URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2023, 20:30

Modernizarea CET-ului din Oradea va fi mai scumpă. Birta: „Constructorii nu au dorit să semneze contractul” 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat miercuri noile costuri estimate ale investiției în modernizarea CET-ului orădean, inclusiv prin achiziția a patru motoare termice de ultimă generație. Prețul „sare” de la 157,6 milioane de lei la nu mai puțin de 195,5 milioane de lei cu TVA, pe fondul numeroaselor crize care au dus la scumpiri pe această piață, astfel încât firmele care s-au prezentat la licitația inițială au renunțat la oferte. 

Mai scump, din banii orădenilor

„La fel cum am mai pățit și la alte proiecte, la finalul perioadei de licitație, constructorii care au rămas în cursă nu au dorit să mai semneze contractul de execuție pentru că prețurile s-au modificat foarte mult”, le-a explicat miercuri primarul Florin Birta consilierilor locali ai Oradiei, în cadrul unei ședințe desfășurate online. 

Astfel, prima licitație a trebuit anulată, iar indicatorii tehnico-economici ai investiției actualizați. 

Birta a amintit că Oradea are „un contract de finanțare semnat pentru această investiție, în cadrul căruia trebuie cheltuiți banii până la finalul anului viitor”. Primarul Oradiei s-a referit la faptul că Ministerul Dezvoltării a alocat pentru acest proiect al orașului - numit „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea Blocului 1 existent” - 134 milioane de lei, adică circa 85% din valoarea inițială a investiției. 

După mărirea valorii estimate a investiției, suma pusă la bătaie de minister rămâne aceeași, doar cea alocată de Primăria Oradea urmând să crească. Acest aspect a fost taxat în ședința consilierilor locali de PSD-istul Adrian Madar, care a spus că va vota proiectul, însă „trebuie să fim extrem de hotărâți și organizați pe proiectele mari”, pentru a nu împovăra bugetul local.

Ofertanții au renunțat

În octombrie 2021, Primăria Oradea a anunțat că trei asocieri de firme concurează pentru implementarea acestui proiect, însă de atunci n-a mai menționat obstacolele ivite.

În proiectul publicat înaintea ședinței de miercuri, se precizează că, după evaluările specifice, au fost declarate admisibile două dintre cele trei oferte, însă firmele „au decis a nu-și prelungi valabilitatea garanțiilor de participare, respectiv a nu susține ofertele financiare depuse în contextul creșterii prețurilor înregistrate în cursul anului 2022 la echipamente, materiale și manoperă”.

În același proiect privind actualizarea sumei necesare modernizării CET-ului se menționează că prețurile au crescut din cauza a trei crize: criza Covid, criza generată liberalizării pieței energiei și criza cauzată de războiul din Ucraina. 

Căldură... nouă

După cum BIHOREANUL a mai scris, investiţia vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET, format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată. Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare.

Cele două utilaje sunt uzate, încalcă actualele normele privind poluare, fapt pentru care Termoficare a şi fost amendată de Garda de Mediu Bihor, şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

Vechiul grup G1 va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW,  şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare. După finalizarea lucrărilor, noile cazane vor fi puse în funcţiune după necesităţi împreună cu noua turbina pe gaz a orașului pusă în funcţiune de municipalitate în 2016 cu finanţare europeană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@Jianu
Da, geotermal (eco si durabil, cu reinjectia apei) e cea mai buna solutie pentru energie ieftina in oras! Dar incinerarea gunoaielor nu e doar ptr a obtine termic si apa calda, ci si ptr a reduce poluarea si muntii de gunoaie, si ptr managementul deseurilor (care la pachet cu economii de acolo sa produca si niste beneficii)
Postat 21 Aprilie 2023, 17:39 de unu
Modernizarea modernizării.
După ce au terminat cu totul vechea centrală, eliminând posibilitatea de a funcționa pe cărbune, deșeuri și orice material combustibil, s-au lăudat că CET-ul orădean, modernizat pe gaz, poate să și zboare cu noul cazan susținut pe un motor de Boeing. Apoi au redus aria de furnizare și au lăsat doar blocurile ca și clientelă, de parcă eficientizarea depinde doar de o cantitate mică de energie produsă. Acum iar bagă bani cu sacul, pentru ca la aproape 200 milioane Euro în final să-l poată închide și a-l privatiza, pe motive de nesustenabilitate. Modelul este tipic liberal ... bagi bani mulți în ceva, ca să devină atractivă afacerea și să se vândă.
Postat 13 Aprilie 2023, 19:15 de KP
reamintesc
Ideea cu centralizarea si cu distributia lunga si intortocheata a fost fezabila la pretul de 3 lei/1000mcub acum nu este. Si curentul electic al pompelor de presiune s-a scumpit. Sa continui? sau sa recomand cartile de fizica? Daca gresesc ceva in fizica, matematica si perpetum mobile...astept corectiile!
Postat 13 Aprilie 2023, 18:07 de Christa
Mai rar asa o vaca de muls!
Una peste alta gaura asta neagra a inghitit 1 mld de euro. Vreo 100 de milioane de la UE, restul de la oradeni. Din banii de la UE s-a ciupit cel mult 10%, dar din cele 900 de milioane ale oradenilor s-a deturnat cam jumatate.
Postat 13 Aprilie 2023, 13:53 de pinonel
Când?
Când simțim și noi marea dezvoltare, nu de alta dar avem doar o viață, 10 ani au trecut cu stres,nervi și pagube materiale???
Postat 13 Aprilie 2023, 13:44 de Maikeltroll
Mai bine nu
Deci iar se dubleaza gigacaloria. Fiecare modernizare de retea, CET, a dus la scumpiri. Mai bine nu mai faceti nimic, ca deja toate se sparg in cap la noi. Toata dezvoltarea e in detrimentul locuitorilor.
Postat 13 Aprilie 2023, 12:31 de Mihaita
Geotermal
Cu reinjectia apei .
Postat 13 Aprilie 2023, 08:30 de Jianu
Incinerare gunoaie
Dar un cazan ce sa arda deseuri nu putem adauga in proiect?
Postat 12 Aprilie 2023, 22:29 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON