de la Viena. Urmașii lor vor tot acum pt că " România e țară liberă, democrată, si respectă drepturile ". În perioada respectivă Grofii au făcut doar contract de vânzare-cumpărare, dar nu si titlu de proprietate ( au speculat ei ceva ). 100 de tone aur au mers la ei, bunicii mei au plătit muncind, ei au plătit pt Urmașii lor. Așa e fain, despăgubiri pt Grofi de la stat, de la țărani și acum vrei totul înapoi. Așa e superbă viața.
Postat 18 Septembrie 2024, 22:10 de Sandu2100
Inca nu s-a terminat cu problemele generate de acei grofi ?
Au fost despagubiti cu varf si indesat, cu toate ca nu meritau nimic acei cotropitori, abuzatori. Cu toate astea inca mai creati necazuri datorita lor.
Postat 18 Septembrie 2024, 20:07 de Timi
Ordinele grofilor...
Asa s-a intamplat si cu Ardealul. Intr-o buna zi iobagii au spus "AJUNGE!", faradelegilor grofilor cotropitori, si s-au hotarat sa-i scoata afara din tara noastra.
Postat 18 Septembrie 2024, 19:09 de Riviera
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Dacă ești sătul, încearcă la Vaslui, și ne zici apoi ce fain e acolo, totuși după locale nu mai ai vlagă.
Postat 18 Septembrie 2024, 18:14 de Sandu2100
problema morala
Birta nu are dileme morale, cum nici mentorul lui nu are. Mai si minte, incercand sa sugereze ca stadionul nu putea fi construit altundeva.
Postat 18 Septembrie 2024, 18:06 de 1x1
Ce se intreaba lingaii, de unde are terenul
Repede sare Unu trompeta Prima si PNL, riviera si altii care intreaba de unde a avut terenul? Pai a fost a lui, nu-i treaba voastra cat a dat pe el, sau de la mostenit. Sigur nu l-a luat cu 2 euro metru patrat cum le ia Bolovan cand demoleaza casele oamenilor, apoi vinde terenul cu 250 euro. Voi nu stiti ca se poate avea teren si casa prin munca. Voi postacii sunteti niste nimicuri, rupti in cur care nu aveti nimic, si nu suntetiin stare sa construiti nimic prin munca voastra. Pe voi va bucura numai demoalrile si cand se ia terenul si munca unui om, ca stapanul vostru sa construiasca mizeriile de care suntem satui.
Postat 18 Septembrie 2024, 17:39 de vasi13
Asat este foarte grav! Ordinul grofului se executa, nu se discuta
Groful este mai presus de orice. Apropos, groful ala cum a pus mana pe terenul respectiv?
Postat 18 Septembrie 2024, 17:03 de Riviera
Taranul isi bate joc de banii nostri...
... cum sa-i pese de o donatie de acum 200 de ani?! ,,Proiectul de amenajare şi modernizare a Grădinii Zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanţare în 2008, iar în 2010 au început efectiv lucrările.În cadrul lucrărilor a avut loc modernizarea tuturor corpurilor de construcţie (52 de clădiri), dar şi amenajarea a 22.455 metri pătraţi de suprafeţe exterioare.În total, pentru modernizarea, extinderea şi amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% (circa 1,125 mil.!!!)" Dupa numai 11 ani gasca penala a birtinezului se chişӑ pe banii nostri, peste un milion de euro! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/s-a-decis-gradina-zoologica-se-deschide-pe-27-mai-foto--108352.htmla fost suportată de Primăria Oradea."
Postat 18 Septembrie 2024, 12:04 de pinonel
Vointa bihorenilor
De ce ne agitam? Stim ca idea este de a sterge istoria Oradiei. Multe s-au distrus sau mutilat cu concursul unor "artisti" chinuiti de talent. Oradea va incepe cu Birtinezul!
Postat 18 Septembrie 2024, 09:36 de Piranda
hotel crisul repede
Intrarea in Hotelul Crisul Repede a avut o copertina valoroasa si in ton cu modelul de la etajul 2 de deasupra intrarii in fostul bar .Ar fi de interes recuperarea ei.Probabil a fost vanduta de fostul patron de la Cibela cand firma(Cibela) avea sediul acolo.
Postat 18 Septembrie 2024, 09:31 de bihon-53
Neterminații ăștia calcă peste dorințele celor în viață, fără nicio remușcare.
De ce le-ar păsa de dorințele unuia care a decedat de multă vreme și n-are probabil niciun moștenitor viril ?!?
Postat 18 Septembrie 2024, 09:31 de KP
Oare au auzit...
... de blestemele faraonilor...???... poate se activează... :)
Postat 18 Septembrie 2024, 09:21 de Taxi-driver
Felicitari si... regrete
foarte bun si bine documentat articolul doamnei Totorean... felicitari!! parerea mea este ca nu se va intimpla nimic... stadionul se va face, gradina va fi tot mai mica pina va disparea...stadionul trebuia facut altundeva intr un spatiu mai aerisit, nu in inghesuiala aia de pe Fagarasului...
Postat 18 Septembrie 2024, 08:53 de TanarSiNelinistit
Dorința tuturor grofilor
Așa s-a ajuns și la alipirea Ardealului la regatul României, prin ignorarea dorinței tuturor grofilor!
Postat 18 Septembrie 2024, 08:52 de marginan
Foarte grav!
Dacă dorința unui grof este călcată în picioare, unde vom ajunge!!!
Postat 18 Septembrie 2024, 08:49 de marginan
dar contele
Dar contele cum a intrat in posesia terenului respectiv? L-a cumparat sau l-a primit?
Postat 18 Septembrie 2024, 08:48 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON