URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2021, 08:39

Modificări în reţeaua şcolară din Oradea: 9 clase de la Şcoala Bălcescu se mută pe strada Cuza Vodă, se fac comasări de grădiniţe

Modificări în reţeaua şcolară din Oradea: 9 clase de la Şcoala Bălcescu se mută pe strada Cuza Vodă, se fac comasări de grădiniţe Din toamnă, elevii Şcolii "Nicolae Bălcescu" nu vor mai învăţa în clădirea aflată lângă Sinagoga Ortodoxă de pe str. Mihai Viteazul (foto: arhivă)

Consilierii locali ai Oradiei au votat, în şedinţa de miercuri, reţeaua şcolară pentru următorul an şcolar, care va fi uşor modificată faţă de cea valabilă în prezent.

Concret, grădiniţele din subordinea unor şcoli din oraş vor trece în subordinea altor grădiniţe, iar nouă clase de elevi de la Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" se vor muta de pe strada Mihai Viteazul într-un imobil de pe strada Cuza Vodă.

Pentru bani mai mulţi

Într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local, primarul Florin Birta a explicat că reorganizarea grădiniţelor este necesară pentru ca acestea să primească mai mulţi bani de la bugetul de stat.

"În 2012, pentru a eficientiza activitatea unor grădiniţe, o parte au fost trecute în coordonarea şi subordonarea unor şcoli din Oradea, iar acum, pentru a se desfăşura mai bine acest sistem de învăţământ, propunem reorganizarea prin trecerea lor în subordinea grădiniţelor care au personalitate juridică. Astfel, va creşte finanţarea costului pe elev, care la grădiniţă este mai mare ca la şcoală", a declarat Birta.

În Oradea, sunt 13 grădiniţe arondate unor şcoli şi care, din toamnă, vor trece în subordinea altor grădiniţe care au personalitate juridică. Este vorba de grădiniţele cu nr. 51, 47, 31, 10, 5, 24, 27, 28, 44, 35, 41, 42 şi 20. Modificarea subordonării unităţilor de învăţământ nu va influenţa funcţionarea lor, astfel că grupele de preşcolari rămân aceleaşi şi vor funcţiona în clădirile în care se află şi în prezent.

Tot pentru eficientizare, două grădiniţe vor fi comasate cu altele: Grădiniţa 28 din Nufărul va fuziona cu Grădiniţa 56, iar Grădiniţa 15 (care în prezent are o singură grupă, cu şase preşcolari, cu predare în limba maghiară) va fi absorbită de Grădiniţa 19.

Noua reţea şcolară prevede şi înfiinţarea Grădiniţei Eurobusiness, nou construită în Parcul Industrial 1, care va fi arondată Grădiniţei 54.

Unii cer, alţii dau...

Noua reţea şcolară prevede şi că, din toamnă, nouă clase cu predare în limba maghiară ale Şcolii Gimnaziale "Nicolae Bălcescu", care în prezent învaţă într-un imobil de pe strada Mihai Viteazul nr. 2, aflat în proprietatea Fundaţiei "Caritatea" a Comunităţii Evreilor din Oradea, se vor muta pe strada Cuza Vodă nr. 4A.

"Acolo aveam o problemă cu un spaţiu închiriat de la Comunitatea Evreiască pentru 9 clase, pentru care plăteam o sumă considerabilă. I-am notificat că nu mai dorim să prelungim de la finalul anului şcolar acel contract de închiriere şi avem o ofertă de la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului pentru un imobil pe care îl pune la dispoziţia municipiului Oradea cu titlu gratuit, în comodat", a declarat Birta, fără a preciza care este chiria lunară pe care Primăria o plăteşte pentru spaţiul de pe strada Mihai Viteazul.

Aflată la mică distanţă de Şcoala Bălcescu, dar şi de sediul în care elevii învaţă în prezent, viitoarea clădire care-i va găzdui este acum în şantier, astfel încât în toamnă să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru cele nouă clase. "Este un sediu care a fost tot al Comunităţii Evreieşti, Eparhia l-a cumpărat şi acum îl pune la dispoziţia Primăriei. Este o clădire care întruneşte toate condiţiile", a mai spus primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON