URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 August 2024, 20:21

Modificări cu privire la suspendarea dreptului de a conduce când fapta a fost urmărită ca infracțiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am mai arătat, la sfârşitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier.

Modificări importante au fost aduse şi cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracţiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situaţie la care am să mă refer aici.

Astfel, dacă l-a începutul anului 2022 aceste sancţiuni au fost mărite substanţial, dispunându-se, de regulă, suspendarea permisului pentru 6 luni în aproape toate situaţiile, noua legislaţie "îndulceşte" aceste sancţiuni, readucându-le în limite mai normale.

În concret, conform noii legislaţii, se va dispune suspendarea dreptului de a conduce în cazul în care fapta este urmărită ca infracţiune prin aplicarea unei "majorări" de 30 de zile faţă de sancţiunea care ar fi fost dispusă dacă fapta era sancţionată drept contravenţie. Astfel, dacă sancţiunea contravenţională era de 30 de zile, suspendarea va fi de 60 de zile, în cazul celei de 60 de zile se va "sta" 90 de zile, la 90 se "stă" 120, iar la 120 se "stă" 150 de zile.

În cazul în care fapta a avut drept consecinţă decesul sau vătămarea unei persoane şi în cauză nu se pronunţă o soluţie de condamnare, suspendarea este de 180 de zile. Trebuie menţionat că în aceste situaţii, dacă se pronunţă o soluţie de condamnare, judecătorul poate dispune interdicţia de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani. Dacă nu dispune o astfel de interdicţie, însă pronunţă o hotărâre de condamnare, permisul persoanei condamnate se anulează, iar aceasta nu poate obţine alt permis mai devreme de un an.

Sancţiunile sunt dispuse prin dispoziţie a şefului Poliţiei rutiere, care se comunică persoanei vizate. Trebuie să precizăm că aceste dispoziţii reprezintă o lege mai favorabilă şi urmează să se aplice, aşadar, şi faptelor comise înainte de intrarea noii legi în vigoare.

Deşi la o primă vedere sancţiunile par mici, în realitate acestea se aplică în multe situaţii absurde. Spre exemplu, dacă un conducător auto "atinge" o persoană, iar aceasta nu are nevoie de îngrijiri medicale, fapta va fi urmărită ca infracţiune, deşi legea cere să existe minimum 90 de zile de îngrijiri medicale pentru victimă pentru ca fapta să constituie infracţiune. În practică, sunt mii de dosare de acest gen.

După ce se dispune previzibila soluţia de clasare, şoferul respectiv va "sta" 180 de zile, deşi fapta nu a fost şi nu putea să fie infracţiune. În plus, ca absurdul să fie complet, fapta poate să nu fie nici contravenţie, dacă "atingerea" nu s-a produs ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie care să fie prevăzută drept contravenţie.

Iată, deci, cum se poate aplica în România o sancţiune chiar dacă nu se comite nicio infracţiune sau contravenţie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
.........
Nu m-as mira daca militistii ar primi leafa de judecatori (0fiterii! agentii de grefier!) din moment ce ,,judeca"! Isi mai aminteste cineva vremea cand nu puteai ataca un pvcc intocmit de militist pana nu te adresai sefului militistului? Noroc cu CCR!
Postat 29 August 2024, 18:11 de pinonel
Da, niciodată nu știi cum se termină când urci la volan
De multe ori nu contează dacă ai o vină sau culpă în ceea ce se întâmplă. Asta în timp ce alții, comit o faptă cu intenție, de exemplu intră în depășire și mor două persoane. Nebăut, nedrogat, un om în plină deplinătate a facultăților mintale comite o faptă prin care mor două persoane, și anume intră în depășire. Aici mă refer la accidentul dintre Oradea și Biharea de acum câțiva ani. Scapă fără închisoare doar pt că regretă fapta, îi pare rău și își recunoaște vinovăția. Dreptatea lasă mult mult de dorit în această țară! Și mai rău e că nu văd o șansă să se îmbunătățească ceva în această privință.
Postat 28 August 2024, 08:49 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON