URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Concetățeanul nostru Gyuri Haber ne-a promis că va instala un sistem de inteligență artificială, numit Zena, la Spitalul Județean. Azi, când auzi că marile companii se bat în implementări care mai de care mai performante ale AI-ului, pe la mașini și telefoane, parcă ne cuprinde și pe noi mândria că un fiu al orașului s-a gândit la o astfel de măsură în domeniul sanitar.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2024, 10:44

Momente de panică la o școală din Oradea: Un elev s-a prăbușit în timpul unei ore și a fost resuscitat de echipajele SMURD

Momente de panică la o școală din Oradea: Un elev s-a prăbușit în timpul unei ore și a fost resuscitat de echipajele SMURD (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesorii și elevii unei clase de-a VII-a de la Școala Gimnazială Avram Iancu din Oradea au trecut prin momente de panică joi dimineață, când unui elev i s-a făcut brusc rău și s-a prăbușit, devenind inconștient, fără să fi făcut vreo activitate fizică solicitantă.

„S-a întâmplat brusc, la ora de științe sociale, imediat după ora 10. Copilului i s-a făcut rău în timpul orei, s-a prăbușit, profesorul a sunat la numărul de urgență 112. Într-un interval de 3-5 minute a venit primul echipaj SMURD, apoi și altele”, a declarat vineri pentru BIHOREANUL directorul Călin Serac.

Între timp, sala de clasă în care se afla copilul a fost evacuată, iar medicul școlii a mers, de asemenea, în respectiva încăpere. Echipajul de urgență SMURD a început manevrele de resuscitare a copilului, iar apoi l-au intubat și l-au transportat la Spitalul Județean din Oradea.

„Medicul școlii este o persoană cu experiență, dar nu avea ce să facă mai mult, pentru că nu a avut timpul necesar, echipajul SMURD a ajuns repede. Când am ajuns eu în sala de clasă, din cancelarie, copilul era deja resuscitat”, a mai spus directorul, în contextul în care un cititor a reclamat BIHOREANULUI tocmai faptul că doctorul unității de învățământ n-ar fi demarat procedura de resuscitare. „Am auzit și eu reproșuri, dar nu sunt de acord. Cum vă spuneam, nici timp să intervină nu a avut, pentru că salvatorii au ajuns repede. În plus, ei au echipamente pentru resuscitare, nu un stetoscop, ca doctorul școlii”, a precizat Serac.

Cert este că elevul a fost dus de urgență la Spitalul Județean din Oradea, unde vineri se afla în stare gravă, dar stabilă.

Ulterior acestui incident, profesorii școlii au aflat că băiatul suferă de o afecțiune a inimii. „Părinții știau de problema medicală, au spus că băiatul a fost și sub tratament, dar noi în școală n-am știut nimic”, a mai spus Călin Serac.

Inspectorul școlar general Horea Abrudan a fost și el informat de către conducerea școlii despre situație și a confirmat la rândul său că informațiile privind condiția medicală a elevului nu erau cunoscute în școală. „Nu se știa că suferă de o afecțiune medicală, familia nu a informat”, a declarat Abrudan. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3833 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON