URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 August 2024, 18:21

„Moromeții 3”, „Warboy” și alte filme apreciate, la o nouă ediție a Festivalului Filmului pe Frontieră de la Salonta (FOTO)

„Moromeții 3”, „Warboy” și alte filme apreciate, la o nouă ediție a Festivalului Filmului pe Frontieră de la Salonta (FOTO) Imagine din filmul Warboy, regizat de Marian Crișan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Ca în fiecare an, cinematografia română şi cea maghiară se întâlnesc pe graniţă la Salonta”, anunță organizatorii celei de-a șasea ediții a Festivalului Filmului pe Frontieră, care va avea loc între 23 şi 25 august. 

Cele mai multe dintre proiecții vor avea loc în aer liber, la Muzeul Memorial Arany János din Salonta. Organizatorii nu au anunțat încă programul pe zile, dar au făcut publice titlurile filmelor care vor putea fi văzute la FFF 2024. 

Astfel, va fi proiectat „Moromeții 3”, un film regizat de Stere Gulea, care continuă povestea personajelor din celebrul roman scris de Marin Preda. „Rolul principal este jucat de tânărul actor Alex Călin căruia i se alătură o distribuţie de excepţie: Horaţiu Mălăele, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu şi Dana Dogaru. Proiecţia filmului de la Salonta îl va avea ca invitat special pe directorul de imagine al seriei de filme Moromeţii, Vivi Drăgan Vasile”, transmit organizatorii. 

Va putea fi văzut și „Semmelweis”, regizat de Lajos Koltai, unul dintre cele mai de succes filme maghiare ale anului 2023. Lungmetrajul prezintă biografia celebrului doctor Ignac Semmelweis care, în 1847, încearcă să lupte împotriva febrei puerperale, contrazicând teoriile tradiţionale.

Cel mai recent film al regizorului salontan Marian Crișan, de altfel inițiatorul FFF, se află de asemenea pe lista producțiilor incluse în festival. „Warboy”, al cincilea lungmetraj al lui Marian Crișan, „spune povestea unui adolescent care în 1944 porneşte într-o călătorie iniţiatică, traversând Munţii Apuseni în încercarea de a salva cei doi cai ai familiei”. 

La proiecţie va fi prezent actorul Dan Chiorean, din Cluj, care este la cea de-a doua colaborare cu regizorul Marian Crişan, după filmul Rocker din 2012.

FFF programează și proiecția filmului „Kálmán-Nap”, al cunoscutului regizor Szabolcs Hajdú. Producția va fi prezentată în avanpremieră naţională în cadrul festivalului de la Salonta. „Povestea filmului este înșelător de simplă și obișnuită, devenind captivantă prin micile detalii”, se arată în comunicatul organizatorilor. 

Vor fi și filmele pentru copii: „Publicul foarte tânăr din Salonta este invitat la Sala Copiilor din Palatul Arany la proiecția a două filme de lungmetraj: «De-aș fi Harap Alb», un film clasic în regia lui Ion Popescu Gopo, şi a şasea parte din celebra serie «Bobiță și Buburuză», regizat de Erika Bartos”. 

În deschiderea fiecărei seri vor fi proiectate filme de scurtmetraj realizate de către tineri cineaști.

Intrarea la toate proiecțiile va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Salonta și Rova Film, cu sprijinul UPFAR - Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România și al mai multor sponsori. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON